Şivliliği duydunuz mu?

Bu hafta marketlerde şekerlemelerden oluşan dev kuleler dikkatimi çekti.. İnsanlar bu şekerlemelerden almadan geçmiyorlardı.. Bu kadar ilgi olmasını açıkçası promosyon falan herhalde diye düşünmüştüm:)

Dün akşam eve dönerken bu defa başka bir şey dikkatimi çekti. Bir çok yerde ateş yakılmış etrafında insanlar çember olmuş eğleniyorlar. Çocukların elinde ışıklar yanan uzun sopalar sokaklarda geziyor, kimileri ateşten atlıyor... Mahallede tam bir şenlik havası! Ayrıca tüm diğer mahallerde durum böyle...

Haberin Devamı

Bir şeyler kutladıkları çok belli ama biz yabancıyız ya anlam veremiyoruz.

Daha önce bahsetmiştim geçici görevle bir süredir Konya'dayız. Dolayısıyla gördüklerimiz hakkında en ufak bir fikrimiz bile yoktu. Sonra öğrendik ki Şivlilik denilen Konya'ya has, unutulmadan yaşatılan çok hoş bir gelenekmiş bu. Öğrendiklerimle gördüklerim açıklığa kavuşmuş oldu :) O kadar hoşuma gitti ki sizlerle de paylaşmak istedim.

İlk aşama hazırlık aşaması.

Konya'da üç aylar yaklaşırken market, bakkal, pazarlarda Şivlilik günü denilen bu özel gün için hazırlığa başlarmış. Benimde markette gördüğüm bu çikolata gofret ve şekerlerden oluşan ürünlerden herkes kendi gelir ve bütçesine göre alışveriş yapılırmış.

İkinci aşamada Regaip kandilinin olacağı günün bir gün öncesi, akşam namazı sırasında ateşler yakar etrafında toplanır ve eğlenirlermiş. Buna Fener alayı diyorlar.

Ve son aşama Regaip gününün sabahına da çocuklar mahallede tüm kapıları dolanarak Kendileri için hazırlanan bu şivlilikleri toplarlarmış.

Düşünsenize bir çocuk için bundan daha büyük bir mutluluk olabilir mi ellerinde poşetler kapı kapı geziyorlar ve herkes onlara şeker çikolata gofret veriyor...:)

Bunu gördüğümde aklımdan geçen tek şey şu oldu

Keşke bu gelenek Türkiye genelinde yayılsa da tüm çocuklar bu mutluluğu yaşasa!

Ayrıca böyle güzel bir geleneğin unutturulmadan yaşatılması gerçekten takdire şayan!

Güzel olan her şeyin katlanarak çoğalması ve örnek olması dileği ile paylaştım:)

Sevgiler tüüüm kalbimden,

Nur Demir

http://nrlstyle.blogspot.com.tr/

Haberin Devamı

https://www.facebook.com/NrlStyle/