Siyaset Ak Parti’de fire rekoru Bağış’ta

Ak Parti’de fire rekoru Bağış’ta

22.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çağlayan için 27, Güler için 29, Bağış için ise 31 Ak Partili Yüce Divan’a sevk yönünde oy kullandı. Ak Parti’de en az fire ise Bayraktar için yapılan oylamada 6 ile yaşandı.

Ak Parti’de fire rekoru Bağış’ta

Ak Parti, eski bakanlarıyla ilgili Yüce Divan oylamalarında “fire” sürprizi yaşadı. İktidar grubunun oy potansiyeli dikkate alınarak Yüce Divan’a sevk önergelerinin kabulü ve reddi yönünde kullanılan oylar üzerinden yapılan hesaplamalar Ak Parti’den muhalefete tüm oylamalarda destek verenler olduğunu ortaya koydu. İktidar ve muhalefet parti gruplarının kurmaylarının yaptığı hesaplamalara göre, eski bakanlardan Zafer Çağlayan için 27, Muammer Güler için 29, Egemen Bağış için 31, Erdoğan Bayraktar için 6 Ak Partili “Yüce Divan’a sevk” yönünde oy kullandı.

Haberin Devamı

Tam kadro toplanmadılar
Meclis’te dört eski bakan için başlayan “Yüce Divan” muamması, önceki gün Genel Kurul’da yapılan oylamalarla sona erdi. TBMM Soruşturma Komisyonu’nun haklarında yeterli şüphe oluşturacak delil olmadığı gerekçesiyle Yüce Divan’a sevklerine gerek görmediği eski bakanlar için komisyon raporunun görüşmelerinde muhalefetin verdiği önergeler doğrultusunda “nihai Yüce Divan” oylamaları yapıldı. Soruşturma Komisyonu’nun 5’e karşı 9 oy çokluğuyla “akladığı” dört eski bakan, 276 “kabul” oyunun arandığı Genel Kurul’daki Yüce Divan oylamalarında da verilen firelerin muhalefetin 276’yı bulmasına yetmemesi sayesinde yine oy çokluğuyla Yüce Divan’a gitmekten kurtuldu.
Oylamalarda hem Ak Parti hem de muhalefet bloğu tam kadro katılmadı. Ak Parti’den grubun bilgisi dahilinde 8 milletvekili 4 oylamaya da girmezken, Anadolu Partisi Genel Başkanı Emine Ülker, HDP’li Hüsamettin Zenderlioğlu, DBP’li Emine Ayna, Bağımsız Leyla Zana, MHP’li Enver Erdem, Bağımsız Muhammet Çetin ve Bağımsız Aysel Tuğluk muhalefet bloğundan 4 oylamaya da katılmayan 7 isim oldu. Ancak bu isimlere bazı oylamalarda yeni isimler eklendi. Çağlayan’ın oylamasına Ak Parti’den 10, muhalefetten 8; Güler’in oylamasına Ak Parti’den 11, muhalefetten 11; Bağış’ın oylamasına Ak Parti’den 9, muhalefetten 9; Bayraktar’ın oylamasına ise Ak Parti’den 10, muhalefetten 10 milletvekili katılmadı.
Genel Kurul’da ilk olarak Çağlayan hakkında Yüce Divan oylaması gerçekleştirildi. 517 milletvekilinin katıldığı oylamada, 242 “kabul”, 7 çekimser, 1 boş ve 3 geçersiz oya karşın, 264 ret oyu ile Çağlayan’ın Yüce Divan’a sevkine gerek görülmedi.
TBMM’de 312 sandalyesi bulunan Ak Parti bu oylamaya, TBMM Başkanı Cemil çiçek’in oy hakkı bulunmaması, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’nın da Genel Kurul’u yönetmesi nedeniyle oy kullanamaması ve 8 milletvekilinin de mazeretli olması nedeniyle 302 oy gücüyle girdi.
Muammer Güler için yapılan oylamaya 513 milletvekili katıldı. Oylama sonucu 241 “kabul”, 6 “çekimser”, 4 “boş”, 4 “geçersiz” oya karşılık 258 “ret” oyuyla Güler’in Yüce Divan’a sevki kabul edilmedi. Ak Parti, ilk oylamadaki 10 ismin yanı sıra Balıkesir Tülay Babuşçu’nun oylamaya katılmaması nedeniyle Güler’in oylamasına 301 oy gücüyle girdi.
Genel Kurul’da 3. Yüce Divan oylaması Egemen Bağış için yapıldı. 517 milletvekilinin katıldığı oylama sonucu, 245 “kabul”, 7 “çekimser”, 6 “boş” ve 4 “geçersiz” oya karşılık, 255 “ret” oyu ile Bağış’a Yüce Divan yolu kapandı. Ak Parti bu oylamaya 303 oy gücüyle girdi.

Haberin Devamı

Bayraktar’da fireler azaldı

Haberin Devamı

Erdoğan Bayraktar için Genel Kurul’da gerçekleştirilen son Yüce Divan oylamasına ise 515 milletvekili katıldı. 219 “kabul”, 3 “çekimser”, 3 “boş” ve 2 “geçersiz” oya karşın 288 “ret” oyu ile Ak Parti Bayraktar’a sahip çıktı. Ak Parti’de en az fire bu oylamada yaşandı. Ak Parti bu oylamaya da 303 oy gücüyle girdi.