Siyaset 312 Meclis’te son sırada

312 Meclis’te son sırada

08.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

312 Meclis’te son sırada

312 Meclis’te son sırada


ANKARA Milliyet


       Necmettin Erbakan hakkındaki hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine yeniden tartışılmaya başlanan TCK’nın 312. maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa önerisi, TBMM Genel Kurulu gündeminin son sıralarında bekliyor.
       TBMM Anayasa Komisyonu’nun ANAP’lı Başkanı Ertuğrul Yalçınbayır tarafından hazırlanan yasa önerisinde Türk Ceza Kanunu’nun 312. maddesinin şu şekilde değiştirilmesi öngörülüyor:
       “Kanunun cürüm saydığı bir fiili alenen öven veya halkı kanunlara itaatsizliğe tahrik eden kimseye iki yıla kadar hapis cezası verilir. Sosyal sınıf, ırk, din veya mezhep farklılığına dayanarak, umumun emniyeti için tehlikeli olabilecek bir şekilde halkı birbirine karşı kin ve düşmanlığa alenen tahrik eden kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir. Öneride, bu suçların kitle iliteşim araçlarıyla işlenmesi halinde verilecek cezanın üçte bir oranında artırılması da öngörülüyor.

       Yalçınbayır’ın ısrarı
       Yılmaz hükümeti döneminde hazırlanan ve TCK’da köklü bir değişiklik yapılmasını öngören 496 maddelik bir yasa tasarısı, 4.2.1998 tarihinde TBMM’ye sevkedildi. Geçen yasama döneminde bir türlü görüşülemeyen tasarı kadük oldu. 21. yasama döneminde tasarı yeniden Meclis’e sevkedilemeyince, Yalçınbayır 312. madde ile birlikte Terörle Mücadele Yasası’nın bir maddesinin de değiştirilmesini öngören bir yasa önerisi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na verdi.
       Ancak, öneriye bir türlü sıra gelmeyince Yalçınbayır, “Havale gününden itibaren 45 gün içinde sonuçlandırılmayan önerinin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasıönı sağlayan İçtüzük maddesinden yararlanarak, önerisinin doğrudan Genel Kurul gündemine alınmasını sağladı.