Siyaset 3 ile toplam 22 proje

3 ile toplam 22 proje

02.06.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi ’nde “Türkiye Hazır Hedef 2023” adlı toplantıda, İstanbul, İzmir ve Diyarbakır projelerini açıkladı

3 ile toplam 22 proje

İZMİR PROJELERİ:
1. Körfez Geçişi Projesi (İZKARAY): İzmir Körfezi’nin iki ucunu birbirine bağlanacak. Bostanlı ile
İnciraltı 4,5 kilometre köprü ve 1,5 kilometre batırma tüp tünelle bağlanacak. İzmir kent merkezi Körfez geçiş projesi ile kuzeyden gelecek transit trafikten arınacak. Mevcut durumda 30-35 kilometre yol katedilerek ulaşılan noktaya, 10 kilometrede varmak mümkün hale gelecek.
2. Konak Tüneli: Mürselpaşa Bulvarı üstünden sahil yoluna kadar trafik yer altına alınacak. Çift tüp delme tünel olarak inşa edilecek yolun toplam uzunluğu 2,5 kilometre.
3. İzmir-Ankara ve İzmir-Burs-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi: Ege ve İç Anadolu Bölgesi’ni birbirine bağlayacak bu hat, Ankaa ’dan devam eden diğer hızlı tren hatları ile tüm Türkiye’ye açılan kapı olacak. Ankara-Afyonkarahisar- Uşak- Manisa- İzmir güzergahında 583 kilometre uzunluğunda çift hatlı yüksek hızlı tren hattı iki etap halinde inşa edilecek. İzmir-Ankara arası seyahat süresi 3,5 saate inecek.
4. Sabuncubeli Tüneli: İzmir-Manisa arasında 3 kilometresi çift tüp tünel, 1,2 kilometresi
bağlantı yolu olmak üzere toplam 4 kilometre uzunluğunda, 2 geliş-2 gidiş olarak planladı.
5. İzmir-İstanbul ve İzmir-Ankara otoyolları: Ankara’dan İzmir’e karayoluyla ulaşım 5 saate inecek. İstanbul-Bursa arasını 3,5-4 saate inecek.
6. Metro hattı metro ağı haline getirilecek: İzmir şehir merkezi çevre ilçelere 4 metro hattı ile bağlanacak. Üçyol-Bornova Merkez İstasyon,. Üçyol-Otogar, Altay-Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi ve Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi arasında 4 hattan oluşan toplam 27 kilometre metro hattı inşa edilecek.
7. Egeray, diğer adıyla İzban Projesi (devam ediyor): 30 kilometre uzunluğundaki yeni demiryolu hattıyla Bergama’nın Aliağa istasyonu üzerinden Menemen’e bağlantısını sağlandı. Bu hat İzmir ve Manisa’ya demiryolu vasıtasıyla entegre edildi. 30 kilometrelik ikinci hatla banliyö sisteminin güzergahını Tepeköy’den Selçuk’a kadar uzayacak.
8. Şehir yenileme projesi: İzmir’deki 1 milyon konutun 150 bini sağlıksız, güvensiz ve ruhsatsız.
Şehir yenileme projesi ile ekonomik ömrünü doldurmuş, depreme dayanıksız, altyapı ve fiziki koşulları uygun olmayan yapılardan şehir arındırılacak.
9. Kuzey Ege, yani Çandarlı Limanı (yapımına başlandı): Liman, demiryolu ve otoyol bağlantıları ile Türkiye’nin dünyaya açılan önemli bir kapısı, İzmir ’in markasını taşıyacak hayati bir altyapısı olacak.
10. Kruvaziyer Limanı (inşa edilecek): 3 aşamadan oluşacak bu limanın ilk aşaması 2015’te tamamlanacak. Her aşamada kapasite yıllık 1 milyon 300 bin yolcu olarak tasarlandı. 2023’te 3. aşama da tamamlandığında İzmir Kruvaziyer Limanı’nın kapasitesi yılda 3 milyon 800 bin yolcuya çıkacak.
11. İzmir Limanı (modernize edilecek): Geri sahası genişleterek oluşturulacak alanlar konteyner kara terminali olarak kullanacak. Pire Limanı’na yanaşan yüksek tonajlı gemilerin İzmir Limanı’na da yanaşması mümkün hale gelecek.
12. Efes ’in Antik Limanı (yeniden inşa edilecek): Bölgedeki antik yapılar restore ediliyor. Deniz yolu ile doğrudan Efes antik limanına ulaşım sağlanırken, liman çevresinde de tarihte olduğu gibi yaşam alanları oluşturulacak. Efes tarihi limanına denizden teknelerle ulaşılması sağlayanacak.
13. - 9 yeni yat limanı inşa edilecek: Çeşme, Urla, İnciraltı, Pasaport, Karşıyaka, Bayraklı, Aliağa, Yeni Şakran ve Dikili’de olmak üzere 9 yeni yat limanı yapılacak. Yeni yat limanlarıyla İzmir’e toplam 3 bin 150 ilave yat kapasitesi kazandırılacak.

