Siyaset AK Parti’nin itirazları pazartesi görüşülecek

AK Parti’nin itirazları pazartesi görüşülecek

01.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK), İstanbul seçim sonuçlarına yapılan itirazlarla ilgili ara kararları gereği iddiaları araştıran 39 ilçe seçim kurulundan 36’sının araştırmalarını tamamladığı öğrenildi.

AK Parti’nin itirazları pazartesi görüşülecek

Geçtiğimiz hafta ara kararlar gereği, İstanbul’daki 39 ilçe seçim kurulundan iddiaların araştırılması istenmişti. Şu ana kadar 36 ilçe seçim kurulunun araştırmalarını tamamladığı, 3 ilçe seçim kurulundan sonuçların gelmesinin ardından YSK üyelerinin gelen cevapları inceleyeceği öğrenildi. AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine itirazına ilişkin ilçe seçim kurullarının topladığı belgelerin Perşembe gününe kadar Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) ulaştırılacağı kaydedilirken, YSK’nın 6 Mayıs Pazartesi günü AK Parti’nin olağanüstü itirazını gündeme alarak görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

AK Parti, 16 Nisan’da YSK’ya yaptığı olağanüstü itiraz başvurusunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde usulsüz oy sayım döküm cetvellerinin bulunduğunu dile getirerek geçersiz sayılan oyların nedenlerinin tutanakta belirtilmediğini dile getirmişti.

Ayrıca AK Parti, kayıp oy pusulalarının bulunduğunu, kısıtlı, ölü, tutuklu ve hükümlü olanların oy kullandığını, bazı vatandaşların hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde kaydedildiğini, yerleşim yeri cezaevi olan seçmenlerin bulunduğunu ileri sürmüştü. Diğer yandan, zihinsel engeli nedeniyle kısıtlı sayılması gereken kişilerin oy kullandığı, sandık başkanı ve memur üyelerin kamu görevlisi olmayan kişilerden oluşturulduğu ve KHK’lıların sandık görevlisi olarak kaydedildiği iddiaları da AK Parti’nin itirazında yer almıştı.

HDP’nin KHK itirazına 2. ret

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilenler yerine mazbataların ikinci en çok oy alan adaya verilmesi yönündeki karara HDP’nin yaptığı ikinci itirazı da reddetti. HDP, daha öncede bazı ilçelerde seçimi kazanan adayların KHK ile meslekten ihraç edilmeleri nedeniyle YSK’ya itirazda bulunmuş, YSK de KHK ile ihraç edilen ve belediye başkanı seçilen adaylara mazbata verilmemesine karar vermişti. Bu adaylar yerine ikinci en çok oyu alan adaya mazbata verilmesi kararlaştırılmıştı. HDP, YSK’nın bu kararına itiraz etmiş, Kurul itirazı 18 Nisan’daki toplantıda reddetmişti. Edinilen bilgiye göre, HDP bu kez de KHK ile ihraç edilenler yerine mazbataların en çok oy alan ikinci adaya verilmesi yönündeki karara ikinci kez olağanüstü itirazda bulundu. YSK, bu itirazı da reddetti.