Siyaset Aday sayısı için iki seçenek de masada

Aday sayısı için iki seçenek de masada

02.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

2019 seçimleri için ‘ilkeler’ çerçevesinde geniş bir mutabakat sağlamak istediklerini belirten CHP Sözcüsü Tezcan, “İlk turda herkes kendi adayını çıkarabilir, tek adayda da bir araya gelinebilir” dedi.

Aday sayısı için iki seçenek de masada

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 2019 seçimleri için “ilkeler” çerçevesinde geniş bir mutabakat sağlamayı hedeflediklerini belirterek “Bu beraberlik birinci turda herkesin kendi adayını çıkarıp, ikinci turda bu anlayış etrafında birleşmesi şeklinde de olabilir. Her iki seçeneğe de açığız” dedi.

Haberin Devamı

Tezcan, partisinde oluşturulan beş kişilik bir heyetin bugün diğer siyasi partilerle “seçim güvenliği” ekseninde başlatacağı görüşmelerden bağımsız olarak, CHP’nin 2019 seçimlerinde içinde yer alabileceği “ilkeler ittifakı”na ilişkin açıklamalarda bulundu. Milliyet’e konuşan Tezcan, şunları kaydetti:

CEPHE İFADESİNİ KULLANMIYORUZ: (CHP’nin ‘esnek demokrasi ittifakı’ adıyla girişim başlatacağı yorumları) ‘Esnek demokrasi ittifakı’ tabirini biz kullanmıyoruz. Sadece ‘ittifak’ sözüne de sıkıştırmıyoruz. Cephe ifadesini de kullanmıyoruz. ‘İttifak’ sözü kullanılabilir, kullanılmayabilir. Çünkü bu demokrasi beraberliği içerisinde bulunması gereken bazı kesimler ‘ittifak kavramını kullanmayalım’ da diyebilir.

Haberin Devamı

BARİYER YOK, İLKELER VAR: Burada önemli olan Türkiye’de hukukun üstünlüğü yargı bağımsızlığı, demokratik bir düzen, güçlü bir Meclis, denetlenebilir bir sistem için bir geniş mutabakat arıyoruz. Bunun bariyerleri yok, ilkeleri var. Genel Başkanımızın ‘ilkeler ittifakı’ndan bahsederken kastettiği buydu. Bu ilkeleri; yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, demokrasi ilkeleri etrafında toplananların, tek adam rejimine karşı bir araya gelmesi olarak tarif ediyoruz. Bunun, aday konusunda özel blokajı yok. Bu geniş buluşmayı sağlayacak her türlü beraberliği hayata geçirecek seçeneğimiz var. Zengin bir seçenek tablosu var.

İKİ SEÇENEĞE DE AÇIĞIZ: Bu beraberlik birinci turda herkesin kendi adayını çıkarıp, ikinci turda bu anlayış etrafında birleşmesi şeklinde de olabilir. Konjonktür ve şartlar başka bir biçimde birinci turda herkesin tek adayda bir araya gelmesini gerektirirse ona da kapalı bir seçenek değil. Her ikisine de açık bir beraberlik seçeneğini ifade ediyoruz. Partileri tartışmanın birinci planına çekmiyoruz. Eğer partileri konuşursak, ilkeler ikinci planda kalır. Adayları merkeze almıyoruz, adayları konuşursak, ilkeler ikinci planda kalır. O yüzden sürecin sonuna kadar ilkeleri ön planda tutacağız. Önemli olan bu ilkeler etrafında bir demokrasi beraberliğini sağlamak. Bu bize geniş bir hareket alanı sağlıyor. Geniş bir buluşma potansiyeli sağlıyor.

Haberin Devamı

ŞU AN İTTİFAK GÖRÜŞMEMİZ YOK: Görüşmeler meselesinde şu anda bir ittifak görüşmesi gibi görüşmemiz yok. (Bugün) Başlayacak ziyaretlerimiz seçim güvenliği eksenindeki ziyaretler. Bu çerçevede mutlaka temaslar yapılacaktır. Bu temasları da doğrudan doğruya Genel Başkan yürütür. Görevlendirmeleri o yapar, temasları o sağlar ve son noktada Genel Başkan’ın kontrolünde yürüyecek bir süreç olur. (Genel Başkan’ın diğer siyasi parti liderleriyle görüşme yapıp yapmayacağı konusunda) Önümüzdeki süreçte bunun altyapısı oluştuktan sonra her şey mümkün.

CHP ilk görüşmeyi İYİ parti’yle yapacak

Ak Parti ve MHP’nin siyasi partiler arasında seçim ittifakı yapılmasının önünü açan kanun teklifine karşı muhalefetini sürdüren CHP, bu konuda yeni bir adım atmak üzere harekete geçti. Kanun teklifinin “demokratik olmadığını” ve “seçim güvenliğini tehlikeye atacağını” savunan CHP, konuyu diğer siyasi partilerle görüşme kararı aldı.

Bu kapsamda; genel başkan yardımcıları; Bülent Tezcan, Muharrem Erkek ve Lale Karabıyık ile Grup Başkanvekili Özgür Özel ve İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’ndan oluşan beş kişilik bir heyet oluşturuldu.

Haberin Devamı

Heyetin, ilk olarak Ak Parti ve MHP dışında, seçimlere katılma yeterliliğine sahip olan siyasi partilerle görüşeceği bildirildi. Heyetin, daha sonra ise teklifin sahibi olan Ak Parti ve MHP ile görüşme talebinde bulunacağı kaydedildi.

İlk görüşmenin bugün 09.30’da İYİ Parti ile yapılması kararlaştırıldı.

Görüşmelerde özellikle seçim güvenliğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulacağı, önerilerin alınacağı belirtildi. Görüşmelerin 6 Mart Salı gününe kadar tamamlanması bekleniyor.

Heyetin, görüşmelerden çıkacak görüş ve öneriler ışığında kapsamlı bir rapor hazırlayacağı öğrenildi. Rapordan çıkacak önerilerin kanun teklifine eklenmesi ve maddelerde gerekli değişikliklerin yapılması için TBMM Anayasa Komisyonu ve Genel Kurul aşamasında girişimlerde bulunulacağı belirtildi.