Siyaset ‘Ahlaki olan, bu tartışmanın kamuoyu önünde olmasıdır’

‘Ahlaki olan, bu tartışmanın kamuoyu önünde olmasıdır’

20.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu’nun İsmail Küçükkaya ile bir otelde görüşmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Ahlaki olan, bu tartışmanın kamuoyu önünde olmasıdır. Ahlaki olmayan ise telefonla ve yüz yüze yapılan görüşmelerin bir şekliyle sanki çok gizli bir görüşme yapılıyormuş gibi bir otelden alınan kameralarla toplumun önüne çıkıp ‘bak bunları, bunları yaptılar’ diye devletin istihbarat örgütünün bir bölümünün siyasi iktidara hizmet etmesi” dedi.

‘Ahlaki olan, bu tartışmanın kamuoyu önünde olmasıdır’

‘İsmail Bey söylemiş’

Haberin Devamı

T24’te İstanbul seçimi ve canlı yayını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Masanın bir tarafında geçmişi anımsatan birisi, öbür tarafında ise geleceği ve umudu anımsatan birisi var. Böyle baktım ben. Binali Bey, Başbakanlık, Bakanlık, Meclis Başkanlığı yaptı. Geçmişte yaptıklarını anlattı ama İstanbul’un sorunlarıyla ilgili olarak umut vadeden, gelecek vadeden ve güzel şeyler anlatan Ekrem İmamoğlu vardı. Ekrem Bey, geleceği inşa etme noktasında daha başarılıydı, daha iyiydi” dedi.

Yakın öncesi, İmamoğlu’nun Küçükkaya ile bir otelde görüşmesine ilişkin soru üzerine ise Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

“Bildiğim kadarıyla İsmail Bey iki tarafla da görüşeceğini zaten söylemişti. Binali Bey ile telefon görüşmesi yapmış, Ekrem Bey ile de yüz yüze görüşme. Sonuçta bu görüşmede bir şey yok, sorular belli zaten. Aynı sorular iki tarafa da soruldu. Ayrıca Binali Bey ve Ekrem Bey’e ‘sizler üçer soruyu birbirinize sorabilirsiniz’ dendi. Dolayısıyla buradan özel bir şey çıkarmak doğru değil diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

‘Vahim bir şey’

“Bu demokrasi açısından gerçekten vahim bir şey. İki açıdan bakmak gerekiyor. Birincisi otel yöneticileri siyasi iktidara hizmet eder konumdalar. Çünkü onlar güvenlik kamerasının aldığı görüntüler ve orada korunması lazım. İkincisi ise devletin istihbarat kanadının bir bölümünün siyasal iktidara çalışmış olması. Bu da ikinci yanlış ama iki yanlış bir doğru etmiyor maalesef. Neresinden bakılırsa bakılsın demokrasi açısından kan kaybettiğimiz bir süreç. İktidarın bundan bir şey çıkarması değil, aslında bundan utanması gerekiyor. Bir görüşme, bir tartışma 82 milyonun önünde oldu. İsmail Bey önceden açıklama yaptı, ‘iki tarafla da görüşeceğim’ dedi. Bir tarafla telefonla görüştüğünde biz hiç demedik, ‘niye arkadaş telefonla görüştün’ diye. Sonuçta tartışmayı yönetecek arkadaşın kendi inisiyatifi. Görüşür veya görüşmez... Hani tek taraflı olsa ben ‘etik değil’ diyebilirdim ama iki tarafla görüşmüş. Ahlaki olan, bu tartışmanın kamuoyu önünde olmasıdır. Ahlaki olmayan ise telefonla ve yüz yüze yapılan görüşmelerin bir şekliyle sanki çok gizli bir görüşme yapılıyormuş gibi bir otelden alınan kameralarla toplumun önüne çıkıp ‘bak bunları, bunları yaptılar’ diye devletin istihbarat örgütünün bir bölümünün siyasi iktidara hizmet etmesi. Buna daha çok baskı rejimlerinde rastlanır.”

Haberin Devamı

‘Sayıştay açıklama yapamaz’

İmamoğlu’nun dile getirdiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporuna yönelik soru üzerine Kılıçdaroğlu, “Sayıştayın yaptığı açıklama yanlıştı. Sayıştay böyle bir açıklama yapamaz. Sayıştay, raporu koymuş internet sitesine, herkes oraya bakacak zaten. Sayıştay’ın özel açıklama yapması siyasi baskı nedeniyledir.. Raporu okumadıysan konuşmayacaksın. Raporu okuduysan o zaman raporu okuyan kişinin sözlerine bakacaksın. Yanlış mı oradaki rakamlar? Sayıştay ‘Benim raporum yanlıştır’ diyor mu? Hayır, ‘yanlıştır’ demiyor ama işte kulağı tersinden göstererek ‘Acaba iktidar lehine bir iki laf edebilir miyim’ diye bir arayışa giriyor.”