Siyaset 75 sanıklı PKK davası düştü

75 sanıklı PKK davası düştü

28.11.2010 - 02:28 | Son Güncellenme:

Sanıklar arasında yer alan Murat Karayılan ve Osman Öcalan hakkındaki bu davaya bağlı yakalama emri kaldırıldı

75 sanıklı PKK davası düştü

Aralarında terör örgütünün elebaşlarından Murat Karayılan ile bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın örgütten ayrılan kardeşi Osman Öcalan’ın da bulunduğu 75 sanıklı PKK davası 30 yıllık zaman aşımından dolayı düştü. Şanlıurfa’nın Siverek ile Hilvan ilçelerinde 1980 yılı ve öncesinde terör örgütü PKK adına çeşitli faaliyet yürüttükleri belirlenen 75 sanık hakkında, “terör örgütü üyesi olmak”, “örgüt adına faaliyette bulunmak”, “devletin temel nizamlarını yıkmak için silahlı örgüt kurmak”, “kasten adam öldürmek” suçlarından 7 ayrı dava açıldı. 1988-2000 yılları arasında açılan kamu davaları daha sonra birleştirildi.

DGM’den ağır cezaya
Kamuoyunda “Siverek-Hilvan PKK ana davası” olarak bilinen dosya Sıkıyönetim, daha sonra Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görüldü. DGM’lerin kapatılmasıyla Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’nde gönderilen dosya, mahkemenin “görevsizlik” kararı vermesi üzerine Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’ne gitti. Yargıtay, 2006 yılında davanın, Siverek Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini kararlaştırdı.
4 yıldan bu yana Siverek Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava kapsamında, sanıkların ceza sınırları 10 yıldan fazla olduğu için CMK uyarınca 13 nöbetçi avukat ataması yapıldı. Mahkeme heyeti her duruşmada, ulaşılamayan sanıklar hakkında yakalama kararı verdi.
“Terör örgütü üyesi, yöneticisi olmak, örgüt adına faaliyet yürütmek ve adam öldürmek” suçlarından büyük bölümü ömür boyu hapis cezası istemiyle hakkında dava açılan 75 sanık için Siverek’teki 26’ncı duruşmada “zaman aşımı” nedeniyle davanın ortadan kaldırılmasına karar verildi.