Siyaset ‘Acele kamulaştırma anayasaya aykırı’

‘Acele kamulaştırma anayasaya aykırı’

25.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP heyetinin hazırladığı raporda Sur’da kamulaştırılan parseller arasında kamuya ait yapıların yanı sıra UNESCO’nun koruması altına alınmış tarihi ve kültürel miras niteliğindeki ibadethane, mesken ve ticari yapıların da olduğu belirtildi

‘Acele kamulaştırma  anayasaya aykırı’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Necati Yılmaz, Murat Emir, Gülay Yedekci ve Didem Engin ile YDK üyesi Saniye Barut’tan oluşan Diyarbakır heyeti raporunu tamamladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda, 18 mahallede kamulaştırma kararı verildiği anımsatılarak, “Kamulaştırılmasına karar verilen parsel sayısı 6 bin 642 olup, kamulaştırılan parseller arasında kamu kuruluşlarına, yerel yönetimlere ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına ait yapılar olduğu gibi, UNESCO tarafından koruma altına alınmış tarihi ve kültürel miras niteliğinde olan ibadethane, mesken ve çeşitli ticari alanlar da bulunmaktadır. Hükümet tarafından alınan kamulaştırma kararının, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu’na mülkiyet hakkını koruma altına alan anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık teşkil ettiğine inanılmaktadır. Hükümetin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın teklifi üzerine aldığı kamulaştırma kararı, yürürlükteki mevzuatlara aykırı tesis edilmiştir” denildi.

‘20 bin kişi taşındı’
Raporda Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un heyete şu bilgileri verdiği aktarıldı: “2012’de Valilik ve Büyükşehir Belediyesi arasında başlayan bir kamulaştırma çalışması zaten var. Ancak Mayıs 2015’te gönderdiğimiz ek protokolü Büyükşehir Belediyesi halen imzalayıp bize göndermedi. TOKİ bu nedenle kamulaştırma yetkisini Belediye’den aldı, Valiliğe verdi. TOKİ’nin mülk edineceği konutların Suriyeli mülteciler için kullanılması söz konusu değil. Sur’da olaylar nedeniyle 20 bin kişi taşındı. Sur’da 605 tane tescilli yapı var. Bu yapılar Temmuz 2015’te UNESCO Kültür Mirası listesine dahil edildi. Bunların hepsi korunacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın ise heyete, “Yol genişletmeleri yapılıyor, hafriyat çıkarma yöntemi UNESCO’nun standartlarına aykırı. Vatandaş yeni yapılan evler nedeniyle 40-80 bin TL arasında borçlandırılacak. Yerinde dönüşüm olacaksa arkasındayız” dedi.

İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de “Diyarbakır’da yaşanan tüm protesto eylemlerine silahla müdahale ediliyor, rastgele açılan ateşle insanlar öldürülüyor” diye yakındı.

‘Herkes kaygılı’
Raporun sonuç bölümünde şunlar kaydedildi: “Bölgenin tarihsel kültür mozaiği yapısı korunmalı, tek tipleştirmeye gidilmemelidir. Sur, şu anda büyük bir belirsizlik içindedir.Halkta psikolojik bir travma hali söz konusudur. Sur için çıkarılan acele kamulaştırma kararı nedeniyle herkes kaygılıdır.”

CHP liderinden destek sözü
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hollanda İşçi Partisi’nin (PvdA) Meclis Grup Başkanı Diederik Samsom ile telefonda görüşerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle gözaltına alınıp ardından yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılan gazeteci Ebru Umar’ın durumunu ele aldı. Kılıçdaroğlu da kendisine her türlü desteğin verileceğini vurguladı.