Siyaset 360 derece bakıyoruz

360 derece bakıyoruz

09.12.2009 - 03:27 | Son Güncellenme:

Türkiye, doğuya bakarken batıyı kaybedemez. Batıya bakarken de doğuyu kaybedemez. 360 derece ile tüm dünyaya bakabilecek güçte

360 derece bakıyoruz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dış politikada bir “eksen kayması” yaşanmadığı görüşünü yinelerken, “Türkiye 360 derece ile tüm dünyaya bakabilecek güçtedir” dedi.
ABD Başkanı Barack Obama ile önceki gün Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği görüşme ve basın toplantısının ardından dün Johns Hopkins Üniversitesi’nde konuşan Erdoğan, ABD Kongresi’nde geçen hafta Türkiye’de basın özgürlüğü konusunun ele alındığı hatırlatılarak görüşünün sorulması üzerine de “Ülkemde basın özgürlüğü o kadar ileri ki; cumhurbaşkanını, başbakanı, bizi, ailelerimizi yerden yere vurmaya kadar her türlü hürriyetleri var” ifadelerini kullandı.
Erdoğan konuşmasında şu konulara değindi:
EKSEN KAYMASI: Erdoğan, AB ile katılım müzakerelerini sürdüren, demokratik, laik yapısıyla Türkiye’nin yönünün, doğuya olduğu kadar batıya da dönük olduğunu vurguladı. Türkiye’nin “eksen kayması” yaşamadığını ifade eden Erdoğan, “Türkiye, doğuya bakarken batıyı kaybedemez. Batı’ya bakarken doğuyu kaybedemez. Türkiye, 360 derece ile tüm dünyaya bakabilecek güçtedir” diye konuştu.
ALMAYACAKSAN AÇIKLA: Türkiye’nin AB üyeliği konusunda Nasreddin Hoca hesabıyla “ya tutarsa” mantığıyla farklı yaklaşımlar ortaya konulduğunu söyleyen Erdoğan “Türkiye’nin AB’ye üyeliğini kabul etmeyecekseniz açıklayın. Ne siz zaman kaybedin, ne de bize kaybettirin. Türkiye için tam üyelik dışında seçenek seslendirmek abesle iştigaldir” dedi.
MODEL ORTAKLIK: Obama’nın başkan olmasından sonra Türkiye ile ABD ilişkilerinin kazandığı boyutu değerlendiren Erdoğan, küresel güç olan Türkiye ile ABD’nin stratejik işbirliğinin sadece iki ülkenin ilişkileriyle sınırlı olmayan çok boyutlu bir ilişkiyi içerdiğini, Obama’nın stratejik ortaklık sürecini model ortaklığa taşıdığını vurguladı.
NÜKLEER İRAN: Erdoğan, İran’ın nükleer kapasitesi, Suriye - İsrail ve Filistin - İsrail sorunları gibi konularda Türkiye’nin aktif rol oynadığına işaret etti. İslam’da asla kitle katliamına yer olmadığını belirten Erdoğan, kitle imha silahlarıyla İslam inancını kimsenin yan yana getiremeyeceğini söyledi. Erdoğan “Ne bölgemizde, ne de farklı bir yerde nükleer silahlar istiyoruz. Biz, İran’ın nükleer silah elde etmesine karşıyız ama çevre ülkelerde de karşıyız. Öbür tarafta İsrail’de nükleer silah var” diye konuştu.
MİNARE YASAĞI: Erdoğan, İsviçre’deki minare yasağını eleştirerek, inanç özgürlüğünün referanduma götürülemeyeceğini dile getirdi.
SOYKIRIM İDDİALARI: Erdoğan, Ermeni muhatabına mektup yazıp ortak tarih komisyonu kurmayı ve arşivleri açmayı teklif ettiğini hatırlatarak “Lobi çalışmalarıyla ‘Ben böyle düşünüyorum’ demekle olmaz. Benim ecdadım soykırım yapmamıştır” dedi.

