Gündem Siyanür tehlikesi nedeniyle aranamıyor

Siyanür tehlikesi nedeniyle aranamıyor

02.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edirne’nin Uzunköprü ilçesine bağlı Kırcasalih Beldesi’nde oturan lise öğrencisi Doğuş Tavukçu(17), geçen cuma günü ilçeye adını veren tarihi taş köprüden atladı.

Siyanür tehlikesi nedeniyle aranamıyor

Yapılan incelemelerde Tavukçu bulunamayınca, AFAD ekiplerinden yardım istendi. AFAD ekiplerince 6 kilometrelik alanda yapılan aramalarda da gencin izine rastlanmadı.
Su altına inilemedi
Çalışmalardan bir sonuç alınamayınca, sualtında arama yapılması için bu kez Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Şubesi Sualtı grubu çağrıldı. AFAD ve dalgıç polisler botla yaptıkları incelemenin ardından Ergene Nehri’ndeki kansere yol açan yoğun kirlilik nedeniyle su altına inemedi. Arama çalışmalarının 4’üncü gününde Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü Deniz Şubesi Su altı grubu nehre dalış yapamadığı için bölgeden ayrıldı. Arama çalışmaları Edirne AFAD ekiplerince sürdürülüyor.
Bakanlığa göre ‘çok kirli’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ergene Nehri’nde deşarj standartlarında kısıtlama konulu genelgesinde yer alan nehrin yıllık ortalama debisinin yüzde 25’inin doğal debisi olduğu kaydedildi. Geri kalan debinin sanayi kaynaklı atıksu boşaltımlarından kaynaklandığı ve kirlilik parametreleri açısından ‘çok kirli’ su sınıfı olan 4. sınıf su kalitesinde olduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

‘Ergene’nin hali Türkiye gibi’

CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan partisinin İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm ve Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak ile düzenlediği basın toplantısında Ergene Nehri’ndeki kirliliğe dikkati çekti.
Uzunköprü ilçesindeki gencin cesedine 5 gündür ulaşılamadığını anlatan Bircan, “Ergene su değil, sadece zehir. Zehir olduğu için de Ergene’de resmi dalgıçlar ve AFAD ekipleri suya giremiyor” diye konuştu.
Nehirdeki kirliliğe ilişkin fotoğraflar da gösteren Bircan, “Kirliliği söylediğimde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ‘2014’te Ergene’de balık tutulacak’ demişti. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da ‘Burada biz yüzeceğiz’ demişti. Ergene’nin hali Türkiye gibi. 3-5 kişinin çıkarı için bütün nehir kirletiliyor. Bedelini bütün bölgeye ödetiyorlar” dedi.