Siyaset Adliyede avukata polis barikatı

Adliyede avukata polis barikatı

21.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

DHKP-C’ye üye oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 12 avukat ve Grup Yorum üyelerinin arasında olduğu 41 kişiye destek vermek isteyen avukatlar, adliyede polis müdahalesiyle karşılaştı. Çıkan arbedede 6 avukat ve bir polis yaralandı

Adliyede avukata polis barikatı

DHKP-C operasyonunda aralarında avukatların da bulunduğu şüphelilerin adliyeye sevkleri olaylı başladı. Şüphelilerin ellirinin arkadan kelepçelenmesi, destek için gelen avukatların protestosuna neden oldu.
İstanbul ve 6 ilde DHKP-C terör örgütüne yönelik operasyonlarda “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alınan 12 avukat ve Grup Yorum üyelerinin de arasında olduğu 41 kişi dün adliyeye sevkedildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan Çağdaş Avukatlar Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı da yurtdışından gelir gelmez havalanında gözaltına alındı.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan “Halk Cephesi” üyesi yaklaşık yüz kişi, gözaltıları protesto etti. İstanbul Barosu üyesi birçok avukat da gözaltındaki meslektaşlarına destek vermek üzere adliye geldi. CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, İlhan Cihaner, Mahmut Tanal, Melda Onur, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Erol Aras da protesto gösterilerine destek verdi.
Gözaltındaki 42 kişinin emniyetteki işlemleri ise devam ediyor. Şüpheli avukatların hiçbir soruya cevap vermeyeceği, sadece ofislerinde yapıyan aramanın hukuksuz olduğunu söyleyecekleri öğrenildi.

Adliye içinde arbede
Adliyeye getirilen Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu’na bağlı 12 avukat ve diğer şüpheliler, soruşturma savcılarının bulunduğu 7. kata çıkarıldı. Destek için adliyeye gelen avukatlar da 7. kata çıktı. Savcılık katında çevik kuvvet barikatını gören avukatlar “Polis dışarı” sloganı atarak duruma tepki gösterdi.
Yaşanan tartışma bir süre sonra kavgaya dönüştü. CHP Milletvekili Hüseyin Aygün olayları yatıştırmak için çaba harcayanlar arasındaydı. Olayı haber alan adliye önünde bekleyen avukatlar da adliyeye girmek istedi. Ancak, girişteki polis ve güvenlik görevlileri buna izin vermedi. Bu da adliye girişinde bir başka arbedenin yaşanmasına neden oldu. 7. katta bir süre devam eden itiş kakış ve kavganın ardından polisler barikatı kaldırdı ve kavga sona erdi. Arbedede 6 avukat ile bir polis yaralandı. Avukatlar Gülvin Aydın ve Güray Dağ ile aralarında Grup Yorum üyelerinin de bulunduğu avukat olmayan 11 kişi serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Adliyede avukata polis barikatı

Adliyede polis ve avukatlar arasında arbede yaşandı ve yumruklaşmalar oldu.

Susma hakkını kullandılar
DHKP-C örgütüne yönelik operasyonda gözaltına alınarak dün Çağlayan Adliyesi’ne getirilen avukatlar, savcılıktaki ifade işlemlerinde susma hakkı kullandı. Avukatlara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yayınlanan açıklamada yer alan, “kozmik bilgileri şifreli metinler halinde kodlayarak raporladıkları” ve “başka ülkeler lehine ajan faaliyeti yürütmek için gizli haberleşme merkezleri oluşturdukları” iddialarıyla ilgili soru yöneltilmedi.
Avukat Ali Şafak, müvekkili avukat Efkan Bolaç’ın “Örgüt üyesi misin” sorusuna, “Örgüt üyesi olmadığımı polis dahil herkes bilir. Burada bulunmamın tek sebebi mesleki faaliyetlerimle avukatlık mesleğini yürütme tarzımdır” yanıtını verdiğini belirtti.
Gözaltındaki avukatlara Belçika ve Hollanda’da DHKP-C örgütüne yönelik düzenlenen operasyonlarda ele geçirilen belgelerde Halkın Hukuk Bürosu ile Çağdaş Hukukçular Derneği’nin örgütle bağlantılı olduğu iddialarının yer aldığı bilgisi de soruldu. Avukatlara katıldıkları eylemler hakkında ise, “kitlesel eylemlere katılımcıları cesaretlendirmek için katılıp katılmadıkları” sorusu yöneltildi.
Öte yandan bir şema eşliğinde baro tarafından atanan avukatların müvekkillerinin çoğunun ifade verdiği anlatılarak, ÇHD üyesi avukatların müvekkillerine susma hakkı kullandırmalarının “örgütsel bir tavır” olup olmadığı da soruldu.
BURCU KARAKAŞ İstanbul