Siyaset Akaryakıt zammı meclis gündeminde

Akaryakıt zammı meclis gündeminde

30.12.2010 - 10:00 | Son Güncellenme:

.

Akaryakıt zammı meclis gündeminde

CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, akaryakıta yapılan zamları TBMM gündemine taşıdı. Öztürk, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a, "Petrol varil fiyatı büyük bir oranda düşmesine rağmen akaryakıt, LPG ve mutfak tüp fiyatlarının artmasının gerekçeleri nelerdir" diye sordu.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, akaryakıta peş peşe yapılan zamları eleştirdi.

-"FİYATLAR NEDEN ARTIYOR?"-

Akaryakıt fiyatların neden yükseldiğini merak eden Öztürk, Bakan Yıldız’a şu soruları yöneltti:

"Petrol varil fiyatı 147,50 dolar iken akaryakıt litre fiyatları 97 oktan benzin 3.67 TL, 95 oktan benzin 3.52 TL, motorin 3,29 TL, kırsal motorin 3.19 TL, otogaz 1.92 TL,mutfak tüpünün fiyatı 32 TL. Şu an petrol varil fiyatı 91 dolar olmasına rağmen akaryakıt litre fiyatları 97 oktan benzin 3.98 TL, 95 oktan benzin 3.91 TL, motorin 3,33TL, kırsal motorin 3.18 TL, otogaz 2.28 TL, mutfak tüpü fiyatı ise 60 TL’dir. Petrol varil fiyatı büyük bir oranda düşmesine rağmen akaryakıt, LPG ve mutfak tüp fiyatlarının artmasının gerekçeleri nelerdir?

Haberin Devamı

Ülkemizdeki akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ya da inmesi hangi kriterlere göre belirlenmektedir?

Ülkemizdeki akaryakıttan alınan yüzde 70’lik vergi dünyanın başka hangi ülkesinde vardır?

Tüpraş’ın rafineri ürün çıkış fiyatlarını açıklayarak durumun daha şeffaf olmasını sağlamak için herhangi bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?

Tüpraş’ın satışından sonra, akaryakıt dağıtım piyasasında dağıtım şirketi ve bayilerin kâr marjına EPDK tavan fiyat uygulamakta mıdır? Uygulamakta ise bu fiyat kaç TL’dir?

Devlet akaryakıtta ÖTV’li matrah üzerinden yüzde 18 KDV uygulamaktadır. Bu da verginin de vergisi alınıyor anlamına gelmektedir. Yapılan bu uygulamadan vazgeçmeyi düşünüyor musunuz? Düşünüyor iseniz ne zaman uygulamaya geçeceksiniz?"