Siyaset Ak Parti’de 26 Ağustos şaşkınlığı

Ak Parti’de 26 Ağustos şaşkınlığı

18.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP lideri Bahçeli’nin erken seçim çıkışının ardından Ak Parti’de erken seçim çağrısı değil, tarih şaşkınlığa yol açtı. 3 Nisan’daki grup konuşmasında “Zamanında yapılan, yapılması gereken seçimlerle Türkiye nefes alacak, önünü görecektir” diyen Bahçeli’nin, 15 gün sonra dünkü parti grubunda seçim için 26 Ağustos tarihini telaffuz etmesi siyaset kulislerine bomba gibi düştü.

Ak Parti’de 26 Ağustos şaşkınlığı

2019 vurgusu

Haberin Devamı

Ak Partili vekillerin büyük çoğunluğu Bahçeli’nin erken seçim çıkışını, grup salonunda Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı beklerken duydular. Milliyet’in konuştuğu parti kurmayları, “Bizim için de sürpriz oldu” derken, konunun önceki gün Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen MYK toplantısında gündeme gelmediğini ifade ettiler. Erdoğan ise grup konuşmasında da soruları yanıtlarken de Ak Partililer’in beklentisinin aksine bir yorum yapmadı. Konuşmasında birkaç kez “Kasım 2019” seçimlerine vurgu yaparken, asıl olarak bugün Bahçeli ile yapacağı görüşmeye işaret etti. Erdoğan son dönemde partisinin yetkili kurul toplantıları ve kurmaylarıyla yaptığı görüşmeler de dahil olmak üzere, tüm konuşmalarında seçimlerin zamanında yapılacağını vurguluyordu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, bir önceki MYK’da bu iddiaları gündeme getiren kurmaylarına “Seçim meçim yok. İşinize bakın” diye tepki göstermiş, “Afrin operasyonunun başarısının ardından Ak Parti seçime gidecek” iddialarına ilişkin olarak da “Bu fırsatçılık olur. Fırsatçılık bize yakışmaz” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan ve Ak Parti kurmaylarının özellikle ekonomik göstergeler açısından erken seçimi telaffuz etmeme hassasiyetine karşın, Bahçeli’den gelen 26 Ağustos’ta erken seçim çıkışı, şaşkınlık yarattı. Bir Ak Parti kurmayı Milliyet’e, “Bahçeli geleneksel çıkışını yaptı. Şaşırmadık. Ama erken seçim tarihini telaffuz etmeden önce konuşulabilirdi” ifadesini kullanırken, bir diğer parti kurmayı ise, “Bahçeli 26 Ağustos diyebilir, ama önemli olan bizim ne diyeceğimiz” vurgulamasını yaptı. Ak Parti’nin etkili bir yöneticisi ise, MHP liderinin benzer bir çıkışıyla gidilen 3 Kasım 2002 seçimlerine gönderme yaparak “Türkiye 2002’nin Türkiyesi değil” ifadesini kullandı. Yönetim kademesinden gelen bu değerlendirmeler, kulislerde “İki parti arasında erken seçim konusu konuşulmuş olsa dahi Ak Parti Bahçeli’den böylesi bir erken tarih açıklaması beklemiyordu” yorumlarına yol açtı.

Haberin Devamı

‘Konuşmayın’ talimatı

Bu arada Erdoğan’ın dün grup sonrası bir araya geldiği kurmaylarına, erken seçim ve tarih konusunda “Kesinlikle konuşmayın” talimatı verdiği öğrenildi. Erdoğan’ın konuyla ilgili değerlendirmeler için bugün Bahçeli ile yapacağı görüşmenin beklenmesini istediği ifade edilirken, Milliyet’in sorusu üzerine bazı parti yöneticileri söz konusu görüşme için “Daha önceden planlanmıştı” iddiasında bulundular. Ancak diğer yöneticiler görüşmenin açıklamadan kaynaklandığını söylediler.

