Siyaset 3. ismi sindiremem

3. ismi sindiremem

27.11.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

3. ismi sindiremem

3. ismi sindiremem

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz, üçüncü bir kişi başbakanlığında hükümet kurulmasını demokrasi adına içine sindiremeyeceğini vurgulayarak "Çözümsüzlük durumlarında bu tür olağandışı formüller düşünülebilir. Ancak şu anda öyle bir durum yok" dedi.
       Yılmaz, ANAP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısının ardından yaptığı basın toplantısında, 55. Hükümet'in gensoruyla düşürülmesi ardından gündeme gelen yeni hükümet formülleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. ""Millete zarar vereceğine inandığımız hiçbir hükümet formülü içinde yer almayız" diyen Yılmaz, kendisi ve DYP Lideri Tansu Çiller'in soruşturma komisyonlarında aklanmasının kamuoyunda yanlış anlaşıldığını belirtti. Bunun bir aklama operasyonu olmadığını vurgulayan Yılmaz şöyle konuştu:
       "Bu karşılıklı bir aklama değil, CHP'nin siyasi oyununu bozmaya yöneliktir. Merkez sağın kaderi Deniz Baykal'ın kaprisine bıkarılmaz. Maalesef Meclis ve bu komisyonlar, yargıya yardımcı olma görevini hiçbir örnekte ve adil bir şekilde yerine getirmemiştir. Siyasi nedenlerle hareket etmiştir. Genel siyasi politikaların etkisi altında kalmıştır."
       CHP'nin, Meclis'in denetim hakkını kendi siyasi amaçları için istismar ettiğini öne süren Yılmaz, FP'li milletvekillerinin blok halinde kendisi aleyhinde, Çiller için de lehte oy kullandıklarını hatırlattı. CHP'nin merkez sağın iki liderini Yüce Divan'a göndermeyi hedeflediğini, ancak komisyon üyelerinin bu oyunun farkına vardığını ifade eden Yılmaz, bu nedenle Anayasa'nın 83. maddesinin değiştirilmesini DYP ve DSP'nin de desteğiyle ikinci kez oylamaya sunacaklarını söyledi.

       Yılmaz, "üçüncü bir kişinin Başbakanlığında hükümet kurulması formulüne razı olup olmayacaklarının" sorulması üzerine de şöyle konuştu:"Bu demokratik rejimlerde olağan bir çözüm değildir. Çözümsüzlük halinde gündeme gelebilecek bir formül olabilir. Daha bir uzlaşma arayışının başlangıcında bu tür olağandışı formüllerin konuşulmasını demokrasi adına içime sindiremiyorum."

       Yılmaz, DYP ile koalisyon kurup kurmayacakları yönündeki bir soruyu ise "Mutlaka arada illiyet bağı olması gerekmez. Belli meselelerde birlikte hareket edilebilir. Komisyonlarda alınan kararla milletimize gereken çözüm gösterilmiştir" diye yanıtladı.

       Başbakan Mesut Yılmaz, Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, ayrıca İtalyan hükümetinin başlangıçtaki aceleci ve hatalı tutumundan dönüş arayışı içine girdiğini ifade etti.
       İtalya'nın başlangıçta siyasi yaklaşımlardan kaynaklanan bir tutum sergilediğini bildiren Yılmaz, "İtalya'nın son günlerdeki tavrını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
       Apo'nun Türkiye'ye iadesi ile ilgili girişimlerin artarak devam ettiğini söyleyen Yılmaz, "İtalyan kamuoyuna yönelik yoğun bir aydınlatma girişimimiz sözkonusu. Hukuki alanda ise ev hapsi kararına itiraz edeceğiz" dedi.
       Başlangıçta Türkiye'nin heyecandan kaynaklanan fevri davranışları olduğunu belirten Yılmaz, "Ancak katile sahip çıkan hukuka göre de suç ortağı olur" dedi.

       İtalya Başbakanı Massimo D'Alema'nın Türkiye'de yapılacak olan maça gelip gelmeyeceğine ilişkin bir soruya ise Yılmaz, "İtalyan Başbakanı maça çok meraklı ise gelir seyreder. Gerek İtalya'ya gerekse UEFA'ya devlet güvencesi verilmiştir. Ama yine de gelmekten itina ile kaçınıyorlarsa Galatasaray'dan korktukları içindir" şeklinde konuştu.
       Yılmaz ayrıca İtalya'ya yönelik ekonomik boykot konusunda ise "İtalya'ya karşı devlet olarak boykot uygulamak gücümüz yoktur. Vatandaşlarımızın aldığı karara karışamayız" dedi.