Siyaset 71 pilot daha ihraç edildi

71 pilot daha ihraç edildi

30.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile TSK, Genelkurmay Başkanlığı, Adalet Bakanlığı’nda çalışanlardan olmak üzere 3 bin 977 kişinin görevine son verildi. 71 pilot ihraç edildi

71 pilot daha ihraç edildi

Olağanüstü hal kapsamında çıkarılan KHK ile 3 bin 977 kişinin görevine son verildi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli albay, yarbay, kurmay binbaşı, kurmay yüzbaşı, üstteğmen, teğmen rütbesinde 64 pilot, 7’si de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görevli kara pilot olmak üzere 71 pilot ihraç edildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan 689 ve 690 sayılı kararnameler şunları içeriyor:
484 öğretim üyesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görevli toplam 588 subay, astsubay, sözleşmeli er, işçi, Genelkurmay Başkanlığı’nda görevli hemşire, kuaför, kat bakım görevlisinin de aralarında bulunduğu 8 kişi, 29 öğretmen, İçişleri Bakanlığı Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda görevli 120 subay ve astsubay, Jandarma Genel Komutanlığı’nda görevli 56 subay ve astsubay, TBMM’de biri yasama uzmanı 3 kişi meslekten atıldı.
Başbakanlık Merkez Teşkilatı’ndan 3, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndan 6, Yargıtay ve Danıştay’da görevli toplam 22 kişi ile Yüksek Seçim Kurulu’nda görevli 4 zabıt katibi, bir hizmetli ile veri hazırlama biriminde görevli bir kişinin de aralarında bulunduğu toplam 6 kişi meslekten ihraç edildi.
Adalet Bakanlığı’nda görevli toplam bin 127 kişi meslekten atıldı. Meslekten atılanlar arasında 100 adli yargı, 30 idari yargı hakim adayı ile bazı cezaevlerinin 1. ve 2. müdürleri yer aldı.
Aralarında 18 öğretim üyesinin de bulunduğu toplam 236 kişi görevlerine iade edildi.
14 dernek kapatıldı. Kapatılan 5 derneğin yeniden açılmasına izin verilirken, yurtdışındaki burslu 59 öğrencinin ilişiği kesildi.
Van İpekyolu Haber Gazetesi, Bağımsızlık, Demokrasi, Sosyalizm İçin Yürüyüş Dergisi, 13 sağlık kuruluşu, 18 vakıf da kapatıldı.
HSYK üyelerinin ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü hâllerinde genel hükümlere göre yürütülen soruşturma sonucunda dosya, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilecek. İddianame hazırlanması hâlinde kovuşturma, görevle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nce, kişisel suçlarda Yargıtay ilgili ceza dairesince yapılır.
Göçmen kaçakçılığı suçunun işlenmesinde kullanılan araçlara el konulacak.
Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birliklerinin konuşlu bulunduğu hizmet binaları, karakollar kendiliğinden özel güvenlik bölgesi oluşmuş sayılacak.
Millî güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle haklarında idari işlem tesis edilenlerin pasaportların iptal edilmesine ilişkin hüküm, “pasaportları iptal edilebilir” biçiminde değiştirildi.
7 bin adet çarşı ve mahalle bekçisi kadrosu ihdas edildi.
İhraç edilenler arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kara Havacılık Komutanı Tuğgeneral İdris Feyzi Okan da yer aldı. Okan, 15 Temmu’dan sonra albaylıktan tuğgeneralliğe yükseltilmişti.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri personeli ile yardım talep edilmesi halinde kaçakçılıkla mücadele görevi verilen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeline ikramiye ödenecek.
Üniversite rektörleri yurtdışına çıkış için YÖK Başkanı’ndan izin almak durumunda kalacak.
PTT A.Ş., ödeme hizmeti sağlayıcısı sayılacak, elektronik para ihraç edebilecek.

