Siyaset AKM’yi yıkıyoruz

AKM’yi yıkıyoruz

02.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Turizm Şurası’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine, mevcut projeyle mukayese edilemeyecek derecede zengin, çok amaçlı bir opera binası inşa edileceğini ve 2019 seçimlerine kadar bitirileceğini söyledi

AKM’yi yıkıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Taksim’deki, “sembol” Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binasına ilişkin olarak, “AKM’nin olduğu yeri yıkıyoruz ve oraya daha büyüğünü, çok modern bir mimariyle bir opera binasını İstanbul’umuza kazandırmış olacağız. Belki de 2019 seçiminden önceye yetiştireceğiz” dedi. Erdoğan projenin lansmanını pazartesi günü İstanbul’da yapacağını kaydetti.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki 3. Turizm Şûrası’nda konuşan Erdoğan, şunları söyledi:
KÖTÜ DÖNEM GERİDE KALDI: Suriye ve Irak merkezli olarak bölgemizde yaşanan gelişmelerle ülkemizdeki terör eylemleri ve darbe girişimi turizmimize çok ciddi bir darbe vurmuştur. 2015’te 40 milyona yaklaşan turist sayımız geçtiğimiz yıl 25 milyona kadar gerilemiştir. Bu yılın ilk sekiz ayında 22 milyon rakamını yakalayarak, dokuz aylık rakamın da 26 milyona çıkması, bizler için ayrıca umut vesilesidir. Artık sektörün yaşadığı kötü dönemi geride bırakmaya başladık.
TURİST SAYISINA PARALEL GELİR ELDE EDEMİYORUZ: Turizmde, gelen tüm turist sayısına paralel geliri elde edemiyoruz. Bunda, sertleşen rekabet şartlarının yanında, uygulanan düşük fiyat politikasının da etkisi olduğu açıktır. İnşallah turizmde artık yükseliş dönemidir. Devletimiz tüm imkanlarıyla sektörün yanındadır. Şayet doğru şekilde değerlendirebilirsek yeni turizm anlayışından en kârlı çıkacak ülke biziz. Dünyada başka hangi ülkede ülkemizdeki gibi zengin bir mutfak kültürü, bizdeki kadar zengin müzik çeşidiyle, folklor kültürüyle karşılaşılabilir? Yeryüzünün başka hangi köşesinde bu denli köklü ve farklı medeniyetlerin izleri sürülebilir? Bizimle aşık atabilecek kaç ülke bulunabilir? Turistlere ülkemizin güzellikleri yanında insanımızın gönül zenginliğini, ahlaki olgunluğunu, manevi derinliğini gösterdiğimizde sadece para değil aynı zamanda dost kazanmış oluruz.
HAKKIYLA DEĞERLENDİREMEDİK: İstanbul gibi mücevher değerinde bir şehrin potansiyelini dahi tam olarak kullanabilmiş değiliz. İstanbul, ülkemize gelen turist sayısını tek başına ağırlayabilecek potansiyele sahip bir şehrimizdir. Bunun yanında İzmir’den Bursa’ya, Hatay’dan Erzurum’a, Konya’ya, Edirne’ye kadar hakkıyla değerlendiremediğimiz nice şehrimiz var. Son dönemde karşımıza çıkan veya çıkartılan engeller bizim için geleceğimizi inşa ederken dikkate alacağımız birer tecrübedir. Turizmde yapmamız gereken elimizdeki üründen önce müşterinin haberdar olmasını sağlamak sonra da bunu en güzel şekilde sunmaktır.
KİMSE CİDDİYE ALMIYOR: Türkiye, son birkaç yıldır güvenlik sorunlarının yanında ekonomik saldırılara da maruz kaldı. Kredi derecelendirme kuruluşlarının tamamen siyasi ve art niyetli notlarını artık kimse de ciddiye almıyor. Hep söyledim, ‘yapılan açıklama siyasidir’. Nitekim bakıyorsunuz aradan birkaç ay geçiyor, siyasi olduğunu görüyoruz. Türkiye’ye yönelik seyahat uyarıları da giderek ciddiyetini kaybetti. Yalanların en büyük panzehiri hakikatlerdir, onun için biz hakikatleri haykırmaya devam edeceğiz.
UZAKDOĞU HEDEFİ: Almanya’daki seçim sürecinde aleyhimizde yürütülen tüm kampanyalara rağmen bu ülkeden gelen turist sayısının yılın ilk 8 ayında 2,5 milyonu geçmesi, kampanyamızın başarılı olduğuna işaret ediyor. Rus turistlerin sayısı da 3,5 milyona yaklaştığına göre oradaki sorunlar da çözüldü demektir. Yeni dönemde mevcut pazarları geliştirmenin yanında Çin başta olmak üzere Hindistan, Malezya, Endonezya, Japonya, Güney Kore, Güney Amerika ülkeleri gibi yeni alanlara ağırlık vermeliyiz.
İSTANBUL’A HAYIRLI OLSUN: Bir de müjde vermek istiyorum. İstanbul’da AKM’nin olduğu yeri yıkıyoruz ve oraya daha büyüğünü, çok farklı, çok modern bir mimariyle, inşallah pazartesi günü İstanbul’da lansmanını yapacağım. 2019’un sonuna kadar inşallah orada biz bir opera binasını İstanbul’umuza kazandırmış olacağız. Gerçekten proje çok çok güzel ve muhteva itibarıyla bugünkü mevcut projeyle mukayese edilemeyecek derecede zengin, birçok ihtiyaca cevap verecek çok amaçlı ve İstanbul’daki bizim turizm faaliyetlerinde de hakikaten Türkiye’nin bu alandaki gücünü ortaya koyabilecek bir imkan, bir zemin hazırlıyoruz. 2019 sonuna kadar da inşallah onu bitirecek, belki de 2019 seçiminden önceye yetiştireceğiz. İstanbul’umuza, ülkemize şimdiden hayırlı olsun diyoruz.

AKM’yi yıkıyoruz


‘Erdoğan karşıtlığının üzerine gideceğiz’

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, şûrada 2023’te, “50 milyon turist 50 milyar turizm geliri” hedefini daha da yukarı taşıyacaklarını bildirdi. Konuşmasında 9 aylık turizm istatistiklerini açıklayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“Türkiye’ye gelen turist sayısı 26 milyonu geçerek, 26 milyon 60 bin seviyesine ulaşmıştır. Sadece eylül ayında 4 milyon yeni turist gelmiştir. Bu, sektörün toparlanmaya başladığını gösteriyor. Son yıllarda İslam karşıtlığı ve Türkiye düşmanlığının ortadan kaldırılması için Türkiye’nin engin turistik ve kültürel zenginliklerini yumuşak güç olarak kullanacağız ve oluşturacağımız bir dille küresel ölçekte İslam karşıtlığının, Türk düşmanlığının ve bunun daha somuta indirgenmiş şekli olan Erdoğan karşıtlığının üzerine giderek, Türkiye’nin bu gücünden istifade edeceğiz.”

‘2018 TRUVA YILI OLACAK’
UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Truva Antik Kenti’ni sadece kalıntılarıyla değil bölgede kurulacak turizmin tüm unsurlarına hitap edecek altyapısı ile dünya çapında bir cazibe merkezi haline getirmemiş olmamız bizim eksiğimizdir. 2018 yılının Truva Yılı ilan edilmesinin, bu eksiği giderme yönünde atılacak adımlar için bir fırsata dönüşeceğini ümit ediyorum.