Haberin Devamı

Muhalefetten ‘geri dön’ çağrısı
Muhalefet, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinin ardından Meksika’ya geçen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a “Geziyi iptal et, Türkiye’ye geri dön” çağrısı yaptı.
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, soru üzerine şöyle konuştu: “Tablo ortada. Başbakan, vicdanı, anlayışı eğer izin veriyorsa, elbette takdir ettiği gibi programını tanzim eder. Ama Türkiye, vatandaşlarımız ‘devlet nerede, hukuk nerede, iktidar nerede, can güvenliği nerede’ diye feryat ediyor. Böyle bir manzara içinde Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın Türkiye’yi buraya getiren süreçle ilgili ciddi bir değerlendirme yapmalarına ihtiyaç vardır. Takdir Başbakan’ındır. Türkiye yangın yerine dönmüş. Yani böyle bir durumda eğer vicdani anlayışı buna izin veriyorsa devam edebilir.”
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, grup toplantısının ardından gazetecilerin “Başbakan saldırının zamanlamasını manidar buldu” diye sorması üzerine şu ifadeleri kullandı:
“Sayın Başbakan okyanus ötesinde yorum getirmesin. Terör üzerinde kararlı ve ciddi duruş sergilesin. Olayı çok yönlü incelesin. Türkiye’de bazı konular üst üste gelmektedir. Türkiye’yi çok büyük bir sürece sürüklemektedir. Meksika yolculuğundan vazgeçip Ankara’ya dönüşü daha hayırlı olur diye düşünüyorum.”
ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Osmanlıcı ve İslamcı değiliz
Dünyada İslami nitelikli partilerle Ak Parti’nin ilişkilerinin nasıl olduğu, Fas’taki bir partinin Ak Parti gibi “Adalet ve Kalkınma Partisi” adını taşıdığı sorusu üzerine de Erdoğan, “Dünyada hangi parti görüşmeyi arzu ederse kapımız açıktır. Bizim parti, asla İslamcı bir parti değildir. Parti, dinci olamaz. Mensubu olduğunuz dini lekelersiniz. Biz, dinimize böyle saygısızlık yapmayız” dedi. Erdoğan “Biz, kimliği muhafazakâr, demokrat bir partiyiz. Böyle de sürdürmeye kararlıyız” dedi. Türkiye’nin dış politikada “Neo Osmanlıcılık” politikası izleyip izlemediği sorusunu “Böyle bir yakıştırmayı kabul etmiyoruz” diye yanıtlayan Erdoğan, cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’te Türkiye’nin çok farklı bir konumda olacağını ifade etti.

Haberin Devamı

İran hakkında ikna edemedi
ABD Başkanı Barack Obama’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı İran’a yaptırımlar konusunda ikna edemediği belirtildi. Amerikan Associated Press (AP) ajansı, bu konudaki haber yorumunda, Beyaz Saray’daki görüşmeden sonra iki liderin düzenlediği basın toplantısında Erdoğan’ın, İran’ı nükleer heveslerinden vaz geçirmek için diplomasinin oynayacağı role vurgu yaptığını aktardı. Erdoğan, Obama’yla ikili görüşmesinde, Türkiye’nin İran ile Batı arasındaki müzakerelerde arabuluculuk yapabileceğini söylediğini belirtti. İran’a karşı uygulanan yaptırımları eleştiren Erdoğan, bunların etkisiz olduğunu ve Batı mallarının kaçak yollardan İran’a girdiğini söyledi. Buna karşılık Obama yönetimi, Türkiye’nin geçici üye sıfatıyla oy hakkına sahip olduğu BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a karşı yeni yaptırımlar konusunda oylama yapılmasını gündeme getirebileceği sinyalini verdi.
DIŞ HABERLER

ERDOĞAN: Bunlar bu kadar basitleşti mi?
Başbakan Erdoğan, düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) Park Hyatt Oteli’nde düzenlediği toplantının ardından gazetecilerin, muhalefet partilerinin, terör saldırısı nedeniyle Türkiye’ye dönmesi gerektiğini söylemelerine ilişkin soruya, “Bu konu konu mu, Bu hitap hitap mı? Bu kadar basitleşti bunlar” yanıtını verdi.

Yazarlar