Siyaset ‘Akkuyu ile kalmayacağız’

‘Akkuyu ile kalmayacağız’

19.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün sosyal medya özel yayınında “Gençlik ve Teknoloji Buluşması” programında gençlerin sorularını cevapladı.

‘Akkuyu ile kalmayacağız’

Erdoğan özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

YÜZDE 65 YERLİ ÜRETİM: Savunma sanayide yüzde 20 gibi bir durumda yerlilik söz konusuydu. İstediğimiz ürünleri alabilme şansımız yoktu. Yüzde 65 üretime şimdi geldik. İHA ve SİHA’larımızı üretir hale geldik. Bunlar bizim medar-ı iftiharımız tabii. ATAK, HÜRKUŞ. Bunlar yeterli mi? Değil tabii. Daha da ilerleteceğiz tabii.

KODLAMA EĞİTİMİ İLKOKULDA: 137 bin araştırma geliştirme noktasında çalışanımız var. Üniversitede yetişen gençlerimiz için iyi bir alan doğuyor. 16 yılda biz 126 adet bilim ve sanat merkezi açtık. Bunun çok daha ilerisini Haliç’te açıyoruz. Buralarda 35 bin öğrencimiz görev yapıyor.

2022 İHRAÇ HEDEFİ: (Yerli otomobil) Elektrikli otomobili konuşuyoruz. Bunun yanında akıllı sürücü yazılımlı, aynı zamanda yine elektrik şarjlı akülü olanları konuşuyoruz. Asgari 50 milyar euro katkı sağlayacak. Bursa’da otomotiv test merkezi kuracağız. 2022’de biz kendi yerli, milli bu dediğim araçlarımızı inşallah ülkemizde göreceğimiz gibi dünya piyasalarına da ihracını yapacağız.

Haberin Devamı

100 BİN İSTİHDAM: Mega endüstri bölgeleri inşa ederek 100 bin kişiye istihdam sağlama bizim hedefimiz. İzmir’e teknoloji üssü inşa edeceğiz. Orada 40 bin kişiye istihdam sağlayacak. 114 organize sanayi bölgesi kuruyoruz. Bin 595 meslek lisesi, 370 özel meslek lisesi kuracağız. Mevcut 135 sanayi sitemizi yeniliyoruz, dönüştürüyoruz.

ÜÇÜNCÜ NÜKLEER: Akkuyu ile kalmayacağız. Bir üçüncü nükleer enerjinin de şu anda görüşmelerini yapıyoruz. Zira şu andaki Akkuyu bizim enerji ihtiyacımızın yüzde 10’unu inşallah karşılayacak. Bir yüzde 10’u belki daha fazlasını da Sinop’la karşılayabiliriz. Üçüncüsüyle de yine aynı şekilde daha fazlasını karşılama imkanımız olacak. Türkiye kendi nükleer enerji santrallerini yapacak. Birilerinin söylediği oyunlara gelmek istemiyoruz. Bunları bitirdiğimizde 10 bin istihdam sağlayacağız.

‘Ronaldo’yu alkışlıyorum’

Erdoğan, ‘Dünya kupasında favori takımınız hangisi?’ sorusu üzerine “Ben ilk önce Almanya demiştim fakat yanıldık. Almanya ilk maçta yenildi, Brezilya’nın hali ortada. Meksika acayip geldi. Bundan sonra böyle devam eder mi bilemiyorum” dedi. Erdoğan, ‘Ronaldo mu Messi mi?’ sorusuna da “Portekiz maçında Ronaldo hattrick yaptı. Frikik zaten tartışılmaz. Her babayiğidin karı değil ve o maçtaki performansı, o karakteri, hele hele Filistin meselesindeki karakteri, bunlar çok önemli. Onun için alkışlıyorum” yanıtını verdi.