Siyaset 16 davadan vazgeçti

16 davadan vazgeçti

17.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Erdoğan, yüzde 50 oy aldıktan sonra seçim gecesi yaptığı “Bugün hesaplaşma değil helalleşme günüdür” sözlerinin ardından ilk adımı siyasetçi ve yazarlara açtığı davaları geri çekerek attı

16 davadan vazgeçti

16 davadan vazgeçti
MHP lideri Devlet Bahçeli’den “Hesaplaşmadan helalleşme olmaz” tepkisi alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan sürpriz geldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açtığı 10, Bahçeli’ye açtığı 3, DP Genel Başkanı Namik Kemal Zeybek’e açtığı 1, Taraf gazetesi yazarı Ahmet Altan’a açtığı 1 ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Meriç Velidedeoğlu’na açtığı 1 dava olmak üzüre toplam 16 davadan vazgeçti. Erdoğan’ın bu kararını dün Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik açıkladı.
Çelik, katıldığı TVNET televizyonunda Erdoğan’ın, seçim sürecinde siyasetçi ve köşe yazarlarına açtığı davaları geri çektiğini söyledi. Çelik, “Sayın Başbakanımız, balkon konuşmasındaki helalleşmenin hayata geçirilmiş somut bir yansıması olarak, bu davalarını geri çekti. Temiz ve beyaz bir sayfa açtık. Bizim şiarımız şudur; galipken zalim olmayacaksınız, mağlupken mazlum olmayacaksınız. Allah’a şükürler olsun biz hiç mağlup olmadık. Umarız bu jest karşı tarafta da karşılık bulur” dedi.

Kılıçdaroğlu’na açtığı davalar
- Aile sigortası getireceklerini açıklayan Kılıçdaroğlu’nun Samsun ve Batman mitinglerinde söylediği, “Senin yürüttüğün paranın yarısını tasarruf etsek zaten memleket güllük gülistanlık olacak” ifadeleriyle kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle 40 bin liralık manevi tazminat davası.
- Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada kendisini, “İki yüzlü, omurgasız, kıvıran, adam olmayan, onursuz, saygısız, ahlaksız, utanmayan biri” olmakla suçlayan Kılıçdaroğlu aleyhine 100 bin TL’lik manevi tazminat davası.
- Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ile çıkar birliği yaptığını söyleyen ve, “O e-muhtıra AKP’nin tekrar iktidara gelmesi için konulmuştur oraya, mağdur edebiyatı için konulmuştur oraya. Sayın Büyükanıt ile Sayın Erdoğan işbirliği yapmışlardır o olayda” iddiasında bulunan Kılıçdaroğlu’na manevi tazminat davası.
- Dubai anlaşmasını kastederek yaptığı, “Korkmuyorsan ihanetin belgesini açıkla” sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu’na 50 bin TL’lik manevi tazminat davası.
- “Korkmuyorsan ihanetin belgesini açıkla” diyen Kılıçdaroğlu hakkında 50 bin TL’lik manevi tazminat davası.

Devlet Bahçeli’ye açtığı davalar
- Diyarbakır mitinginde provokasyon yapacakları iddiasıyla gözaltına alınan ülkücülerle ilgili 1 Haziran 2011’de yaptığı yazılı açıklamasında kullandığı ifadeler nedeniyle Bahçeli aleyhine 10’ar bin TL olmak üzere toplam 20 bin TL’lik manevi tazminat davası.
- 29 Mayıs’ta İstanbul’da düzenlenen mitingde yaptığı konuşma nedeniyle Bahçeli aleyhine 20 bin TL manevi tazminat davası.
- 23 Mayıs’ta Afyonkarahisar mitinginde yaptığı konuşmada kendisini sert bir dille eleştirerek, “organize suç örgütü eş başkanı” olarak tanımlayan Bahçeli aleyhine 20 bin TL’lik manevi tazminat davası.
- Kütahya’nın Simav ilçesinde yaptığı konuşmada, “Ben Recep Tayyip Erdoğan’ı angut olarak ilan ediyorum” diyen DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek’e 100 bin liralık manevi tazminat davası.

Haberin Devamı

Gazetecilere açtığı davalar
- Ahmet Altan ve Taraf gazetesi hakkında “Erdoğan ve Kof Kabadayılık” başlıklı köşe yazısında kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle 50 bin TL’lik manevi tazminat davası.
- Cumhuriyet gazetesi yazarı Meriç Velidedeoğlu’na kişilik haklarına yönelik sarf ettiği hakaret gerekçesiyle açtığı tazminat davası.

Hafta sonu Bodrum’dalar
Genel seçimlerden sonra yeni kabineyi kurmak için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e usulen istifasını sunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte önceki gece saat 00.30’da Ata uçağıyla Milas-Bodrum Havalimanı’na geldi. Erdoğan, VIP salonundan çıktıktan sonra karayolu ile Bodrum’un Torba Koyu’nda kalacağı ve çocukları ile torunlarının iki gün önce geldiği otele hareket etti. Erdoğan ve ailesinin pazar gününe kadar Bodrum’da tatil yapacağı öğrenildi.
YAŞAR ANTER Muğla DHA