Siyaset 6 PKK’lı dakikada 75 mermi sıktı

6 PKK’lı dakikada 75 mermi sıktı

12.12.2009 - 00:46 | Son Güncellenme:

Korg. Pekin, “Telsiz ve ses analizlerinden eylemi yapanlar ile talimatı veren teröristler tespit edildi. Saldırıyı altı PKK’lı yaptı. Olay öncesi bölgede PKK’nın barındığına ve faaliyetlerine ilişkin elde herhangi bir istihbarat bulunmamaktadır” dedi

6 PKK’lı dakikada 75 mermi sıktı

Tokat’ın Reşadiye ilçesinde yedi askerin şehit olduğu kanlı saldırıyı, terör örgütü PKK’nın Tunceli sözde sorumlusunun emrindeki özel güç birimine bağlı altı kişilik bir grubun düzenlediği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı, kanlı saldırının emrini veren ile saldırıyı düzenleyenlerin tespit edildiğini açıkladı.
Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, Genelkurmay Başkanlığı’ndaki basın bilgilendirme toplantısında, 8-9 Aralık’ta yapılan telsiz dinlemelerinden eylemi yapanlar ile talimatı veren teröristlerin tespit edildiğini, ses bankasından yararlanılarak ses analizlerinin yapıldığını ve saldırıyı PKK’nın düzenlediğinin kesin olarak anlaşıldığını söyledi.
Pekin, “Olay öncesi bölgede PKK-Kongra Gel ve diğer sol örgütlerin barındığına ve faaliyetlerine ilişkin elde herhangi bir istihbarat bulunmamaktadır” dedi. Pekin, saldırıya uğrayan karakola ait idari hizmet aracının 7 Aralık’ta 11 personel ile Sazak karakoluna 3.5 kilometre mesafedeki Piknik Çeşmesi mevkiinde saldırıya uğradığını belirterek, şunları söyledi:
“Havanın yağışlı ve sisli olmasından dolayı görüşün 5 metreye kadar düşmesinden de istifade eden teröristler, 4 ayrı mevziden ve yakın mesafeden açtıkları ateş ile bir dakika içerisinde saldırıyı yaptılar.

Durmadılar
İlk anda 3 personel şehit olmuş, 7 personel yaralanmıştır. Yaralı uzman çavuş, cep telefonundan 156 jandarmayı arayarak olayı Tokat İl Jandarma Komutanı’na, bilahare Sazak Karakol Komutanı’na bildirmiştir. Yara almadan kurtulan bir personel yola çıkarak Sazak köyü istikametinden gelen ve içinde şoför ve bir bayanın bulunduğu kırmızı renkli Toros marka bir aracı durdurmak istemiş ancak araç durmayarak yoluna devam etmiştir.

Örgütte 33 iç infaz yapıldı
Aynı personel bir otobüsü durdurarak yolcuları indirmiş ve yaralıların hepsini araca bindirerek Reşadiye istikametine hareket etmiştir. Olay bölgesinde 75 adet kalaşnikof piyade tüfeği boş kovanı bulunmuştur.”
Pekin, PKK’nın 13 Nisan’da ilan ettiği eylemsizlik kararına uymadığını ve o tarihten bugüne kadar 189 eylem yapıp 64 görevliyi şehit ettiğini söyledi.
Pekin, kaçışları önlemek için örgütün son 6 ayda 33 örgüt mensubunu öldürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

İşte telsiz konuşmaları
08 ARALIK 2009 SAAT: 11:19
Mardin/Mervin - Tokat’ı duydunuz mu?
Mervan - Duyduk
Mardin/Mervin - Şehmuz’tur ha!
Mervan - Takip ettik, iyi oldu, zamanında yerinde artık bir eylemdi, peki tekmil aldınız mı? (Eylemi yapan terörist gruptan)

