Siyaset AK Parti'den Diyarbakır'da birinci sıra sürprizi

AK Parti'den Diyarbakır'da birinci sıra sürprizi

07.04.2015 - 18:19 | Son Güncellenme:

AK Parti 7 Haziran'da Diyarbakır'da HDP'nin en güçlü rakibi olarak öne çıkıyor. HDP'nin kalesi Diyarbakır'da birden fazla milletvekili çıkarmak isteyen AK Parti milletvekili listesinde sürpriz yaptı. AK Parti Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ı Diyarbakır birinci sıradan aday gösterdi.

AK Partiden Diyarbakırda birinci sıra sürprizi

1967 Bingöl doğumlu olan Cevdet Yılmaz Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin birincilikle bitirdi.

Haberin Devamı

AK Parti'nin Diyarbakır'dan birinci sıradan aday göstereceği konuşulan Mehmet Galip Ensarioğlu ise, ikinci sıradan milletvekili adayı oldu.

Mehmet Galip Ensarioğlu'nu Haşim Haşimi izlerken, Oya Eronat Diyarbakır'da dördüncü sıradan milletvekili adayı oldu.

2008'de bir dershaneye düzenlenen terör saldırısında oğlunu kaybeden Oya Eronat Diyarbakır'dan AK Parti milletvekili seçildi.

Diyarbakır'da AK Parti'nin diğer adayları ise, Fazıl Hüsnü Erdem ve Abdurrahman Kurt oldu.

AK Parti milletvekili listesinde bir sürpriz isimde Mardin adayı Orhan Miroğlu. Kürt hareketinin önemli isimlerinden olan Miroğlu 1. sıradan aday gösterildi. Gençlik seneleri Batman ve Diyarbakır'da geçen Miroğlu. 1970-1980 yılları arasında demokratik gençlik hareketi içinde bulundu. 1980 senesinde Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Bir yıl öğretmenlik yaptı. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra tutuklanarak Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çıkarıldı. Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davasından 15 yıl mahkûmiyet cezasına çarptırıldı. 1988 yılında cezaevinden tahliye edildi. 1995 senesine kadar siyasi yasaklıydı. 1999 yılından bu yana önce HADEP, DEHAP ve Demokratik Toplum Partisi Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

Hükümetten ilk açıklama

Beşir Atalay, aday listesinin açıklanmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

İşte konuşmasından satır başları:
Vatandaşlarımıza açık sorular sorduk. Kimin aday olmasını istiyorsunuz dedik. 6223 aday adayı başvuruda bulundu bize. Biz hepsini dinledik. 12 ayrı komisyon burada 10 gün aday adaylarımız dinledik. 11 gün dünyaya kapalı çalışmalar yürüttük. Bazı günler sabahlara kadar sürdü. En uygun adayları tespit ettik. Uzun uzun değerlendirmeler yaptık bazen tartışmalar bile oldu. Herkesin görüşü bu aday tespitine yansımıştır. Şu anda 550 vekil adayı içinde 99'u kadın 551'i erkektir. Engelli vatandaşlarımız var. Aday gösterirken 3. derece akrabaya kadar kimseyi aday göstermedik. Genel bir ilke olarak uygulandı. Vitrin aday, flaş aday anlayışından uzak durduk. Teşkilatlarımızın görüşlerine önem verdik. Mümkün olduğunca teşkilatlarımızdan gelen adaylara öncelik verdik.

Haberin Devamı

Güçlü adayları birkaç şehirde toplamadık, bunları dağıttık.

*Osman Gökçek, Bülent Arınç'la yaşanan gerginlikten dolayı mı aday olmadı?

Vasıfları müsait, ama akraba oldukları için aday olmayan bir sürü isim var. Bülent Bey böyle bir şey söylemedi.

*Erdoğan'dan görüş alındı mı?

Geçen seçimlerde uyguladığımız yöntemleri uyguladık. Üst kurulumuz çalışmaları yürüttü. Sayın Cumhurbaşkanımız biizm partimizin kurucusudur, onun yerini biliyorsunuz.


AK PARTİ'DE 3 DÖNEM KURALINA TAKILANLAR

Cemil Çiçek TBMM Başkanı
Bülent Arınç Başbakan Yardımcısı
Ali Babacan Başbakan Yardımcısı
Ömer Çelik Kültür Bakanı
Mehdi Eker Tarım Bakanı
Nurettin Canikli Gümrük ve Ticaret Bakanı
Taner Yıldız Enerji Bakanı
Faruk Çelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı
Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı
Bekir Bozdağ Eski Adalet Bakanı
Binali Yıldırım
Beşir Atalay
Mehmet Ali Şahin
Hayati Yazıcı
Nihat Ergün
Egemen Bağış
Suat Kılıç
Mustafa Elitaş
Burhan Kuzu
Nimet Baş
Recep Akdağ
Abdülkadir Aksu
Hüseyin Çelik
Necati Çetinkaya
Vecdi Gönül
Nafiz Özak
Cevdet Erdöl
Salih Kapusuz
Vahit Kiler
Nevzat Pakdil
Sadullah Ergin
Haluk İpek
Bülent Gedikli
Şaban Dişli
Zeyit Aslan
Köksal Toptan

Haberin Devamı

Arınç, o haberi yalanladı

ANKARA Milliyet

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Saray'ın Şifresi" başlığı ile yayımlanan haberin doğru olmadığını, "Fitne çıkarmaya" yönelik bir haber olduğunu belirtti.

Hürriyet gazetesinde, "Saray'ın Şifresi" başlığı ile yayınlanan ve Arınç'ın yakın çevresine, "Benim bu partide hatırım varsa Melih'in oğlunu aday göstermezler göstermezler" dediği iddia edilen haberle ilgili Arınç'tan açıklama geldi. Arınç, sosyal paylaşım sitesi twitter'daki hesabından çıkan haberle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Bugün Hürriyet gazetesinde 'Saray'ın Şifresi' başlığı ile yer alan 'Benim bu partide hatırım varsa..' diye devam eden internet sayfalarında iktibas edilen haber doğru değildir. Yalandır. Fitne çıkarmaya yöneliktir. Kesinlikle reddederim."