Haberin Devamı

İSTANBUL PROJELERİ:
1. Avrupa ve Anadolu yakasında iki adet şehir hastanesi: Avrupa yakasındaki şehir hastanesi İkitelli’de. 1 genel, 7 tane de ihtisas hastanesi bulunacak, 2 bin yatağı olacak. Anadolu yakasında da aynı tarzda bir şehir hastanesi yapılacak.
2. Taksim Meydan Projesi: Tarlabaşı Bulvarı-Cumhuriyet Bulvarı araç trafiği yer altına alınacak. Atatürk Kültür Merkezi Önü ve Taksim Anıtı çevresinde bulunan araç yolları da yeraltına alınacak. Cumhuriyet Caddesi’nde cephe giydirme sistemleriyle bu binaların süratle aslına uygun olarak restorasyonu yapılacak. Cumhuriyet Caddesi üzerinde 312 metre, Anıt ve Atatürk Kültür Merkezi tarafından 819 metre uzunluğunda olmak üzere toplamda 1.131 metre uzunlukta yer altı araç yolu inşa edilecek. Günün belli saatlerinde, Taksim Meydan’ındaki servis yollarına, sadece bölgedeki iş yeri ve konutların ulaşım ihtiyacını karşılamak amacıyla araç girişi olacak. Gezi Parkı’nda yıkılan Taksim Topçu Kışlası’nı yeniden inşa edilecek.
2. Adalar Projesi: Yassıada ve Sivriada’ya uluslararası kongre merkezleri ve otellen yapılacak. Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu için müzeler, kütüphaneler kurulacak.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR PROJELERİ:
1. Suriçi Yenileme Projesi: 5 kilometre uzunluğundaki surların yıkılan iki yeri onarılacak, 500 civarında sivil mimari örneği yapı aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek. Hazreti Süleyman Camii ve çevresini de kapsayan, yoğun gecekondulaşmanın olduğu bölgede, hak sahipleriyle görüşmeler başladı. 1272 yeni konut yapılacak.
2. Havaalanı: Askeri ve Sivil havaalanı birbirinden ayrılacak. Yeni ve modern bir terminal binası yapılacak.
3. Dicle Vadisi Projesi: Dicle kenarında kurulacak yaşam merkezinde günlük yaşam, ticaret, eğitim, sporun tabii bir bütünlük içinde kucaklayacak.
4. Diyarbakır-Şanlıurfa Otoyolu: Edirne’den başlayarak Ankara’ya kadar kesintisiz ulaşan otoyol,
Ankara-Niğde ve Şanlıurfa-Habur kesimi de tamamlandığında Türkiye’yi boydan boya geçecek bir hat olacak.
5. Silvan Barajı: Proje ile 2 milyon 450 bin dekar tarım arazisi sulanacak. Sulama sistemi sayesinde çiftçiler yılda 735 milyon lira ilave gelir elde edecek. Yılda 102 milyon lira enerji geliri olacak. Proje ile 318 bin kişiye iş imkanı sunulacak. Ülke ekonomisine toplamda yılda 837 milyon lira katkı sağlayacak.
6. 2 Şehir hastanesi: Kayapınar Şehir Hastanesi, 1 genel ve 7 ihtisas hastanesinden oluşacak. Genel hastane şu anda 500 yatakla faaliyette. Buna, 7 ihtisas hastanesi daha eklenecek. Toplam yatak sayısını 1630’a çıkacak. Hastanede 120 yoğun bakım yatağı, 30 ameliyathane, kemik iliği nakil merkezi ve organ nakil merkezi bulunacak. İkinci Şehir Hastanesi ise Yenişehir’de kurulacak. 200 yataklı bir genel hastane ve 400 yataklı bir kadın doğum ve çocuk hastanesi, bu ikinci şehir hastanesinin içinde olacak. Toplam 600 yataklı olacak.
7. 30 bin kişilik stad: Diyarbakır’a, Diyarbakırspor’a yakışan,
modern, 30 bin kişilik bir stadın inşasına en kısa sürede başlayacak.