Siyaset 22 yıl sonra aynı sokakta

22 yıl sonra aynı sokakta

25.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu 22 sene önce katledilen gazeteci yazar Mumcu için dün çok sayıda ilde anma törenleri düzenlendi

22 yıl sonra  aynı sokakta

24 Ocak 1993’te bombalı suikast ile katledilen gazeteci yazar Uğur Mumcu, dün saldırıya uğradığı yerde yüzlerce vatandaşın katıldığı törenle anıldı.
Evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu 22 sene önce yaşamını yitiren Mumcu için dün çok sayıda ilde anma törenleri düzenlendi. Ankara’daki törenler ilk olarak Batıkent’te Mumcu’nun anıtına çelenk bırakılmasıyla başladı. Ardından saat 12.00‘de yüzlerce vatandaş, Uğur Mumcu’nun evinin bulunduğu sokakta toplandı. Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’li milletvekilleri, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda sanatçı da katıldı.
‘Hepimiz sakıncalıyız’
Sokakta bulunan taksi durağı, sokağın başına, “Uğur Mumcu’yu Saygı ve Sevgiyle Anıyoruz. Ruhun Şad olsun” pankartı astı. Türkiye Liseliler Birliği, “Hepimiz sakıncalıyız”, CHP Ankara İl Başkanlığı ise “Şeriata faşizme karanlığa geçit yok” ve “Nice diyar gezmiş devrimci çocuklar, yobazlardan korkmaz Uğur Mumcular” pankartları taşıdı. Anma etkinliğine ayrıca, İşçi Partisi, DSP, Birleşik Kamu İş, Eğitim İş, Türkiye Gençlik Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Anadolu Partisi Ankara İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği, Cumhuriyet Okurları, Fikir Kulüpleri Federasyonu ve Mülkiyeliler Birliği de katıldı.
‘Ecelsiz öldürüldük’
Mumcu’nun evinin olduğu apartmanın 3. katına, CHP tarafından, “Ecelsiz öldürüldük, dövüldük, vurulduk, asıldık ey halkım unutma bizi” pankartı asıldı. Sokaktaki kalabalık artarken, sanatçı Şebnem Gürsoy’un sunumuyla müzik dinletisi başladı. Dinletide solistler Erdal Şen ve Nuray Çeviker, Fikri Özdemir’in piyanosu eşliğinde, türküler ve marşlar söyledi.
Fikir Kulüpleri Federasyonu ise sokağa, “Keskin kalemler karanlığı yırtacak” pankartı ile girdi. Federasyon üyesi gençlerin Mumcu’nun fotoğrafı ile birlikte Fransa’da 12 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırının yapıldığı Charlie Hebdo dergisinin yaşamını yitiren Genel Yayın Yönetmeni StÈphane Charbonnier’in fotoğrafını da taşımaları dikkati çekti. Gençler ayrıca Abdi İpekçi, Metin Göktepe, Bahriye Üçok, Hrant Dink ve Ali İsmail Korkmaz’ın fotoğraflarını da taşıdı.
Karanfiller ve mumlar
Kılıçdaroğlu, ilk olarak Mumcu’nun evinde eşi Güldal Mumcu, kızı Özge Mumcu ve oğlu Özgür Mumcu ile bir süre görüştü. Kılıçdaroğlu, daha sonra Mumcu ailesi ile birlikte evden çıkarak, sokağın karşı tarafında bulunan, “Faili Meçhuller Anıtı”na çelenk koydu. Daha sonra Mumcu ailesi ile Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu’nun 22 yıl önce suikaste uğradığı duvarın kenarına karanfil ve yaktıkları mumları bıraktı. Törende, Mumcu ve ölen tüm devrimciler anısına saygı duruşunda bulunuldu.
Mumcu’nun ailesi ve vatandaşlar daha sonra Mumcu’nun kabrinin bulunduğu Cebeci Asri Mezarlığı’na gitti. Güldal Mumcu, Özgür Mumcu ve Özge Mumcu ile damadı Evren Aybars, Mumcu’nun kabrine kırmızı karanfiller ve mumlar bıraktı.
‘İzindeyim Uğur Amca’
Özge Mumcu’nun bir ara gözyaşlarına hâkim olamadığı gözlenirken, Güldal Mumcu, Uğur Mumcu’yu anmaya gelenlere teşekkür ederek, “Ruhu şad olsun, nurlar içinde yatsın” dedi. Küçük kız çocuğu Ilgın Tilkioğlu da Mumcu’nun kabrine bütün derslerinden, “çok iyi” aldığı ve üzerinde, “İzindeyim Uğur Amca” yazılı karnesini koydu.

Haberin Devamı

Senin direncini sürdüremedik

Uğur Mumcu için Şişli’deki anıtında düzenlenen anma toplantısında “Uğur Mumcu seni unutmadık, unutturmayacağız” denildi. Cumhuriyet Gazetesi yazarı Meriç Velidedeoğlu ise yaptığı konuşmada; “Bütün bu olanları, hırsızlığı, dolandırıcılığı, her türlü rüşveti ortaya koyan Uğur Mumcu’dan 22 yıl sonra özür diliyoruz. Onun 22 yıl önce başlattığı eylemini, direnci sürdüremedik. Bundan sonra çoban ateşleri daha çok yanacak, onun istekleri doğrultusunda hareketimiz artacaktır” dedi.

‘Uğurlar olsun’

* Antalya’da ’Adalet ve Demokrasi Haftası’ kapsamında düzenlenen anmada Yavuz Özcan Parkı’nda toplanan çeşitli parti, sivil toplum kuruluşları ve dernekler, ellerindeki pankart ve çelenklerle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü.
* İzmir Karşıyaka Belediyesi’nin anmasında Ziya Gökalp Kültür Merkezi’nde Mumcu’nun yazılarından derlenerek hazırlanan “Söz Meclisten İçeri” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.
* Zonguldak’ta Demokrasi Platformu üyelerinin düzenlediği yürüyüşte, “İnsanlık suçu zaman aşımı olamaz” pankartı açıldı. Yaklaşık 100 kişi, Uğur Mumcu’nun yanı sıra Bahriye Üçok, Abdi İpekçi, Ahmet Taner Kışlalı ve Metin Göktepe’nin fotoğrafları ile Gazipaşa Caddesi’ni takiben valilik önüne kadar yürüdü.
* Mersin’de Gazeteciler Cemiyeti, CHP Mersin İl Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşam Derneği ve sivil toplum kuruluşlarının temsilciliklerince Atatürk Parkı’ndaki Uğur Mumcu Anıtı önünde düzenlenen programda “Uğurlar olsun” adlı şarkı hep bir ağızdan söylenerek Mumcu anıldı.
* Bursa’da Setbaşı Caddesi’nde toplanan gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup, “Özgür basın susturulamaz” diye slogan atarak, Atatürk Caddesi üzerindeki Atatürk Heykeli’ne kadar yürüdü.
* Balıkesir’deki anmada Gezi olaylarında hayatını kaybeden gençler için slogan atıldı.