Siyaset 400 olmazsa referandum

400 olmazsa referandum

01.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Slovakya’nın başkenti Bratislava’da gurbetçilere seslenen Erdoğan, “Şu anda bize giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bize bundan sonra yakışacak gömlek başkanlık sistemidir” diye konuştu.

400 olmazsa referandum

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasa değişikliği ve başkanlık sistemine geçiş için 400 milletvekili isteğini tekrarladı, bunun gerçekleşmemesi halinde ikinci seçeneğin halka gitmek olduğunu söyledi.
Erdoğan, 3 gün sürecek ve 3 Avrupa Birliği üyesi ülkeyi kapsayan ziyaretlerinin ikinci durağı Slovakya’nın başkenti Bratislava’da kalacağı otelin önünde kendisini bekleyen çoğunluğu Viyana’dan gelen Türk vatandaşlarına hitap etti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlık sistemine ilişkin hazırlıklarını geçen günlerde açıkladığını anlatan Erdoğan, “Hükümet de bu konuya yönelik adımları attı. Ama burada bir şey var. İki başlık, bir ya 400... Onunla parlamentoda bu işi çözmek. Bir ikincisi halka gitmek” dedi.
Önümüzdeki günlerde, Avrupa’da yaşayan gurbetçilerle de açık hava ya da salon toplantılarıyla bir araya geleceğini anlatan Erdoğan “Artık Türkiye bir değişimin, dönüşümün içerisinde. Şu anda bize giydiğimiz gömlek dar geliyor. Bu vücut artık bu gömleğe tahammül edemiyor. Bize bundan sonra yakışacak gömlek, yeni bir idari yapılanmadır, bu da başkanlık sistemidir” dedi.
‘Halk 7 Haziran’ı bekliyor’
Geçen haftalarda Karabük, Denizli ve Gaziantep’i ziyaret ettiğini, oradaki halkın heyecanına şahit olduğunu dile getiren Erdoğan şöyle devam etti: “Artık 7 Haziran’ı halkımız iple çekiyor. İnanıyorum ki şu anda Avrupa’da da, dünya da 7 Haziran’ı zor çekiyor. Çünkü bu dönüşüm, değişim farklı, 2023’ün bunlar ayak sesleridir diye düşünüyorum.”
Son seçimlerde Avrupa’daki gurbetçilerin oy kullanım oranının yüzde 25’lerde kaldığını hatırlatan Erdoğan,
7 Haziran seçimlerinde bu oranın artması gerektiğini belirterek, “Sandık namusumuzdur, muhakkak oy hakkımızı kullanacağız” dedi.
Türkiye AB’yi hak etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Kiska, “Türkiye için AB ne kadar önemliyse, AB için de Türkiye o kadar önemli. Slovakya olarak Türkiye’nin AB’ye girme konusunda yanlarında olduğumuzu ve iki ülkenin ekonomik, politik olarak birlikte çalıştığını belirtmek isterim” dedi.
‘Şehitlik yapmak istiyoruz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan da Slovakya’nın 2016’nın ikinci yarısında AB’nin dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlatarak, “Şimdiden kendilerine başarılar dilerken zaman zaman tıkanma noktasına gelen bu süreci Slovakya’nın hızlandıracağına inanıyorum” diye konuştu.
1. Dünya Savaşı’nın 100. yılının yaşandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:
“Bu savaş sırasında Bratislava’da hayatını kaybetmiş olan bizim vatandaşlarımız var. Bu askerlerimiz için Slovakya’da bir Türk şehitliği ve anıtı inşa etmek istiyoruz. Değerli dostum Kiska’dan bu konuyla ilgili alınan mesafeleri dinlemek bizleri ayrıca memnun etmiştir.”

Haberin Devamı

Özelleştirme nasihatları verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün ziyaret ettiği Slovenya yönetimi ve işadamlarına özelleştirme nasihatları verdi. Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ile katıldığı Slovenya-Türkiye İş Formu’nda Erdoğan, “Maalesef kamu kurumlarında genelde mantık hep şudur: ‘Devletin malı deniz, yemeyen domuz.’ Bunu açık söylemem lazım. Çünkü devletin malını kimse aynı hassasiyet içinde ele almıyor ama özel sektörde öyle değil. Şu anda özelleştirmede çok ciddi mesafeler aldık. Slovenya’nın da cesur kararlar almak suretiyle bu noktada atacağı adımlarla gücüne güç katacağına inanıyorum. Birçok şeyler söyleyebilirler. ‘Efendim elektrik dağıtımını sakın ha özelleştirmeyin. Telefonu sakın ha özelleştirmeyin. Finans sektörünü sakın ha özelleştirmeyin’. Ben şunu söylerim bakın: Finans sektörünün tamamını özelleştirin demem. Bir bölümü kendinizde muhakkak kalmalı ama bir kısmını belli oranda özelleştirmeyi yapmakta fayda var. Çünkü tamamını da özelleştirdiğiniz zaman piyasayı tamamen onlar balanse etmeye kalkarlar. Tamamen piyasanın hakimi konumuna gelirler ki orada o zaman ciddi sıkıntılar başlayabilir” dedi.
Pahor ise, “Türkiye, Slovenya’yı AB’de bir müttefik olarak görüyor. Sadece AB açısından değil, biz de Müslüman dünyasında, İslam dünyasında bir müttefik arıyoruz. Onu da bulduk diye düşünüyorum, o da Türkiye” dedi. (ABDULLAH KARAKUŞ / Lubliyana)