Siyaset 10 farklı seçim senaryosu

10 farklı seçim senaryosu

29.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Polimetre’nin kurucusu Mehmet Günal Ölçer, yeni seçim düzenlemesinin partilerin çıkaracakları milletvekili sayısına etkisini irdeleyen çalışmasını CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Türkiye İşçi Partisi ve HDP'ye gönderdi. Çalışmada Cumhur İttifakı bloğuna karşı Millet İttifakı bloğunun ve HDP'nin tek başına seçime girmesinden, HDP'nin Millet İttifakı bloğunda yer almasına ve listeler üzerinden "gizli ittifak" yapılması olasılığına kadar 10 farklı senaryonun olası sonuçları yer alıyor.

10 farklı seçim senaryosu

 

MEHTAP GÖKDEMİR Ankara - 2018 seçim sonuçları ve illerde milletvekilliklerinin partilere dağılımı ile partilerin güncel oy potansiyellerine ilişkin veriler üzerinden hesaplamaların yapıldığı, "Cumhur Bloğunun AKP+MHP; Millet Bloğunun CHP+İYİ+SP+DP+DEVA+Gelecek Partilerinden oluşacağının varsayıldığı" belirtilen çalışmanın sonuç bölümünde özetle şu değerlendirmeler yer aldı:

Haberin Devamı

CUMHUR İTTİFAKI: Partilerin 81 il için hesaplanan güncel oy oranlarına göre, mevcut yasayla bugün (2022-Nisan) yapılacak bir seçimde Cumhur İttifakı'nın karşısına 6 partiden oluşan Millet İttifakı ve tek başına HDP’nin çıkması durumunda Cumhur İttifakı'nın milletvekili sayısı 201+34=235 olur. Bu senaryo yeni düzenlemenin etkisinin tamamen yok olması anlamına gelir. Yeni düzenlemeye göre Cumhur Bloğu için en iyi senaryo AKP ve MHP’nin gizli ittifak yaparken diğer partilerin tek başlarına seçime girdikleri senaryodur. Bu en iyi senaryoda Cumhur Bloğunun kazanacağı hesaplanan milletvekili sayısı 287’dir. Cumhur İttifakı bileşenleri yasayı değiştirerek 287-235=52 fazla, muhalefetin de 52 eksik vekil çıkarmasını planlamaktadırlar. Göreceli olarak kazançları 104 milletvekili olacaktır.

Haberin Devamı

CHP AÇISINDAN: Seçim Kanunu ve ittifak şartlarının aynı kalması durumunda bugün yapılacak bir seçimle 2018 seçim sonuçları arasında CHP açısından oluşacak fark 34 milletvekilli artışıdır. CHP; bugün hesaplanan oy oranlarına ve mevcut yasaya göre, Millet İttifakı içinde, Cumhur İttifakı'na ve HDP’ye karşı seçime girse milletvekili sayısı 181 olurdu. Yeni teklife göre, diğer partiler gizli ittifak yapmazsa milletvekili 15 azalır yani 181-15=166 olur. Yeni düzenlemeye göre AKP+MHP gizli ittifak yapması durumunda CHP’nin milletvekili sayısı 27 azalır yani 181-27=154 olur.

GİZLİ İTTİFAKTA ETKİSİZ: Seçim düzenlemesi teklifinin yasalaşması halinde, Millet ve Cumhur bloklarının gizli ittifak yapmaları durumunda, yeni yasanın milletvekili sayısını belirlemek anlamında hiçbir etkisi olmayacağıdır.

HDP AYRINTISI: Cumhur Bloğu için bundan daha olumsuz durum; HDP’nin de Millet Bloğu içinde yer almasıdır. Bu durumda AKP+MHP’nin toplam milletvekili sayısı 222 olur. HDP’nin geçen seçimde milletvekili çıkaramadığı sadece bazı illerde Millet Bloğu ile hareket etmesi halinde ise bu illerde Cumhur Bloğu milletvekilleri birer azalır. Cumhur İttifakı'nın can simidi olarak getirdiği teklifin kendileri için olabilecek en iyi düzenleme olmadığı kesindir.