Siyaset AB büyükelçileri: Sarı kartı not ettik

AB büyükelçileri: Sarı kartı not ettik

01.08.2008 - 01:21 | Son Güncellenme:

AKP’nin kapatılmaması kararından memnun olduklarını bildiren AB ülkelerinin büyükelçileri CHP’den gelen “Kararın tümünü okuyun. Bu sarı karttı. Aynı şekilde devam ederlerse kırmızı kart görebilirler” uyarısına “Farkındayız, kararı bu yönüyle de rapor ettik” karşılığını verdi.

AB büyükelçileri: Sarı kartı not ettik

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış’ın büyükelçilere TBMM’de verdiği çalışma yemeğine AB Dönem Başkanı Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Bernard Emie, bir önceki dönem başkanı Slovenya’nın Ankara Büyükelçisi Mitja Strukelj, bir sonraki dönem başkanı Çek Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Katerina Moravcova ve AB Genel Sekreteri Oğuz Demiralp ile üyeler ve davetliler katıldı.

‘Hafife almayın’
Alınan bilgilere göre büyükelçiler kararın memnuniyet verici olduğunu, demokrasi açısından iyi bir noktaya gelindiğini söyledi.
CHP’li Komisyon üyesi Onur Öymen de, “AKP’nin laiklik karşıtı faaliyetlerin odağı olduğu tespit edildi. Bir ceza verildi. Bu hafife alınacak bir unsur değil. Bunu gözden kaçırmayın, kararı tümüyle değerlendirin. Bu sarı karttı. Bu şekilde devam ederlerse yeni bir sarı kart ya da kırmızı kart görebilirler” dedi. Büyükelçiler de, “Farkındayız. Kararı tümüyle okuduk ve ülkelerimize bu yönüyle de rapor ettik” karşılığını verdi.

Yeni anayasa yoklaması
Büyükelçiler CHP’lilere “Yeni bir anayasa için AKP ile uzlaşır mısınız?” diye sorarken, Öymen, öncelikle dokunulmazlıkların sınırlandırılması gerektiğini vurgulayarak “Hangi maddelerden rahatsızlarsa getirirler konuşuruz. Ama Anayasa’nın tümden çöpe atılması yeni bir Anayasa yapılması gerektiğine inanmıyoruz. Eğer Anayasa’nın özü olan değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddelerden rahatsızlarsa bu ciddi sıkıntı yaratır” dedi.