Siyaset Ak Parti iç tüzüğü çiğnedi iddiası

Ak Parti iç tüzüğü çiğnedi iddiası

07.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Meclis İç Tüzüğü’ne göre eski bakanlar hakkındaki soruşturmaya ilişkin görüş açıklamış olan vekiller komisyon üyesi olamıyor. Muhalefet, Ak Parti’nin önergelerin görüşüldüğü Genel Kurul öncesi yaptığı toplantı nedeniyle komisyonlara üye vereme-yeceğini öne sürdü.

Ak Parti iç tüzüğü çiğnedi iddiası

Yolsuzluk operasyonu çerçevesinde istifa eden eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’la ilgili Meclis’te kurulan soruşturma komisyonunda görev yapacak milletvekillerinin, “ihsas-ı reyde” bulunmamış olma şartı hem iktidar hem de muhalefet partilerini zora soktu. Partiler, operasyonlarla ilgili görüş beyan eden yani ihsas-ı reyde bulunan milletvekillerini tespit etmek için harekete geçti. Ancak HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Ak Parti’nin komisyona üye veremeyeceğini savunarak, dikkati çeken bir iddiayı gündeme getirdi.
Kaplan: Görüşme yapılamaz
Kaplan, “Meclis’in iradesinin ortaya çıkmasını temin edecek bir ortama geliyoruz ama ne hazindir ki kahvaltılı toplantıda Ak Parti’ye mensup milletvekilleri, Meclis soruşturmasını görüşüyor. Oysa iç tüzüğe göre bu konuda toplantı yapılamaz, görüşme yapılamazdı. Hangi talimatlarla milletvekillerinin hür iradesi baskı altına alınmak isteniyor? Nasıl yönlendirilmek isteniyor? İşte, 17 ve 25 Aralık sürecinde Ak Parti’nin takındığı tavır yargının çalışması değildir, yargının üstüne baskı oluşturmak suretiyle bu süreci aklamak için kullanmak istemektedir” dedi.
Ak Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy’un, “17 Aralık’ta yapılan operasyonun yolsuzluk operasyonu olduğuna inanmıyoruz. Birbiriyle hiç bağlantısı olmayan dosyalar sadece algı için birleştirilmiştir. Bir, iki günde binlerce sayfalık fezlekelerin hazırlandığı adalet sisteminin gerçekten yolsuzlukla mücadele edeceğine inanmıyoruz” sözleri tartışma yarattı.
Operasyonun amacının “Türkiye’yi Ak Parti’den ve Recep Tayyip Erdoğan’dan kurtarmak” olduğunu söyleyen Ersoy, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler ile ilgili de konuştu. Ersoy, “Onu 42 yıllık bürokratlığıyla, devlet adamlığıyla bilirim. Devlet adamlığına itimat ederim. Eğer, ‘Ben Reza Zarrab’la hiçbir konuda herhangi bir şekilde para alışverişinde bulunmadım’ diyorsa benim tanıdığım Muammer Güler doğru söylüyordur kardeşim. Ben Muammer Güler’e inanırım” dedi.
Meclis Başkanlığı’na uyarı
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “Şahıs adına söz almış bir kimsenin, ‘inanmıyoruz’ demek suretiyle konuşması, bu konunun AKP grubunun tamamında grup olarak bir karara dönüştüğünü ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, Anayasa ve iç tüzüğe göre gruplar bu konuda karar alamaz. Bir grup disipliniyle ‘İnanmıyoruz’ demek suretiyle, AKP grubuna dâhil bütün milletvekillerinin bu konuda bir görüşme yaparak kanaat hasıl olduğunu, Meclis Başkanlığı’nın da soruşturma komisyonu üyelerini tespit ederken bu ifadelerini ortaya koymuş olanlarla ilgili kararı vermesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.