Siyaset Ak Parti MYK’sında ‘öze dönüş’ hamlesi

Ak Parti MYK’sında ‘öze dönüş’ hamlesi

14.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

MYK üye sayısının 15’e çıkmasının ardından büyük bir revizyona giden Başbakan Davutoğlu, Mehmet Ali Şahin, Nüket Hotar ve Abdülhamit Gül dışındaki tüm isimleri değiştirdi

Ak Parti MYK’sında ‘öze dönüş’ hamlesi

Ak Parti’nin önceki gün gerçekleşen kongresinde geçerli oyların tamamını alarak genel başkanlığa seçilen ve partisinin 50 kişilik MKYK’sında 31 ismi değiştirerek büyük bir revizyona imza atan Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin yeni “A takımı”nı da belirledi. Davutoğlu, sayısı kendisi ile birlikte 13 olan ve 2 yeni genel başkan yardımcılığının da eklenmesi ile 15’e çıkan MYK’da kendisi dışında sadece 3 ismi korudu. Dün gerçekleştirilen MYK toplantısında Partinin “2 numaralı” koltuğu olarak görülen Siyasi ve Hukuk İşlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı görevini yürüten Mehmet Ali Şahin yerini korudu.

Haberin Devamı

11 yeni isim

Şahin’in dışında Sosyal İşlerden Sorumlu genel başkan yardımcısı olan Nüket Hotar da yerini koruyan isim oldu. Yerel yönetimlerden sorumlu olan Abdülhamit Gül, MKYK’ya da giremeyen Haluk İpek’in yürüttüğü genel sekreterlik makamına kaydırıldı.

Davutoğlu; 11 yeni isme görev verdi. Mustafa Ataş, Bekir Bozdağ, Ömer Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Mehmet Özhaseki, Naci Ağbal, Selçuk Özdağ, Vedat Demiröz, Fatma Betül Salman Kaya, Ayhan Sefer Üstün ve Çiğdem Karaaslan MYK’ya giren “yeni” isimler oldu. Ancak bu isimlerin “tanıdık”, “eski” ve “deneyimli” siyasetçiler olması da dikkati çekti. Yeni MYK, “öze dönüş” ve “kurucu değerler” kavramlarını ön planda tutarken, Davutoğlu’nun bir süredir ifade ettiği “yenilenme” sürecinin de önemli bir aşamasını oluşturdu. MKYK’da partinin yenilenme sürecinde, partinin “kurucusu” ve “doğal lideri” olarak gösterilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da etkisi hissedilmişti.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun yeni MYK’yı belirlerken 3 kriteri ön planda tuttuğu da bildirildi. “Liyakat”, “ehliyet” ve “tartışılmayacak isimler” arasından MYK listesinin yapıldığı vurgulandı.

Soylu liste dışı

Daha önce MYK’da bulunan isimlerden İpek’in yanı sıra Beşir Atalay, Yasin Aktay, Nureddin Nebati, Ekrem Erdem zaten MKYK’ya da giremediğinden liste dışı kaldı. Bu isimler dışında Süleyman Soylu, Mustafa Şentop, Mehmet Muş, Öznur Çalık da liste dışı kaldı. Soylu, bin 295 delegeden bin 231’inin oyunu alarak 64 delegeden çizik yedi. Binali Yıldırım’a bin 259; Berat Albayrak’a bin 257, Cemil Çiçek’e de bin 286 oy çıktı. Yeni MYK’da teşkilatlar, uzun süredir AK Parti Seçim Koordinasyon Merkezi başında bulunan Mustafa Ataş’a emanet edildi. Seçim işleri, eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a emanet edidi.

AK Parti’nin seçim kampanyasında önemli rol oynaması beklenen ekonomi alanı da Naci Ağbal’a emanet edildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in bir dönem müsteşarı olan Ağbal, başarılı ve “yenilikçi” bürokratlar arasında yer alıyordu. Kayseri’de başarılı bir belediye başkanlığı yapan Mehmet Özhaseki de yerel yönetimlerin başına geldi.

Haberin Devamı

Doğu’da da değişim

Davutoğlu’nun son dönemde bazı belediyelerin “yeteri kadar çalışmadığı” ve seçimlerde bu nedenle oy kaybı olduğuna dair açıklamalarının ardından partinin en başarılı yerel yöneticilerinden olan Özhaseki’nin bu makama getirilmesi yeni dönemin işareti olarak yorumlandı. Listelerde de ciddi bir değişim beklenirken seçilen 258 milletvekilinden 4’te 1’inin yani 55-60’a yakın ismin değişmesine kesin gözüyle bakılıyor. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki listeler ile az oyla 1 vekil kaçırılan illerde güçlü isimlerle yola çıkılmasının hedeflendiği kaydediliyor.

3 kadın listeye girdi

Davutoğlu MKYK’daki kadın sayısının 14’ten 9’a düşmesi üzerine MYK’daki kadın sayısını 2’den 3’e yükseltti. Nükhet Hotar yerini korurken, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan ve aynı zamanda başörtülü olan Fatma Betül Sayan Kaya, AR-GE’den sorumlu genel başkan yardımcısı oldu.

2 avukatı da görevlendirdi

Davutoğlu’na yakın kurmaylar MKYK’da yer bulamazken, sadece danışmanı Vedat Bilgin, Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyesi olabildi. Erdoğan’ın avukatları arasında yer alan ve 7 Haziran seçimlerinde Ankara milletvekili adayı olan ancak seçilemeyen Fatih Şahin MKYK’da; yine Erdoğan’ın avukatı Ali Özkaya da disiplin kurulunda yer aldı