08 ARALIK 2009 SAAT: 11:25
Mervin - ..?? takip ediyor musunuz? (Tokat’ı duydunuz mu Tokat’ı)
Mervan - Takip ediyoruz. (Yahu duyduk.)
Mervin - Ona göre. (Şehmus’tur ha)
Mervan - Takip ettik, iyi oldu zamanında ..?? (Yerinde bir eylemdi) artık ..??, peki ..??(tekmil) aldınız mı?
Mervin - Arkadaşları özledik dedim.
Mervan - Biz de sizi merak ettik valla.
09 ARALIK 2009 SAAT: 11:22
Şehmuz - Reşadiye, Reşadiye.
Mervan -Nasıl!
Şehmuz - Reşadiye.
Mervan - Tamam Reşadiye.
Şehmuz - Sazak karakolu.
Mervan - Sazak mı?
Şehmuz - Doğru.
Mervan -...??
Şehmuz - Sazak, Sazak Samsun ile başlıyor.
Şehmuz - Samsun, Adana, Zonguldak, Adana, Konya karakolu arasında devriye turu atan bir araca arkadaşlar pusuda vuruyorlar. Arkadaş, araç komple imha oluyor, Arkadaşlar üzerine gitmek istiyorlar. Arkadaş burada sivil halktan dolayı arkadaşlar üzerine gidemiyor.
Mervan -...??
Şehmuz - Arkadaş burada ...?? var. ...?? yaralısı var iki...?? iki ağır üç yaralısı var....??
Mervan -...??
Şehmuz - Doğru, doğru ikisi ağırdır.
Mervan - İkisi ağır.
Şehmuz - Doğru.
Mervan - Tamam ikisi ağırdır.
Şehmuz - Arkadaşlar sonra Erzincan Tokat...??
Mervan - Erzincan tarafına doğru gidiyor.
Şehmuz - Arkadaş doğru aynı ...?? eylem alanına takviye güç geliyor.
Mervan -...??
Şehmuz - Arkadaş doğru, operasyona binlerce asker katılıyor.
Şehmuz -...?? yoldaşların anısına ...?? Anısına yapılmıştır

Haberin Devamı

09 ARALIK 2009 SAAT: 11:38
Mervan - Sesim iyi geliyor mu?
Şehmuz - İyi geliyor iyi
Mervan - Seninki biraz zayıf durumlarınız nasıl iyi midir?
Şehmuz -...??
Mervan - Bütün arkadaşlar iyi midir?
Şehmuz - İyidir iyi
Mervan - Arkadaşların durumu iyidir değil mi?
Şehmuz - İyidir
Mervan - Moralleri nasıl?
Şehmuz - İyidir
Mervan - Ya sizi çok çok öpüyorum ha. Bir de tek tek kutluyorum
Şehmuz - Tamam...??
Mervan - Anlaşılmadı
Şehmuz -...??
Mervan - Sen yerime hepsini öp.

Haberin Devamı

Şifrelerin anlamları
Telsizdeki konuşmalar, teröristlerin Dersim, Sivas, Munzur, Batman adını verdikleri gruplar arasında yapıldı. PKK’nın Tunceli sorumlusu, Zap’taki karargâhı arayarak, eylem bilgisini verdi. Konuşmalar sırasında, terörist gruplara sayılardan oluşan şifreli kodlar verildiği anlaşıldı. Bazı mesajlar ve talimatlar şifreli olarak sayılarla yazdırılırken; teröristler, dinlendiklerini bildikleri için kanal ve frekans değiştirmelerini de şifreli olarak birbirine iletti.
Telsiz konuşmaları, teröristlerin birbirine “arkadaş” diye hitap etmesinin örgüt içinde yaygın hale geldiğini ortaya çıkardı. Geçmişte “yoldaş” diye sesleniyorlardı. Teröristlerin, terörist gruplardan “bilgili, olgun kimse” anlamına da gelen “deryalar” diye söz etmesi de dikkat çekti.

6 PKK’lı dakikada 75 mermi sıktı

Milliyet’te, önceki gün, “Hayalet tim mi?” başlığıyla yayımlanan haberde, emniyet yetkililerinin, saldırıyı ekim ayında Tokat bölgesinde görülen 20 kişilik PKK grubundan kopup gizlenen küçük bir timin yaptığı üzerinde durduğu belirtilmişti. Haberde, Tokat Valiliği’nin Tunceli Valiliği’ne, 20 kişilik bir grubun bölgeden Tunceli’ye yöneldiğini yazı ile bildirdiği kaydedilmişti.