OHAL Komisyonu düzenlendi

l OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu üyeleri, komisyondaki görevleri süresince kurumlarından aylıklı izinli sayılacak. Komisyon üyelerinin üyelik görevleri kapsamındaki karar, görev ve fiillerine ilişkin hukuki, idari, mali ve cezai sorumlulukları bulunmayacak.
l Komisyonun kararlarına karşı ilgilinin en son görev yaptığı kurum veya kuruluş aleyhine dava açılabilecek. Bu davalarda Başbakanlığa husumet yöneltilemeyecek. Komisyonun kapsamına giren konularda, KHK yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olan başvurular, ilgili kurumlarca işleme alınmak üzere Komisyona intikal ettirilecek.
l Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilerek idari işlem tesis edilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılanların itirazları üzerine yapılacak değerlendirme sonucunda görevlerine iadesine ilişkin işlemler aynı usullerle yapılacak. Görevine iade edilenlere kamu görevinden çıkarıldıkları tarihten göreve başladıkları tarihe kadar geçen süreye tekabül eden mali ve sosyal hakları ödenecek. Bu kişiler, kamu görevinden çıkarılmalarından dolayı tazminat talebinde bulunamayacak.

Arkadaşlık hattı yasağı

Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, eş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı ve/veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dâhil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına ve/veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemeyecek.
Başbakanlık kaynakları, KHK’daki arkadaşlık programlarıyla ilgili düzenleme konusunda, “Yeni KHK Dating diye nitelendirebileceğimiz bazı uydudan yayın yapan tv’lerin içeriklerini ilgilendiriyor, prime time kanallarındaki evlilik programlarını değil, onların içeriklerine etki edebilir ama kaldırıldı ifadesi yanlış. Tartışmalı evlilik programlarıyla ilgili bir tasarruf yok, fakat cinsel ürünlerin satışından tutun da flört, dating diyebileceğimiz içerikleri bulunan yurtdışından yayın yapan bazı tv kanallarının bizim mevzuatımıza gören yayın yapacağını düzenleyen bir yasaklama söz konusu. Kısacası Prime time kanallarındaki evlilik programları kaldırılmıyor, cinsel ürün reklamı yapan ve dating flört içerikli program yapan ve gelirlerini bunlar üzerinden sağlayan uydu kanalları KHK’nın hedefinde” bilgisini verdi.

MSB yetki devredebilecek

l Milli Savunma Bakanı, Müsteşar ve her kademedeki Bakanlık ve kuruluş yöneticileri, gerektiğinde sınırlarını yazılı olarak açıkça belirlemek şartıyla yetkilerinden bir kısmını astlarına devredebilir.
l Bütçe kanunları ve diğer kanunlarla Milli Savunma Bakanlığı ile TSK’ya tanınan gümrük, her türlü vergi, resim, harç ve ardiye ücretlerine ilişkin muafiyet ve istisna hükümleri Jandarma Genel Komutanlığı hakkında da uygulanacak.
l Terör örgütlerine veya milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan gruplara mensubiyeti veya irtibatı olduğu belirlenen yurtdışındaki yükseköğretim kurumları, enstitü ve merkezlerden mezun olanların diploma ve derecelerin denklik işlemleri yapılmayacak.

Yurtdışında boşanana tescil

l Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte başvurması, Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması şartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilecek.

Türkçe yayınlara lisans zorunluluğu

l Türkiye’ye ait uydular üzerinden Türkçe olarak Türkiye’ye yönelik yayın yapan veya yayın dili Türkçe olmamakla birlikte Türkiye’ye yönelik ticari iletişim yayınlarına yer veren yayın kuruluşları Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin yargı yetkisi altında kabul edilecek. Bu kuruluşların RTÜK’ten yayın lisansı alması zorunlu olacak.
l Medya hizmet sağlayıcıları, adres bilgileri ile kayıtlı elektronik posta adresini, RTÜK’e bildirecek.
l Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar koruyucu sembol kullanılsa dahi yayınlanamayacak.

Muhtarlara SGK müjdesi

l Köy ve mahalle muhtarlarının prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primleri, il özel idareleri veya yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları tarafından doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu’na ödenecek.
l Güvenlik korucusu olarak görevlendirilenler, sigortalı sayılacak.