Siyaset AKP bu zeminden kaçmak istiyor

AKP bu zeminden kaçmak istiyor

08.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri partinin hukukçu vekilleriyle yaptığı toplantıda, parlamenter sistemden vazgeçilmesinin söz konusu olamayacağını, bu yöndeki girişimlerin de ciddiye alınamayacağını kaydetti

AKP bu zeminden kaçmak istiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün hukukçu kökenli 25 milletvekiliyle bir araya gelerek yeni anayasa, başkanlık sistemi ve tutuklu milletvekilleri konusunu masaya yatırdı. Edinilen bilgilere göre toplantı devam ederken Başkanlık sistemine ilişkin olarak Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın açıklamaları bir not olarak Kılıçdaroğlu’na iletildi. Konu kısa süre ile ele alınırken, Ak Parti’nin yeni anayasa sürecinde gerçek niyetini açığa vurmaya başladığı değerlendirmesi yapıldı. Kılıçdaroğlu’nun, Bozdağ’ın başkanlık sistemi önerisiyle ilgili olarak, “AKP bu zeminden kaçmak istiyor, bu bunun işareti” dediği öğrenildi.

Haberin Devamı

Kart: Doğru değil

Kılıçdaroğlu parlamenter sistemden vazgeçilemeyeceğini belirtirken, bu tür girişimleri ciddiye almanın mümkün olmadığını kaydetti. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Ak Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri varken hükümet temsilcilerin Başkanlık sistemiyle ilgili açıklama yapmasının doğru olmadığını belirterek “Anayasa uzlaşma zeminini terk etme konusunda gerekçeler yaratılıyor” dedi. Kılıçdaroğlu ise, “Tartışsınlar uzlaşma komisyonu önüne gelirse, değerlendirmemizi yaparız” diye konuştu.

Toplantıda Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri, yazım aşamasına gelen yeni anayasa sürecine ilişkin detaylı bilgi verirken, Kılıçdaroğlu, hukukçu milletvekillerinde yeni anayasanın yazımında uzlaşma komisyonu üyelerine destek olmalarını isterken, masadan kalkılmayacağı ve anayasayla ilgili çalışmalara devam edileceği mesajını verdi.

Haberin Devamı

Ulusalcı kimliğiyle ön plana çıkan bazı milletvekillerinin, Ak Parti’nin yeni anayasada vatandaşlık, Laiklik, Atatürk milliyetçiliği ve üniter yapı gibi konularda kabul edilmeyecek bir tutum içine girebileceği, bunlardan geri adım atılmayacağının açıklıkla dile getirilmesi yönündeki çıkışları üzerine Kılıçdaroğlu, “Bu ülkenin teminatı CHP’dir. Kaygılanmaya gerek yok. Kırmızı çizgilerimiz belli, bunlardan geri adım atmayız, asla vazgeçmeyiz” karşılığını verdi.

Türmen’e tepki

Toplantıda tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması konusunda “formül arayışını TBMM Başkanı Cemil Çiçek gündeme getirdi, gereğini Çiçek yapmalı. Zamana yayılıp unutturulmasına izin vermeyeceğiz” değerlendirmesi yapıldı. CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, BDP ile vicdani retçilere destek toplantısı yapan CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen’e “Bunu nasıl yaparsınız, orduyu tasfiye anlamına gelir” diyerek tepki gösterdi. Türmen ise, uluslararası hassasiyetler üzerinden hareket ettiğini dile getirmekle yetindi.

Bu arada Kılıçdaroğlu makamına geçerken gazetecilerin Bozdağ’ın başkanlık sistemine yönelik önerisi konusunda “Bir değerlendirmem yok” diye konuştu.

Haberin Devamı




27 Nisan da dahil edilsin


CHP lideri, dün Darbeleri Araştırma Komisyonu üyeleriyle de bir araya gelerek bugün toplanacak komisyona ilişkin CHP’nin yol haritasını belirledi. Kılıçdaroğlu, komisyon çalışmalarının 12 Eylül darbesine sıkışıp kalmasını istemediği, 27 Nisan e-muhtırası dahil olmak üzere tüm süreçlere ilişkin tüm tanıkların dinlenmesini talep etti. Bu kapsamda komisyonun CHP’li üyeleri kendilerine ulaşan bilgilere ilişkin Kılıçdaroğlu’nu bilgilendirerek, her kesimden gelecek bilgilerin komisyonda dinlenmesini talep etti.