Haberin Devamı

‘Hac dönüşünde seçime gidilmez’

İktidar kanadında, ittifak ortaklarının karşı karşıya geleceği ve Ak Parti’nin de her zaman oyunun genel seçime oranla daha düşük çıktığı yerel seçimlerin, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin sonrasına bırakılmasının doğru olacağı belirtilerek erken seçime yeşil ışık yakılsa da 26 Ağustos tarihine itiraz bulunuyor. Bu itirazlar şöyle sıralanıyor:

- Kongre süreci tamamlanmadı. Haziran-Temmuz en erken kongre yapılabilecek tarih. Kabine, yetkili kurulların değişmesi olasılığı var. Hemen ardından seçime gitmek doğru olmaz.

Haberin Devamı

- 24 Ağustos Cuma günü Kurban bayramının son günü ve 26 Ağustos bayramla birleşecek hafta sonu tatiline denk düşüyor. İnsanların çoğu tatildeyken ya da Hac dönüşü seçime gidilmez.

- Uyum yasalarıyla ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadı. Meclis’in zorunlu olarak erken tatile gireceği düşünülürse yetişmesi zor.

Milliyet’e bilgi veren Ak Partili bir kurmay da tarihin Kurban Bayramı’nın hemen sonrasına denk geldiğine dikkat çekerek, “Biz bunu 7 Haziran’da yaşadık. Bu sıla- i rahim (yakınları ziyaret) ve hac dönemine denk geliyor. Sadece CHP’liler değil, bizim tabanımız da özellikle yaz dönemine denk gelen bayramlarda ve ertesinde memleketine gidiyor” değerlendirmesini yaptı.

‘Oluru Ekim-Kasım’

Ak Parti kulislerinde erken seçim için ağırlıklı olarak en uygun zamanın okulların açılmasından sonraki tarihler olduğuna işaret edilerek, “Bu işin oluru Ekim-Kasım olur” görüşü dillendiriliyor. Ödenek ve yolluklarını üçer ayda bir alan vekiller de, “15 Temmuz ve 15 Ekim’den sonraki tarihler bu açıdan bizim için daha uygun” değerlendirmesini yapıyor.

Haberin Devamı

Ancak parti içinde “Seçim bir kez telaffuz edildiğinde macun tüpten çıkmış oldu. En iyisi olabildiğince tarihi öne çekmek olur” tezini savunanlar da bulunuyor. Bu gruba göre de 1 Temmuz’dan itibaren her tarih seçim için uygun. Ak Parti içinde, Bahçeli’nin erken seçim çıkışının ardından süratle seçime gidilmesi gerektiği tezini dillendirenler, Haziran sonu ya da Temmuz’da seçime gidilebileceğini savunuyorlar. Bu durumda da Ak Parti olağan kongresinin seçim sonrasına bırakılabileceğini ifade ediyorlar. Bu gruptaki Ak Parti kurmayları, uyum yasalarının da Meclis’ten çıkarılacak bir yetki yasasına dayalı olarak KHK’lar ile hayata geçirilebileceğine işaret ediyor.

‘Mağduru oynarlar’

Parti kulislerinde Bahçeli’nin erken seçim için 26 Ağustos’u işaret etmesinin İYİ Parti’nin bu tarihte seçime katılamayacağı görüşünden kaynaklandığı da konuşuldu. Ak Parti’de ise “İYİ partinin seçime katılıp katılamaması üzerinden hesap yapmak doğru olmaz. Bu İYİ Parti’ye kamuoyu nezdinde mağduru oynama imkanı verir” şeklinde konuşuluyor. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, dün grup toplantısından sonra Meclis’te kalan Bahçeli ile görüşerek İYİ Parti’nin seçime girme yeterliliği konusunda bilgi verdiği, tarih çıkışıyla ilgili değerlendirmeleri aldığı ve daha sonra Erdoğan ile AK Parti kurmaylarına bilgi verdiği de öne sürüldü.