Siyaset ‘Adaletin olmadığı bir ülke gelişemez’

‘Adaletin olmadığı bir ülke gelişemez’

01.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Demokrasinin olmadığı, hukukun üstünlüğünün olmadığı, yargının bağımsız olmadığı, adaletin olmadığı bir ülke gelişmez” dedi.

‘Adaletin olmadığı bir ülke gelişemez’

Kılıçdaroğlu, dün Zeytinburnu’nda bir otelde düzenlenen Avrasya Sanayi ve İş Adamları Derneği’nin (ASİAD) 5’inci Olağan Genel Kurulu’na katıldı. Genel kurula Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve eski Başbakanlardan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

‘Gerideyiz


Genel Kurul’da konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin kişi başına düşen gelirinin, 1970’li yıllarda Yunanistan, İspanya, Portekiz aşağı yukarı aynı düzeyde olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Yunanistan, Portekiz, İspanya bizi geçti. İtalya zaten önde. Güney Kore diğerlerini de geçti. Biz çok gerilerdeyiz. Niçin? Eğer biz, 49 yılda saydığım ülkelerin çok gerisine düştüysek, bunun sorumlusu da siyaset kurumudur.”
Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada saygın bir ülke olması için yapılması gerekenleri sıralayan Kılıçdaroğlu, “İlk sırasında hukukun üstünlüğü geliyor. Demokrasinin olmadığı, hukukun üstünlüğünün olmadığı, yargının bağımsız olmadığı, adaletin olmadığı bir ülke gelişmez, büyümez. Adaleti görmezden gelirseniz, ‘Benim her söylediğim kanundur, her söylediğim adalettir’ anlayışına teslim olursanız Türkiye büyümez. İkinci sırada üretim, üçüncü sırada güçlü bir sosyal devlet geliyor” dedi.

Emeklilikte yaşa takılanların çalışıp daha fazla prim ödemeleri halinde emekli aylıklarının düştüğüne değinen Kılıçdaroğlu, “Bunu reform olarak geniş kitlelere anlattılar. Bir Allah’ın kulu çıkıp da ‘Bu nasıl reform?’ demiyor. Çalış, daha geç emekli ol, daha fazla prim öde, daha az emekli aylığı alıyorsun. Ekonomik olarak Rusya’ya bağımlı hale geldik. Enerji konusunda Rusya’ya bağımlılığımız yüzde 50’leri aştı. ‘Enerjini keserim’ dediği andan itibaren fabrikalarınız da duracak. Ekonomik kriz yaşıyorsunuz ama iktidar sahipleri, ülkede ekonomik kriz olmadığını söylüyor. Önce sorunu kabul edeceksin ki sağlıklı çözüm üreteceksin. Sorunu kabul etmiyorsan, zaten çözüm üretemezsin” ifadelerini kullandı.