Siyaset 1 il, 4 ilçe, 2 beldede iptal

1 il, 4 ilçe, 2 beldede iptal

08.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

30 Mart yerel seçimlerinin ardından itirazlar üzerine il seçim kurulları tarafından 1 il, 4 ilçe ve 2 beldede seçimler iptal edildi.

1 il, 4 ilçe, 2 beldede iptal

İptal edilen bu yerlerle ilgili son kararı Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verecek. YSK, CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş’ın “tam kanunsuzluk” talebiyle seçimin iptali ile sandık kurulu tutanaklarına karşı il ve ilçe seçim kurulları kararlarına karşı yine CHP’nin yaptığı itirazları bugün görüşmeye başlayacak. Ak Parti YSK Temsilcisi Şeref Malkoç, CHP’nin başvurularının en geç yarın karara bağlanacağını söyledi.
Ak Parti’nin Yalova seçimiyle ilgili itirazının da yapıldığını bildiren Malkoç, Yalova’da oy kullanmaması gereken hükümlüler ve askerlerin oy kullandığının belirlendiğini anlattı. Malkoç, “Seçim sonucu aradaki fark 10, ancak bu şekilde oy kullananların sayısı 50’ye yakın. Güçlü delillerle geliyor. Geldiğinde burada görüşülecektir” diye konuştu.
Öteyandan 30 Mart yerel seçimlerinin ardından yapılan itirazlar üzerine, 1 il, 4 ilçe ve 2 beldede seçimler iptal edildi. Ağrı, Çankırı’nın Şabanözü, Bitlis’in Güroymak, Sivas’ın Ulaş ve Tokat’ın Yeşilyurt ilçesi, Muş’un Serinova ve Niğde’nin Keçikalesi Beldesi’nde seçimler 1 Haziran’da tekrarlanacak.

Yeni başvurular yolda
YSK’ya yeni başvurular da yolda. CHP’nin Üsküdar’da seçimlerin yenilenmesi veya oyların yeniden sayılmasına ilişkin yaptığı itiraz İl Seçim Kurulunca reddedildi. CHP İstanbul Milletvekili ve Üsküdar Belediye Başkan adayı İhsan Özkes, YSK’ya başvuracak. AK Parti’nin Mahmudiye ilçesinde Belediye Başkan adayı Ayşe Güney, ilçedeki seçimin iptali için YSK’ya müracaat etti.
Hem Ak Parti hem de CHP, seçim sonuçlarına karşı YSK’ya itirazda bulunacak. CHP, Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde yeniden sayılan oylarla 13 farkla kaybetti. CHP Belediye Başkan adayı Salih Erbay, YSK’ya başvuracaklarını söyledi.