Siyaset Aa, ben mi imzaladım

Aa, ben mi imzaladım

28.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Aa, ben mi imzaladım

Aa, ben mi imzaladım


Mürteci memurların görevden uzaklaştırılmasını öngören kararname Köşk'e çıkmasına karşın, kabinede birçok bakan, 'Haberim yok' diyor


       28 Şubat kararları arasında yer alan kamuda irticayla mücadeleye ilişkin personel düzenlemesi, Bakanlar Kurulu kararnamesi olarak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e gönderildi. Bazı bakanlar, Köşk'e gönderildiği açıklanan kararnameyi imzalayıp imzalamadıklarını bilmediklerini söylediler.
       Başbakan Bülent Ecevit'in "Haberim yok", İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ın, "Böyle bir şey yok" dediği tartışılan kararname, "devletin bölünmez bütünlüğüne ve Cumhuriyet'in niteliklerine aykırı eylemde bulunan memurların işten çıkarılmalarına" olanak sağlıyor. Kararnameye göre, çıkarmalar, iki ayrı müfettiş raporu, iki sicil amirinin onayı, disiplin kurulu raporu ve bakan oluru ile gerçekleşecek.
       Varlığı günlerdir tartışma konusu olan kararnamenin varlığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan doğruladı. Okuyan, Milliyet'e, "Kararname Köşk'te" dedi.

"İmzamı araştırıyorum"

       İnsan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen, "İmzaladım mı, imzalamadım mı, araştırıyorum" açıklamasında bulunurken, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı ise, "Bana öyle bir kararname gelmedi" dedi.
       Bazı bakanların, kararnameyi farkında olmadan imzaladıkları öne sürüldü. Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler'in, kararnameyi imzaladıktan sonra İçişleri Bakanı Sadettin Tantan'ı arayarak imzasını çekmek istediğini ifade ettiği öğrenildi.
       MHP'li Devlet Bakanı Faruk Bal'ın, kararnamedeki değişiklikleri "objektif" olarak nitelendirdiği belirtildi.
       ANAP Grup Başkan Vekili Beyhan Aslan ise, "Sıkıntılı bir kanun, uygulamaya bakmak lazım" diyerek şunları söyledi:
       "Uygulamadan memnun olmazsak Meclis'te karşı çıkarız. KHK ile uygulamaya koyacaklar, ama nihai karar Meclis'te verilir. Kişilerin dokunulmazlık alanı olan inanç ve ibadet hürriyetine tecavüzde bulunulması halinde karşı çıkarız. Türkiye, AB normlarından uzaklaşamaz, çağdaş standartlardan kopamaz."

Perde arkası

       Hükümetin Meclis'ten çıkardığı Yetki Yasası'na dayanarak çıkardığı kararnamedeki düzenleme, Refahyol döneminde 28 Şubat 1997'de yapılan MGK toplantısında açıklanan önlemlerden bir kısmını kapsıyor.
       57. Hükümet'in kurulmasının ardından yapılan MGK toplantısında, bu kararların "hayata geçirilmesi" tavsiye edilmiş, bir gelişme sağlanamaması üzerine konu kasım ayında yapılan MGK toplantısında yeniden gündeme gelmişti.
       Hükümette varlığı bile tartışma yaratan kararnamenin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulacağı kaydedildi.