Siyaset 17 ay sonra geliyor

17 ay sonra geliyor

01.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bayram sonrası başkente gelmesi planlanan Mesud Barzani, ziyaretini erkene çekti. Perşembe günü Ankara’da olacak Barzani’den, TSK’nın Kuzey Irak’taki operasyonlarına destek vermesi istenecek

17 ay sonra geliyor

Türkiye’nin, Kuzey Irak’taki PKK kamplarını hedef almasının hemen ardından Başbakan Erdoğan tarafından Ankara’ya davet edilen Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bayram sonrasında yapmayı tasarladığı ziyareti erkene çekti.
İran ziyareti süren Barzani’nin, perşembe günü Türkiye’ye gelerek, cuma günü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, cumartesi günü İstanbul’da Erdoğan’la görüşmesi bekleniyor. 17 ay sonra Türkiye’ye gelecek olan Barzani’ye, “ABD sonrası Irak’taki yapılanma konusunda Türkiye ile ortak hareket et”, “Suriye’de Esad yönetiminin sona ermesi için ortak çaba göster”, “Sınırdaki PKK varlığının sona erdirilmesi için nokta operasyonlarına sessiz kal”, “TSK’ya istihbarat ve lojistik destek sun” talepleri iletilecek ve ortak mücadele konusunda yol haritası belirlenecek.

İstanbul’a geçecek
Barzani’nin, İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 5 Kasım’da kabul edilmesi planlandı. Davutoğlu, daha önce yaptığı açıklamada, “Biz daha önceki görüşmelerimiz ve trend içinde bakıldığında bu netliğin gittikçe açık bir şekilde ortaya konduğunu görebiliyoruz.
Daha önce 2007 Dağlıca saldırısı sonrasında o dönemde Kuzey Irak bölgesel yönetiminin aldığı tavırla şimdi alınan tavır; hemen kınanması, bizzat gelerek Türkiye’ye destek ifade edilmesi, birlikte her türlü faaliyete hazır olduğunun ifade edilmesi bunlar olumlu gelişmelerdir” demişti.
İran’ın ise Barzani’ye, “PKK-PJAK’tan temizlenen bölgeyi kotrol altına al”, “Suriye yönetimi aleyhine faaliyet yürütme” uyarılarında bulunduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Karayılan: Barzani masaya oturtmaya çalışıyor
Kuzey Irak’ta yayın yapan Rudav gazetesine açıklama yapan PKK’nın iki numarası Murat Karayılan, Barzani ile ilgili önemli bir iddia ortaya attı. Karayılan, Barzani’nin PKK ile hükümetin masaya oturması için çaba gösterdiğini söyledi. Karayılan şöyle konuştu: “Barzani Türkiye’de Kürt sorunun siyasi yöntemlerle çözülmesi için çaba gösteriyor. Biz de sorunun siyasi bir yöntem ve diyalogla çözülmesini istiyoruz. Son birkaç yılda Türkiye ile PKK arasında görüşmeler oldu ve şu anda Barzani ile onun dışında bir çok kişi, görüşmelerin, siyasi sürecin yeniden başlaması için çalışıyorlar.”