Siyaset AB ve ABD operasyonu ‘yakından izliyor’

AB ve ABD operasyonu ‘yakından izliyor’

20.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla başlatılan operasyonlarla ilgili AB’den ilk yorum Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano’dan geldi.

AB ve ABD operasyonu ‘yakından izliyor’


Yargı sürecinin bağımsızlığına ve tarafsızlığına vurgu yapan Stano, Milliyet’e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Bu gelişmeler doğal olarak ilgimizi çekti, bu yüzden çok yakından takip ediyoruz. Komisyon, yargı sürecinin bağımsızlığı ve tarafsızlığını garanti altına alma ihtiyacının altını çiziyor. Komisyon, hükümetin soruşturmaya karışmama ve soruşturmayı yürüten yargı erkinin arkasında durma sözünün farkında olarak ilgili mercilerin suçlamaları tarafsız bir şekilde araştırma sorumluğunu hatırlatıyor.”
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ise İstanbul merkezli operasyonla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek, “Türkiye’nin yargı sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve adalet için en yüksek standartları karşılamasını beklediklerini” belirtti.
Harf’e, günlük basın brifinginde İstanbul merkezli operasyonlarla ilgili sorular da yöneltildi. Gözaltılarla ilgili medya haberlerini gördüklerini ifade eden Harf, şunları kaydetti:
“Elbette konuyu yakından takip ediyoruz. Özel olarak bu konularda spesifik bir yorumumuz yok. Elbette Türkiye’nin yargı sisteminde şeffaflık, zamanlılık ve adalet için en yüksek standartları karşılamasını beklediğimizi tekrarlamak isteriz.”