Siyaset AGİT Zirvesi'nden önce eylem peşinde

AGİT Zirvesi'nden önce eylem peşinde

03.10.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

AGİT Zirvesi'nden önce eylem peşinde

AGİT Zirvesinden önce eylem peşinde


Dinci teröriste bağlı bir grup, İstanbul'da 18 Kasım'daki AGİT Zirvesi'nden bir gün önce eylem yapmak için Tebriz'de bekliyor


       İstanbul Emniyet Müdürlüğü, radikal İslamcı uluslararası terörist Usame Bin Ladin'e bağlı bir grubun, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'nin başlayacağı 18 Kasım'dan bir gün önce Türkiye'de eylem yapmaya hazırlandığını ortaya çıkardı. Ladin'in finanse ettiği bir başka terörist grubun da 11 Temmuz'da Türkiye'ye girdiğine dikkat çekildi.
       İstanbul polisi, araştırmaları sonrasında ABD Başkanı Bill Clinton'un başına ödül koyduğu milyarder terörist Ladin'e bağlı militanların silahlı eylem yapmaya hazırlandığı yerleri, "İstanbul'da ABD, İngiltere ve diğer batılı ülkelerle Rusya Federasyonu'na bağlı misyon binaları, yan kuruluşları, Türkiye'ye resmi ziyarete ve toplantıya gelen Batılı ve Rus üst düzey yetkililer" olarak belirledi.

Tebriz'de bekliyorlar

       İstanbul polisi, bir süre önce Atatürk Havalimanı'na sahte pasaportla girerken yakalanan Tunuslu Mehraz Amduni'yle bağlantılı araştırma başlattı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü, alınan bilgiler sonrasında, 26 Eylül'de "20299" sayılı gizli yazıyla gelişmeleri tüm güvenlik birimlerine iletti. Yazıda, Ladin'in liderliğini yaptığı El - Kayda adlı silahlı grubun altı üyesinin Türkiye'deki yabancı misyonlara karşı eylem hazırlığı içinde olduğu kaydedildi.
       İstanbul polisi, Ladin tarafından finanse edilen altı kişilik bu grubun Ankara'daki ABD hedeflerine yönelik eylem için 11 Temmuz'da Türkiye'ye giriş yaptığını belirledi. İkisi Cezayirli, dördü Kürt asıllı bu altı kişiden ikisinin kimlikleri de saptandı. Operasyon için isimleri gizlenen Cezayirli teröristlerin O.A.M ve O.B.A. olduğu öğrenildi.
       Grupta yer alan Q.H ve W.A.M. adlı iki İranlının da İran'dan Türkiye'ye girmeye çalıştıkları öğrenildi.

AGİT grubu

       Aynı örgüt içinde yer alan Afgan uyruklu bir grubun da, ABD Başkanı Clinton'ın da aralarında bulunduğu devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla İstanbul'da yapılacak AGİT zirvesinden bir gün önce, 17 Kasım'da eylem yapmak üzere ülkedeki Rus ve ABD hedeflerine karşı giriş hazırlığı yaptığı saptandı. Grubun halen İran'ın Tebriz kentinde beklediği ve Türkiye - İran sınırını yasadışı yollardan geçmeyi planladığı belirlendi.

Sağ kolu Omar

       İstihbarat birimleri, Tebriz'de bulunan eylem grubunun liderliğini, Ladin'in sağ kolu olarak bilinen ve en yakın adamları arasında yer alan Abdollah Omar'ın yaptığını belirledi. Grupta yer alan İran Azerisi Ardeşir Amiri adlı örgüt üyesinin de çok iyi Türkçe, Rusça ve İngilizce konuştuğu kaydedildi.
       Gelişmelerin ardından başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, ABD, İngiltere ve Rusya'ya ait büyükelçilik ve konsolosluk binaları, bu ülkelerle ilgili resmi - özel kurum ve kuruluşlar, ikamet binaları ve personel lojmanlarında olası eylemlere karşı yoğun güvenlik tedbirleri alındı.

ABD'li ajanlar Türkiye'de

       Ladin'e bağlı terörist grupların Türkiye'de eylem yapacağı yolunda bilgiler elde edilirken ABD'li güvenlik ajanlarının da İstanbul'a geleceklerine dikkat çekildi. Clinton'ın İstanbul'daki AGİT zirvesine katılacak olması nedeniyle İstanbul'da en üst düzeyde koruma uygulaması gerçekleştirilecek. Clinton'ın gezisi öncesinde özel ajanların çalışma yapacağı İstanbul'da başkanı korumak için yaklaşık 275 kişilik bir ABD'li ekip de görev alacak.