Siyaset 80 milyon kişi için yürüyoruz

80 milyon kişi için yürüyoruz

30.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, gübreli, mermili Düzce etabını tamamlayarak dün yaklaşık 10 bin kişiyle Sakarya’nın Hendek ilçesine ulaştı. Yürüyüşe katılanlara son birkaç gündür olduğu gibi sık sık provokasyonlara karşı dikkatli olunması uyarısı yapıldı

80 milyon  kişi için yürüyoruz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 432 kilometrelik ‘Adalet Yürüşü’nün 15. gününde yaklaşık 270 kilometreyi geride bırakarak Sakarya’nın Hendek İlçesine ulaştı. Kılıçdaroğlu, referandumda ‘Evet’ oyu verenlerin de yürüyüşe büyük destek verdiğini savundu.
Sıcak ayarı
Geceyi geçirdiği Düzce’ye bağlı Gümüşova’dan yola çıkan Kılıçdaroğlu ve 10 bin kişilik kortej dün yaklaşık 20 kilometre yürüyerek Sakarya’nın Hendek ilçesine ulaştı. Aşırı sıcakların etkisini gösterdiği son günlerde Kılıçdaroğlu ve kortej sabah daha erken yola çıkmaya başladı. İlk günlerde saat 09.00’da başlayan yürüyüş artık bir saat daha erken başlıyor.
Gümüşova’da yola çıkmadan önce bazı değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüyüşü’ne toplumun tüm kesimlerinin sempatiyle baktığını belirtti. Aralarında akademisyenlerin de bulunduğu bir grup tarafından yapılan ve önceki gün MYK toplantısında açıklanan araştırmanın sonuçlarına değinen Kılıçdaroğlu, “Özellikle anayasa referandum sırasında evet oyu kullanan pek çok vatandaşımız da gerek şifahi olarak, gerek telefonlarla bize sempati ile baktıklarını, bu yürüyüşümüze destek verdiklerini ifade ediyorlar. Biz de onlara yürekten teşekkür ediyoruz” dedi.
‘Kandırılıyorsunuz’
Türkiye’de yaşananların kendilerini derinden üzdüğünü kaydeden Kılıçdaroğlu, “Her gün yeni şehitler geliyor. Terörsüz bir Türkiye hepimizin ortak arzusudur. Terör kimden gelirse gelsin FETÖ’den mi geliyor, PKK’dan mı geliyor, DHKP-C’den mi geliyor, kimden gelirse gelsin, teröre karşı hepimizin namuslu şekilde tavır alması lazım” ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı hükümet yetkilileriyle terörü bitirmek için defalarca konuştuğunu belirterek, “Ne istiyorsunuz? Her istediklerini aldılar. Ama bitmiyor. Son referandum geldi. Referandumda da ‘evet oyu verin terör bitecek’ yeri göğü afişlerle donattılar. Şimdi terör bitsin diye evet oyu veren vatandaşlarımın vicdanına sesleniyorum. Artık kandırılıyorsunuz. Bunu düşünün. Bunların terörü falan önleyecekleri, bitirecekleri yok. Biz kendi ülkemizde terörün olmadığı adaletin egemen olduğu bir ülkeyi oluşturmak inşa etmek istiyoruz. O nedenle buraya bu yürüyüşe bir siyasal parti kimliği vermekten öte adalet isteyen 80 milyon adına yürüyoruz. Ve bize destek verenler var.”
‘Rabia’ya da teşekkür
Yürüyüş sırasında ‘rabia’ işareti yapıp kendilerini protesto edenlere de teşekkür eden CHP lideri, “Bize sempatiyle bakan, bize el sallayan, hatta arada bir rabia işareti yapıp bizi protesto eden ya da rabia işareti yapıp bizi protesto ettiğini düşünen bütün Düzceli kardeşlerime yürekten teşekkür ediyorum. Ben ne kadar adalet istiyorsam, eşitliğin mantığında o da vardır. Benim siyasal düşüncelerimin karşısında olan ve benim gibi düşünmeyen vatandaşın da adalet isteme düşüncesini özgürce açıklama imkânı var. O nedenle onlar bizi protesto ederken veya kötü sözler söylerken biz sadece ellerimizi yukarıya kaldırdık ve onları alkışladık. Alkışladığımız için de çok memnunuz. Çok huzurluyuz” dedi. Kılıçdaroğlu, Düzce’de yaşanan ‘gübreli protestoya’ ilişkin “Olumsuz bir olay oldu. O nedenle çok sayıda Düzceli geldiler özür dilediler. Biz o olayı asla Düzcelilerle bir tutmadık. Onların suyunu içtik, ekmeğini yedik” diye konuştu.

Renkli sahneler

Yürüyüş kortejinde gün boyu “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Korteje yaklaşık 10 bin kişi eşlik etti. Yürüyüş sırasında partililere sık sık provokasyonlara karşı dikkatli olunması uyarısı yapıldı.
Edirne’den gelen CHP il ve ilçe örgütleri yanlarında getirdikleri yöresel aynalı süpürgelerle Kılıçdaroğlu’nun önünden yürüyeceği yolları süpürdü
Yürüyüşe dün İzmir Barosu’ndan avukatlar ve sanatçılardan da destek geldi. Sinema sanatçısı Berhan Şimşek ve ressam Bedri Baykam da Kılıçdaroğlu’nun yanında bir süre yürüdü. ‘Bandosol’ adlı müzik grubu kortejin önünde İzmir Marşı’nı çaldı. Kalabalık, ilçelerden ve köylerden geçerken bazı vatandaşlar rabia işaretiyle tepkilerini gösterirken, bazıları ise alkışlarla sevgi gösterisinde bulundu.
Ege’den gelen efelerle, Karadeniz’den gelen pek çok katılımcı da dün kortejdeydi. Kılıçdaroğlu Sakarya il sınırları girişinde dev bir “Asla yalnız yürümeyeceksin” pankartıyla karşılandı.

Haberin Devamı