Siyaset 5 kişiden ikisi asgari ücretli

5 kişiden ikisi asgari ücretli

20.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel başkanlığındaki Arge-Bilim Yönetim Kültür Platformu ile Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, “Hakça bir asgari ücret insanca bir yaşam için zorunluluktur” başlıklı politika notu hazırladı.

5 kişiden ikisi asgari ücretli

Notta, her beş kişiden ikisinin asgari ücretle çalıştığı, asgari ücretin yarısının ise vergi kesintileri nedeniyle eksildiği kaydedildi. Notta öne çıkan tespitler özetle şöyle:

Haberin Devamı

- 2017 itibarıyla 1.8 milyon yurttaş asgari ücretin altında, 6.7 milyon yurttaş ise asgari ücret düzeyinde bir gelirle çalışmaktadır. Türkiye’de yaklaşık 19 milyon ücretli çalışan olduğu dikkate alındığında 8.5 milyonu asgari ücret ve altında gelire sahip olduğu dikkat çekmektedir.

‘2008’in altına indi’

- Asgari ücrette önceki yıla göre dolar kuru bazından dolayı büyük oranda kayıp yaşandı. 2018 yılına göre dolar bazından yüzde 9.6 daha düşük kalan net asgari ücret dolar kuru cinsinden 2008’deki seviyesinin altına inmiştir. Asgari ücretliler açlık sınırının altında gelirle yaşamaktadır. 2019 için öngörülen 2 bin 20 TL asgari ücretin de aralık ayı enflasyonu ve 2019 enflasyon projeksiyonu dikkate alındığında hızla açlık sınırının altında bir seviyeye ineceği görülmektedir.

Haberin Devamı

- Gelir vergisi, SGK ve işsizlik sigortası asgari ücretten kesilmektedir. Bu kesintilere cep telefonu ve internet kullanımından alınan KDV ve ÖTV, elektrik, su ve doğalgaz için ödenen vergiler, temel mutfak giderleri ve giyim harcamalarına ödenen KDV başta olmak üzere asgari ücretlilerin ödediği dolaylı vergiler eklendiğinde; 2018 itibarıyla asgari ücretlinin eline geçen net ücretin yarısını vergiye verdiğini söylemek mümkündür.

- 2018 sonbaharında yapılan iki büyük kamuoyu araştırmasına göre Türkiye’de 18 yaş üzerindeki bireylerin yarısı hâlihazırda borçludur.

- 2003’ten bugüne asgari ücretle çalışan işçinin, TÜİK’in geçim ücretine göre kaybı 16 yılda 2018 fiyatlarıyla yaklaşık 85 bin TL’dir.