Siyaset 19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs coşkusu

20.05.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs coşkusu

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı bütün yurtta coşkuyla kutlandı. Anıtkabir'deki tören, siyasi liderler ve üst düzey komutanları biraraya getirdi

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle Anıtkabir'i ziyaret eden Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, özel deftere, "Uygarlığa giden aydınlık yolun kendisi olan demokratik ve laik cumhuriyetten halkımız memnun ve mutlu, ona tam sahiplik bilinci içindedir" diye yazdı.
Anıtkabir'deki tören Demirel'in Atatürk'ün mozolesine çelenk koymasıyla başladı. Törene TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Başbakan Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller, bakanlar, kuvvet komutanları, siyasi parti liderleri, milletvekilleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Yılmaz ve Karadayı aslanlı yolda yürürken uzun süre sohbet etti. Demirel, özel defteri imzaladıktan sonra Çiller'le tokalaştı. Yılmaz'la Çiller arasındaki gerginlik törende de sürdü. İki lider yan yana gelmezken, DSP Lideri Bülent Ecevit ve CHP Lideri Deniz Baykal protokolde yan yana yer aldı.

İstanbul'daki ilk tören Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde düzenlendi. Törene, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu, Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen katıldı.
İnönü Stadı'ndaki törende Kurtuluş Savaşı'nın evrelerini canlandıran öğrenciler, "Yer Demir Gök Bakır" filminin müziği eşliğinde renk cümbüşü oluşturdu. Kuleli Askeri Lisesi öğrencileri de Atatürk'ün Samsun'a çıkışını ve Kurtuluş Savaşı'nı canlandırdı.
Gösterilerde, kız öğrenciler atlet ve streç tayt ve etek giyerken, erkek öğrenciler atlet ve dize kadar uzanan şortlar giydi.
Ünlü mankenler Merve İldeniz ve Deniz Pulaş, törenlerin sponsoru Tetra Pak'dan seyircilere süt dağıttı. Çelik'in seslendirdiği "Yüce Atam" şarkısı ise büyük alkış aldı. Kadıköy Fenerbahçe Stadı'ndaki törende ise Haluk Levent konser verdi.
Galatasaray Lisesi önünde toplanan Atatürkçü Düşünce Toplulukları üyesi öğrenciler de Taksim Atatürk Anıtı'na yürüyerek marşlar söyledi. Öğrencilere vatandaşlar da eşlik etti. Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda topmlanan Cem Vakfı Gençlik Komisyonu üyeleri de Atatürk devrimleriyle elde edilen kazanımların geriye götürülemeyeceğini vurguladı.

* İzmir Atatürk Stadı'ndaki gösterilerdeyse "19 Mayıs Güneşi" teması işlendi. Törende Türk Hava Kurumu'nun paraşüt gösterisi ilgiyle izlendi.
* Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nu dolduran binlerce seyirci, askerin stadyuma girişini coşkuyla karşılarken, İstiklal Marşı'na hep bir ağızdan eşlik etti. Türk Hava Kurumu paraşütçülerinden Barış Sakin'in atlayıştan sonra paraşütünün açılmaması izleyenleri korkuttu. Sakin, yedek paraşütünü açarak alana inmeyi başardı.
* Samsun'daki törenlere Samsun Valisi Yüksel Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Muzaffer Önder, askeri erkan, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Atatürk'ün 19 Mayıs 1919'da Samsun'a Bandırma Vapuru'yla çıkışını temsil eden bayrak, Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı hücumbottan askerler ve öğrencilerce karaya çıkarıldı.