Siyaset ABD'li noterden Çiller belgesi

ABD'li noterden Çiller belgesi

28.11.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

ABD'li noterden Çiller belgesi

ABDli noterden Çiller belgesi

Özer Çiller 8.5 yıl hapis istemiyle bugün yargı önüne çıkarken, ABD'den iddialara yanıt veren noter McCarron "ben sadece imzaları onayladım" dedi

MİLLİYET, TBMM Tansu Çiller'in Mal Varlığını Soruşturma Komisyonu'nun, Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın aradığı belgeyi ele geçirdi
Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün yargılanacak olan Özer Çiller, Avukatı Atilla Özer ve Ankara 25. Noteri Başkatibi Yusuf Uygurtan hakkında resmi evrakta sahtecilik, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Yasası'na aykırı davranmaktan 8.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması öncesinde, ABD'den iddialara yanıt veren noter Catherine McCarron, "Ben sadece imzaları onayladım" dedi.
Çillerler'in ABD'deki şirketi GCD İnc.'in mal varlıklarına ilişkin bugüne kadar ABD Adalet Bakanlığı aracılığıyla istenen belgeler için hep olumsuz yanıt alınmıştı. Çillerler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül kişisel girişimleriyle GCD İnc.'in varlıklarını onayladığı ileri sürülen ABD noterine ulaştı.
ABD'li noter, başvuru üzerine yolladığı yazıda, kendisinin sadece sunulan belgeler altındaki imzayı onayladığını bildirdi. Böylece, Türkiye'ye gelen belgeleri tahrif etmekle suçlanan Özer Çiller'e yönelik iddialara, ABD'den gelen belgeyi "noter onaylı" diye ilgililere sunmak da eklendi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede; "sanık Özer Uçuran Çiller tarafından TBMM Soruşturma Komisyonu'na verilen ve hukuki geçerliliği olmayan sahte evrakın Özer Uçuran Çiller'en Avukatı Atilla Özer ve Ankara 25. Noteri Başkatibi Yusuf Uygurtaş tarafından tahrif edilerek resmi geçerlilik kazandırıldığı ve bu şekilde resmi evrakta sahtecilik ve Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Yasası'na aykırı davranmak suçu işlediği" görüşüne yer verildi.
Malvarlığı Komisyonu gibi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'yla davayı görecek olan Ankara 7. Ağır Ceza Mahkemesi de ABD Adalet Bakanlığı'na başvurarak Türkiye'de "resmi nitelik" kazandırılmaya çalışılan noter belgelerinin aslını istedi. Ancak ABD'den gelen cevabi yazılarda iki ülke arasındaki Adli Yardımlaşma Anlaşması nedeniyle istenilen belgelerin sunulamayacağı belirtildi.
Bu gelişme üzerine Ergül, kişisel girişimleriyle ABD'li noter Catherine McCarron'a ulaştı. ABD'li noter Ergül'e yolladığı yanıtta şu görüşlere yer verdi:
"22 Ocak 1997 tarihli mektubunuza cevaben onayladığım dokümanların kopyalarını saklamadığımı belirtmek isterim. Bir dokümanı onaylarken, sadece imzanın o kişiye ait olduğunu onaylıyorum; Bu konuda adı geçen şahıs Christopher Gistis'dir. Eğer kişiyi şahsen tanımıyorsam dokümanı onaylamadan önce fotoğraflı bir kimlik formunu görmek gerekmektedir. Araştırmanıza daha fazla yardımcı olamadığım için üzgünüm. Saygılarımla."
Bu yanıtla ABD noterinin onayını taşıyan ve Türkiye'de tahrif edildiği iddiasıyla dava konusu olan belgelerin İngilizce orijinallerinin ABD'deki noterde de olmadığı ortaya çıktı. Aynı şekilde Türkiye'ye gelen belgeleri tahrif etmekle suçlanan Özer Çiller'e yönelik iddialara, ABD'den gelen belgeyi "noter onaylı" diye ilgililere sunmak da eklendi.

Ergül, bugün görülecek davada mahkemeye kanıt olarak sunacağı belgelerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, "sözkonusu tahrif edilmiş belgelerin de resmi defter ve kayıtlara uygun olduğunu ve onların suretleri bulunduklarına dair bir ABD noteri onayı olmadığının ortaya çıktığı"na dikkat çekerek şöyle dedi:
"Özer Çiller, komisyona ABD noter onaylı belgeler diye, resmi kayıt ve defterlere uygun bilgi ve belgelerin sureti diye, hukuki geçerliliği olmayan ve doğruluğu şüpheli belgeler sunmuş, sunduğu belgelerde de tahrifat, noter sahteciliği yapmıştır. Belgelerdeki ABD noteri onayı şirket kayıtlarının yasalara ve resmi kayıtlara uygun olup olmadığını değil, sadece belgelerin altındaki imzanın Gistis'e ait olduğunun onayıdır. Bu durumda Özer Çiller, komisyona ibraz ettiği bu belgelerin ve içeriğinde yer alan bilgilerin, GCD İnc.'in defter kayıtlarına, ABD resmi belge ve tapu kayıtlarına uygun ve doğru olduğunu ispat etmek, tahrifat ve sahtecilik yapmadığını kanıtlamak durumunda."

Tansu Çiller'in Mal Varlığını Soruşturma Komisyonu çalışmaları sırasında Özer Çiller'e; Marsan Marmara Holding AŞ'nin yurtdışındaki iştiraki olan GCD İnc. firmasının ABD'de vermiş olduğu 1993-1995 beyannameleriyle sene sonu bilançoları; aynı firmanın ABD'de almış olduğu 2 milyon 825 bin dolarlık kredinin hangi tarihte, hangi bankadan alındığı ve bu işlemin belgesi; GCD İnc. firmasına ait gayrimenkullerin bakım, onarım giderleri; Özer Çiller'in ABD'den 170 bin dolar borç alıp almadığı; bu borcun şirketleriyle bir bağlantısı olup olmadığı soruları yöneltilmişti.
Bu sorular üzerine Özer Çiller, komisyona yolladığı 7.1.1997 tarihli yazıda; "İstenilen bilgileri Marsan aracılığıyla GCD İnc. şirketine bildirildiğini ve gelen cevapların noter tercüme bürosunda tercüme edilerek ve tasdikli olarak gönderildiğini" bildirmişti.
Belgelerin incelenmesinde ABD'deki noter onaylı belgelerle Türkiye'deki noter onaylı belgeler arasında çelişkiler olduğu ortaya çıkmış, bunun üzerine komisyonun muhalefet partilerine mensup üyeleri araştırmanın derinleştirilmesini istemişti. Ancak komisyon, RP ve DYP'li üyelerin 8'e 7 çoğunluk oyuyla raporunu yazarak Çiller aklanmıştı.
Bunun üzerine CHP İzmir Milletvekili Sabri Ergül'le ANAP Aydın Milletvekili Yüksel Yalova, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.