Siyaset Adana seçiminde finale doğru

Adana seçiminde finale doğru

03.04.2009 - 17:47 | Son Güncellenme:

9 kuruldan 6’sında karşılaştırma bitti, AKP’nin oyu 250 arttı...

Adana seçiminde finale doğru

MHP’li Aytaç Durak’ın 5’inci kez, az farkla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandığı Adana’da itirazlar nedeniyle sonuç kesinleştirilemezken, itiraz yapılan 9 ilçe seçim kurulundan 6’sında karşılaştırma işlemleri sona erdi. Bunlardan çoğunda karşılaştırma sonucu değiştirmedi, ancak, bir seçim kurulunda kayma olduğu ortaya çıkıp, AKP’nin bu kuruldaki oyunda 250 artış olduğu belirtildi. Seçim sonrası karşılıklı suçlamalar ile iddialar üzerine yaşanan seçim gerginliğine de Vali İlhan Atış el koydu. Atış, en fazla oy alan ve farklı açıklamalar yaparak kamuoyunu da etkiledikleri öne sürülen MHP, AKP ve CHP’nin il başkanlarıyla görüşüp, “Gerginliği tırmandırmayın” mesajı verdi.
İtirazlar üzerine tüm ilçe seçim kurullarında Büyükşehir Belediye Başkanlığı için karşılaştırma işlemi yapılırken, sadece Seyhan 4’üncü İlçe Seçim Kurulu, 102 bin oyun yeniden sayılması kararı almıştı. Kurul oyları saymayı sürdürürken, MHP’nin İl Seçim Kurulu’na yaptığı itirazla sayıl durdurulmuştu. AKP, bu konuyu Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) taşıdı. AKP Adana İl Başkanlığı, YSK’ya başvurusunda oyların yeniden sayılmasını istedi.
Sandıklarda tutulan tutanakla bilgisayar kayıtlarının karşılaştırılması kararlaştırılan 9 ilçe seçim kurulundan Seyhan 2, 3, 4’üncü İlçe Seçim Kurulu’nda çalışma sürüyor. Karşılaştırma işleminin Çukurova, Yüreğir ve Sarıçam ilçeleri ile Seyhan 1’inci Seçim Kurulu’nda ise tamamlandığı öğrenildi. AKP adayına 2 bin 166 oy farkla seçimi kazanan Aytaç Durak’ın memleketi Karaisalı’da ise itiraz olmadı.
2 seçim bölgesi bulunan merkez Yüreğir İlçe Seçim Kurulu’ndaki tutanak karşılaştırmaları AKP’nin oyunu artırdı. Yüreğir 1’nci İlçe Seçim Kurulu’nda sandık tutanaklarındaki oyların bilgisayara geçirilirken kaydırıldığı ortaya çıktı. Yapılan düzeltme sonrası AKP’nin bu bölgede aldığı oylarda yaklaşık 250 artış görüldüğü iddia edildi. AKP’nin oyu artarken, diğer adaylardan hangisinin oylarının azaldığı hakkında bilgi alınamadı. Yüreğir 1’inci İlçe Seçim Kurulu’nda ise sonuç değişmedi. 

VALİ: GERGİNLİĞİ TIRMANDIRMAYIN 
Öte yandan, kentteki gergin havayı yumuşatmayı amaçlayan Adana Valisi İlhan Atış, bu sabah saat 08.30’da MHP İl Başkanı Ahmet Erdoğan, CHP İl Başkanı Serdar Seyhan ve AKP İl Başkanı Mehmet Sağlam ile valilikte toplantı yaptı. Yaklaşık bir saat süren toplantıda, seçim sonrası yaşanan süreç ele alındı. Basına kapalı toplantıyla ilgili Adana Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, ‘Bugün Vali İlhan Atış başkanlığında yapılan toplantıda, asayiş, huzur ve güvenliğin devamı açısından daha temkinli ve sağduyulu davranılması ve konuşulması gerektiği konusunda ortak kanaate varmışlardır’ denildi.
Bu arada, CHP’nin seçimi 29 bin 253 oy farkla kaybeden ve seçimin tekrarlanmasını isteyen Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ümit Özgümüş, MHP’nin ilçe belediye başkanlığını az oy farkla kaybettiği Seyhan İlçesi’nde, 4’üncü Seçim bölgesindeki oyların yeniden sayılmasına itiraz ettiğini hatırlatarak, “Bu ilçenin belediye başkanlığı seçiminde MHP çok az farkla kaybetti. Yeniden sayıldığında kazanmaları ihtimali de olan bu ilçede oyların yeniden sayımına itiraz etmesini anlamak mümkün değil. Yeniden oylar sayılıp, ben seçileceksem bile kabul etmem. Çünkü, meşru başkan olmam” dedi.
CHP’nin merkez ilçelerden Yüreğir’in Belediye Başkan adayı Turgay Develi de, Kanal A’da yayınlanan ‘Bir Ters Bir Düz’ programında yaptığı konuşmada, gece itiraz için İlçe Seçim Kurulu’na gittiğini, seçim kurulunun bulunduğu Abdurrahim Gizer İlköğretim Okulu’nda polis dışında kimsenin olmadığını, yasaya göre, kurulun aralıksız çalışması gerektiğini söyledi. Ancak, yetkililer, oy sayımı yapılmayıp, tutanak karşılaştırması işlemi sürdüğü için kurulun çalışmaya ara verebileceğini kaydetti. 

İKK; ÖZGÜR İRADEYE İZİN VERMEDİLER 
Öte yandan, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK)üyeleri de Adana’da seçimin sonuçlanmamasını eleştirdi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde (ÇGC) yaptıkları toplantıda üyeler adına konuşan İKK Sekreteri Umut Çelik, seçmenlerin demokratik haklarını kullanarak sandık başına gittiğini, ancak, seçimin ardından neredeyse bütün partilerin sonuca itiraz ettiğini hatırlattı. Seçim günü, seçime katılan partilerin çoğundan bine yakın itiraz dilekçesi verildiğini öne süren Çelik, “İddialar doğru ise Adana’da seçmenlerin özgür iradesinin sandıktan çıkmasına izin verilmemiştir. Meşruiyetine gölge düşmüş yerel yöneticilerle bu kent 5 yıl nasıl yönetilecek ? Seçimlerdeki bu şaibeli durum bir an önce açığa çıkarılmalı, sorumlular bulunup yasal işlem yapılmalı ve Adana seçimleri yeniden demokratik ve şeffaf bir şekilde yapılmalıdır. Ancak seçim yenilenirse halkın gerçek iradesi ortaya çıkar” diye konuştu.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde MHP adayı Aytaç Durak 238 bin 470, AKP adayı Mehmet Ali Bilici 236 bin 304, CHP adayı Ümit Özgümüş ise 209 bin 217 oy almıştı.