Siyaset ‘Afganistan’daki süreci takipteyiz’

‘Afganistan’daki süreci takipteyiz’

08.09.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan, “Afganistan’da geçici kabine nereye kadar devam eder bilemeyiz. Bize düşen bu süreci dikkatle takip etmektir” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Kabil Havalimanı’nın işletilmesiyle ilgili ise “Biz olumlu yaklaşımımızı koruyoruz” dedi.

‘Afganistan’daki süreci takipteyiz’

 

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Antoine Tshisekedi ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantının başında iki ülke arasında “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma”, “Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığı ile Vergiden Kaçınmaya Engel Olma Anlaşması” ve “Turizm Alanında İşbirliği Anlaşması” olmak üzere üç anlaşmaya imza atıldı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda özetle şunları söyledi:

İLK ZİYARET: Kongo Demokratik Cumhuriyeti Afrika kıtasında bizim için önemli bir ortaktır. Türkiye’ye Cumhurbaşkanı seviyesinde bir ilki teşkil eden bu tarihi ziyaretin ülkelerimiz arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağına inanıyorum. Ekonomik ve ticari ilişkilerimizi de dostluğumuza yakışır seviyeye yükseltmek için birlikte yoğun çaba göstereceğiz. İlk aşamada ikili ticaret hacmimizi 250 milyon dolara çıkartılması hedefini belirledik.

FETÖ İLE MÜCADELE TEŞEKKÜRÜ: Sayın Cumhurbaşkanına FETÖ ile mücadelemize verdiği samimi destek için ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum. FETÖ’nün Kinşasa’daki okulunu 2018 yılında Türkiye Maarif Vakfına devrederek ülkemizle dayanışmasını göstermiştir.

Haberin Devamı

ÖZÜ SAMİMİYET: Afrika ile ilişkilerimizin ve işbirliğimizin geliştirilmesi, insani ve girişimci dış politikamızın temel ilkelerinden birini teşkil ediyor. Afrika ile ilişkilerimizin özü samimiyettir, kardeşliktir, dayanışmadır. Kıta ülkeleri ile kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde işbirliğimizi artırmayı gerçekleştireceğiz ve bunun gayreti içinde olacağız.

CİDDİ İVME YAKALADIK: 2003 yılından bu yana yürüttüğümüz açılım ve ortaklık politikalarımızla kıta ile ilişkilerimizde ciddi ivme yakaladık. İlki 2008’de, ikincisi 2014’te olmak üzere iki kez Türkiye Afrika Ortaklık Zirvelerini düzenledik. Başbakanlığım ve cumhurbaşkanlığım döneminde 28 afrika ülkesini ziyaret ettim. Stratejik ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile düzelemeyi öngördüğümüz 3. Türkiye Afrika Ortaklık Zirvesi’nin hazırlıklarını da ele aldık.

İADE-İ ZİYARET: Sayın Cumhurbaşkanıyla konuştuk, kendilerinin bana tavsiyesi önümüzdeki yılın ağustos eylül ayları isabetli olabilir dediler. Artık biz çok da ayına bakmayacağız, yaz kış demeden Kongo’ya iş adamlarımızı da yanımıza almak suretiyle iade-i ziyareti gerçekleştireceğiz. Türkiye savunma sanayinde çok büyük bir imkana, çok büyük bir güce sahip, bu konuda da birlikte atabileceğimiz adımlar söz konusu.

OLUMLU YAKLAŞIMDAYIZ: (Kabil Havalimanı işletmesi) Biz şu an itibariyle Kabil Havalimanının işletilmesi ile ilgili başından itibaren olumlu bir yaklaşım içerisinde olduk. Fakat geldiğimiz noktada o olumlu gelişmeler bizim açımızdan henüz yok. Ve biz olumlu yaklaşımımızı koruyoruz. Eğer gerçekten bizim prensiplerimize yaklaşım tarzımıza uygun bir süreç devam edecek olursa tabii ki biz de buna olumlu yaklaşımı ortaya koyarız. Şu an itibariyle az önce buna kalıcı demek zor; geçici kabine açıklandı. Bu geçici kabine nereye kadar devam eder, onu da biz bilemeyiz. Bize düşen şu anda sadece bu süreci dikkatle takip etmektir. Tüm Afganistan için temennim odur ki hayırlı olsun.

Haberin Devamı

‘İş birliğine hazırız’

Konuk Cumhurbaşkanı Tshisekedi ise, Türkiye’ye Afrika Birliği’nin dönem başkanı olarak ziyarette bulunduğuna dikkat çekerek, “Türkiye ile her alanda iş birliğine hazır olduğumuzun bir göstergesi ve bu güçlenerek, ivme kazanarak devam edecektir” diye konuştu. Tshisekedi, “Türkiye, bizlerle birlikte tarım alanında birçok projeyi hayata geçirecek. Maden kaynakları alanında da kazan kazan ilkesi doğrultusunda birlikte çalışacağız” dedi.

Haberin Devamı

Pecresse’yi kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, GE Yenilenebilir Enerji Dünya Başkanı Jerome Pecresse’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde kabul etti. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Erdoğan’ın Pecresse’yi kabulünde, Türkiye’de başta enerji olmak üzere pek çok alanda önemli faaliyetler yürüten GE Yenilenebilir Enerji’nin, Türkiye’nin “enerji depolama, hibrit ve yenilenebilir enerji teknolojileri” alanlarına katkıları ele alındı.