Siyaset AB Türkiye’ye minnettar olmalı

AB Türkiye’ye minnettar olmalı

21.11.2009 - 01:20 | Son Güncellenme:

2008 Nobel Barış Ödülü sahibi ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, Türkiye’nin bölgede oynadığı etkili rolden dolayı AB’nin Türkiye’ye minnettar olması gerektiğini söyledi

AB Türkiye’ye minnettar olmalı

Ahtisaari, Türkiye’nin “Komşularla sıfır sorun” eksenli dış politikasını büyük memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Siyasi hayatım boyunca çok sayıda anlaşmazlık ve çatışmayla uğraşmak zorunda kalmış biri olarak, Türkiye’nin yeni rolünden çok memnunum. Keşke bütün ülkeler Türkiye’nin yaklaşımını benimsese” dedi.
Kamuoyunda “Akil Adamlar” olarak bilinen Bağımsız Türkiye Komisyonu Başkanı Martti Ahtisaari, komisyon üyeleri ile birlikte geldiği Türkiye’de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’la görüştü.

Basın özgürlüğü tavsiyesi
İstanbul’da dün Açık Toplum Vakfı tarafından düzenlenen toplantıya katılan Ahtisaari, Türkiye’deki üst düzey devlet yetkilileriyle yaptığı görüşmeler sırasında Doğan Grubu’na kesilen vergi cezasının da gündeme geldiğini belirterek, “Hükümete, dış dünyada Türkiye’de basın özgürlüğü sınırlanıyormuş izlenimi yaratılmaması konusunda tavsiyede bulunduk” diye konuştu.
Toplantının ardından Milliyet’in sorularını yanıtlayan Ahtisaari, Türkiye’nin “bölgesel güç” olmak amacıyla bölgede etkisini artırmaya çalışmasının AB için son derece olumlu bir durum olduğunu söyledi. Ahtisaari, “Türkiye’nin sadece İsrail-Filistin meselesinde oynadığı rol değil, İran, Irak, Suriye, vb. diğer Ortadoğu ülkeleriyle olan ilişkileri de AB için çok önemli, AB Türkiye’ye bu yüzden minnettar olmalı” dedi.