Siyaset AK Parti kaybeden 4 adayla seçime girecek

AK Parti kaybeden 4 adayla seçime girecek

16.12.2013 - 09:30 | Son Güncellenme:

AK Parti 4 ilde seçimlere 2009'da kaybeden adaylarla giriyor. İşte AKP'nin aday karnesi.

AK Parti kaybeden 4 adayla seçime girecek

AK Parti 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlere Antalya, Sinop, Gümüşhane ve Sivas'ta 2009'daki seçimleri kazanamayan aynı adaylarla girecek.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, 81 ilin belediye başkanı adayını açıkladı. Başbakan Erdoğan'ın 81 ilin adayını açıklamasıyla tüm illerin kamuoyuna duyurulduğu tek parti olan AK Parti, 26 ilde ise mevcut belediye başkanı ile seçimlere girecek.

AK Parti, yerel seçimlerde 3 bakanı aday gösterdi. AK Parti Hatay Büyükşehir Belediyesi'nde Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile en yüksek oyu almaya çalışacak.
Başbakan Erdoğan'ın 81 ilin resmen açıkladığı adayları arasında tek kadın aday Bakan Şahin olurken, AK Parti'nin iller arasında başörtülü belediye başkanı adayı da bulunmuyor.
Öte yandan, AK Parti kazandığı 48 ilin 22'sinde aday değişikliğine gitti.

11'İ BÜYÜKŞEHİR 26 İLDE MEVCUT BELEDİYE BAŞKANI İLE YOLA DEVAM

Aralarında, Ankara, İstanbul, Konya, Kayseri ve Trabzon'un da bulunduğu 11'i büyükşehir 26 ilde aynı belediye başkanları ile "yola devam" diyecek olan AK Parti'nin 2014 yerel seçimlerine girecek bu belediye başkanları şu şekilde:
"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek,
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe,
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki,
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu,
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek,
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır,
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu,
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz,
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu,
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban,
Ağrı Belediye Başkanı Hasan Arslan,
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir,
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı,
Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın,
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz,
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya,
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç,
Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü,
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan,
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş,
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci,
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver,
Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan,
Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy,
Yalova Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal."
Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığına 2009'da yapılan yerel seçimlerde AK Parti'den Nihat Zeybekçi seçilirken, Zeybekçi, 2011'de milletvekili adayı olmak için belediye başkanlığını Osman Zolan'a bırakmıştı. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Demokrat Parti'den (DP) Yalova Belediye Başkanı seçilen Yakup Koçal da 12 Haziran 2011'de partisinden istifa etmiş ve şubat ayında AK Parti'ye geçmişti.

4 İLDE "KAYBEDEN" ADAYLARLA YOLA DEVAM

2009 yerel seçimlerinde 46 ilde en yüksek oyu alan AK Parti, 35 ili ise başka partilere ve bağımsız adaylara kaptırmıştı. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'ın ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın AK Parti'ye geçmesi ile 48 ilin belediye başkanı AK Parti'li olmuştu.
AK Parti, 2009 seçimlerinde kaybettiği 4 ilde ise aynı adaylarla seçimlere girecek. AK Parti'nin kaybeden adaylarla seçime gireceği illerin başında Antalya gelirken, AK Parti'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Menderes Türel oldu. Türel, belediye başkanı olarak girdiği 2009 seçimlerinde yüzde 35.2 oy alarak CHP'nin adayı Mustafa Akaydın'ın gerisinde kalmıştı. AK Parti Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı olan Türel, genel başkan yardımcılığı ve milletvekilliği görevini yürütüyor.
AK Parti, 2009 seçimlerinde kaybettiği Gümüşhane'de de aynı adayı gösterdi. Başbakan Erdoğan, 2009 seçimlerinde MHP'nin adayı Mustafa Canlı'dan 31 oy az alan AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Ercan Çimen'i tekrar aday gösterdi. MHP'nin adayı Canlı yüzde 41.85 oy alırken, AK Parti'li Çimen yüzde 41.63 oyda kalmıştı.
AK Parti'nin 2009 seçimlerinde kaybeden adaylarından biri olan Hamza İnce de tekrar Sinop'tan aday gösterildi. 2009 seçimlerine belediye başkanı olarak giren İnce, yüzde 39.4 oy alarak CHP'nin adayı Baki Ergül'ün 3 bin 42 oy gerisinde kalmıştı.
Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) 2009 seçimlerinde kazandığı tek il olan Sivas'ta da AK Parti 2009 seçimlerine belediye başkanı olarak giren Sami Aydın'ı tekrar aday gösterdi. AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Aydın, 2009 seçimlerinde 33.3 oy alarak BBP'nin adayı Doğan Ürgüp'ün gerisinde kalmıştı.
AK Parti kaybettiği 33 ilin 29'unda adaylarını değiştirdi. Değiştirilen adaylar arasından bakan, milletvekili, vali, bakan yardımcısı, rektör, parti genel başkan yardımcısı, iş dünyasında tanınan isimler ve kanaat önderleri yer alıyor.