Siyaset 14 günde 405 önerge

14 günde 405 önerge

22.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

14 günde 405 önerge

24 Haziran seçimleriyle birlikte, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni getiren anayasa değişikliği de tam olarak yürürlüğe girdi. Böylece gensoru ve sözlü soru uygulaması tarih olurken, TBMM’nin bilgi edinme ve denetleme yetkisinin kapsamında “genel görüşme, meclis araştırması, meclis soruşturması ve yazılı soru” kaldı. 7 Temmuz’da milletvekillerinin yemin töreniyle 27. parlamento dönemi resmen start alırken, 12 Temmuz’da gerçekleştirilen seçimle eski Başbakan Binali Yıldırım Meclis Başkanlığı koltuğuna oturdu. Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonu başkan ile üyeliklerinin belirlenmesinin ardından, 25 Temmuz itibariyle Meclis tatile girdi.

Haberin Devamı

Yıldırım’ın Meclis Başkanı seçildiği günden itibaren de muhalefet milletvekilleri adeta Cumhurbaşkanı Hükümeti’ni soru yağmuruna tuttu. 27. dönemin ilk yazılı soru önergesini İYİ Parti Milletvekili Ümit Özdağ sundu. Çorlu’da meydana gelen tren kazasıyla ilgili 12 Temmuz tarihli önerge ile hükümetten ilk yazılı soru önergesine muhatap olan isim de Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan oldu.

Yeni sistemi getiren anayasa değişikliği uyarınca yürütmenin başı olmasına karşın Cumhurbaşkanı’na soru yöneltilemiyor. Anayasa sadece Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların yazılı soru önergesine muhatap olabileceklerini hükme bağlıyor.

Bu çerçevede 12-25 Temmuz arasında TBMM Başkanlığı’na toplam 405 yazılı soru önergesi sunuldu. En çok soru yöneltilen isim de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay oldu.

Haberin Devamı

Yıldırım’a Meclis harcamaları soruldu

TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a ise tek soru önergesi CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’dan geldi. Tanal, Yıldırım’a bir önceki TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın harcamalarını sordu. Kahraman’ın milletvekili olmamasına rağmen hala TBMM Genel Kurul salonuna girmesi ve protokol locasına çıkıp görüşmeleri izlemesinin nedenini sordu.

En çok soru Fuat Oktay’a

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a 89 soru önergesi yöneltildi. İkinci sırada ise 45 önerge ile Sağlık Bakanı Fatih Koca, 44 önerge ile de Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk izledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a 39, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan’a ise 35 soru yöneltildi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 29, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 28, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül 23, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 17, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez 13, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 11, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a 8, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 7, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy 5, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank 4’er önergeye muhatap oldu. Yanıtlaması istemiyle en az yazılı soru önergesi verilen isim ise 3 önerge ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu.