Siyaset 5 bin 600 dava ağır cezalara

5 bin 600 dava ağır cezalara

22.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanunla özel yetkili mahkemeler ve Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ile yetkili mahkemeler tümüyle kaldırılıyor

5 bin 600 dava ağır cezalara

Yasa onanırsa yargılaması devam eden dosyalar, yetkili ağır ceza mahkemelerine devredilecek. 28 Şubat, 12 Eylül, KCK, Poyrazköy, Odatv, Askeri Casusluk, faili meçhul cinayetler, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın öldürülmesi, “Sauna Çetesi” ve terör suçlarından yargılaması devam eden 5 bin 600 dava ağır ceza mahkemelerine devredilecek.
Bu davalarda 5 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan sanık varsa, kanun yürürlüğe girdiği tarihte tahliye olabilecek. Böylece çeşitli suçlardan tutuklu 100’ü aşkın sanığın tahliye edilebileceği tahmin ediliyor.

Özel düzenleme
Kanunda, hüküm verilmiş, ancak gerekçesi yazılmamış davaların da ağır ceza mahkemesine gönderilmesine ilişkin bir değişiklik yer almadığından hüküm kurulan, ancak gerekçesi yazılmayan Ergenekon gibi davalar ağır ceza mahkemesine gönderilmeyecek.
Ergenekon davasının gerekçeli kararı, kanun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yazılamazsa kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 15 gün içinde yazılacak ve dava dosyası Yargıtay’a gönderilecek.
Kanun, özel yetkili mahkemelerce kakarı verilip Yargıtay’da bulunan dosyaların incelenmesine devam edilmesini getirdiği için Ergenekon davasının temyiz incelemesine de devam edilecek. Yargıtay, Ceza usul kanunlarında yapılan değişiklikler geriye yürümeyeceğinden, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen kararı esastan görüşerek bir karar verebilecek. Yargıtay, temyiz incelemesi sonunda, 5 yıldan fazla süredir tutuklu bulunan sanıklar hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını onarsa bu sanıklar yeni yasadan yararlanıp tahliye olamayacak. Yargıtay’ın, 5 yıldan fazla süredir tutuklu olan sanıklarla ilgili kararı bozması halinde ise bu sanıklar hakkında bozma kararı ile birlikte tahliye kararı da verebilecek.
Ergenekon davasında sanıklardan Alparslan Arslan, Oktay Yıldırım, Mehmet Demirtaş, Muzaffer Tekin, Fikret Emek, Ergün Poyraz, İsmail Yıldız, Veli Küçük, Mehmet Fikri Karadağ, Kemal Kerinçsiz, Sevgi Erenerol, Zekeriya Öztürk, Doğu Perinçek, Hikmet Çiçek, Hasan Atilla Uğur, Durmuş Ali Özoğlu, Tuncay Özkan, Ataman Yıldırım, Levent Göktaş, İbrahim Şahin, Mustafa Dönmez ve Levent Ersöz 5 yıldan fazla bir süredir tutuklu bulunuyor.