Siyaset Akşener'den gece darbesi

Akşener'den gece darbesi

05.04.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Akşener'den gece darbesi

Akşenerden gece darbesi

İçişleri Bakanı sabaha karşı 03.30'da Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelerek, atadığı Genel Müdür Çelik'i makamına oturttu

DEVLETİN zirvesinde gerginliğe yolaçan Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki atama krizi, dün Türk siyasi tarihinde benzeri görülmemiş bir "darbeye" sahne oldu. Görevden aldığı Emniyet Genel eski Müdürü Alaaddin Yüksel'in makamını terketmemekte ısrarı üzerine önce Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ile görüşen İçişleri Bakanı Meral Akşener, sabaha karşı 03:30'da Genel Müdürlük binasına giderek vekil genel müdür olarak Hakkari'den Ankara'ya gelen Kemal Çelik'i makamına oturttu.
Akşener'le birlikte geldiği saatten itibaren makamından bir dakika olsun ayrılmayan Çelik görevine fiilen başlarken, Bakan'ın gece baskını Ankara'da ve Emniyet teşkilatında büyük tartışma yarattı.
Susurluk kazasının ardından Emniyet teşkilatında başlatılan soruşturmaların sonuçlanmasından kısa süre önce beş genel müdür yardımcısının görevden alınmasıyla polis teşkilatında başlayan çalkalanma dün yeni boyutlara ulaştı. Yüksel, geçen salı Akşener'in yaptığı açıklamanın ardından görevden ayrılmamakta direnirken Akşener, şimdiye kadar eşi - benzeri görülmemiş bir yöntem uyguladı. Anayol hükümeti döneminde göreve getirilen Yüksel hakkında yaptığı tasarruftan dönmeyeceğini açıklayan Akşener, önceki gün Kütahya'ya yaptığı gezi programını yarıda keserek alelacele Ankara'ya döndü. Karayolu ile başkente dönen Akşener, gece yarısına yakın saatlarde Bilkent'te Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'le görüştü.
Görüşmenin ardından geçen çarşamba Ankara'ya gelen ve geçici görev onayı ile genel müdürlüğe atanan Kemal Çelik'le buluşarak aracına alan Akşener, makam aracıyla saat 03.30'da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Dikmen'deki binasına geldi. Giriş kapısında nöbet tutan polislerin şaşkın bakışları arasında eskort aracıyla binaya giriş yapan Akşener ve Çelik, kendilerini bekleyen Özel Kalem Müdürü Fevzi Erdoğan'la görüşerek hızla genel müdürlük makamına geçti.
Binaya geliş öncesinde kendilerine bilgi verilen genel müdür yardımcıları Sabri Kanlıkavak, Abdullah Selvi, Salih Zeki Yiğit, Adnan Eser ve Şevket Ayaz ile birlikte bazı daire başkanları da makama geldiklerinde Akşener'le yeni genel müdür Çelik'i karşılarında buldular. Çelik'i genel müdürlük üst düzey yöneticileri ile tanıştıran Akşener'in, yaklaşık bir saat sonra binanın garaj bölümünün bulunduğu arka kapısından sivil bir araçla ayrıldığı öne sürüldü.
Dün öğle saatlerinde ise İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ali Bilir ile Özel Kalem Müdürü Ertuğrul Öztürk bazı dosyalarla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne geldi. İki yetkilinin dosyalarla binaya gelmesi, Akşener'in genel müdürlük binasında olduğu iddiasını gündeme getirdi.
Sabah 06.00'da genel müdür yardımcıları binadan ayrılırken, Çelik, özel kalem müdürü Erdoğan ile makamda kalmayı tercih etti. Görülmemiş gece baskınıyla yeni görevine başlayan Çelik, brifing hazırlamaları için genel müdür yardımcılarına talimat verdi. Bu talimat üzerine, tüm daire başkanları dün saat 10.00'da başlayan brifinge katıldılar. Genel müdür Çelik, dün gün boyu Emniyet Genel Müdürlüğü çalışmalarıyla ilgili brifing aldı.
Akşener'in görevden alınmasında direttiği, ancak kendisine gönderilen geçici görev emrini imzalamayan Yüksel ise önceki akşam 10 Nisan Polis Bayramı'na ilişkin çalışmalarını tamamlayarak saat 21.00 sıralarında makamından konutuna geçti. Öğle saatlerine kadar sessizliğini koruyan Yüksel'in gelişmeler üzerine sağlık sorunlarını gerekçe göstererek rapor aldığı ve dinlenmeye çekildiği belirtildi. Yüksel'in Akşener tarafından açığa alınmadığı, "hakkındaki işlemin kendisine verilen görevin tebliği üzerinden 48 saat geçmesine karşın görevine başlamaması" çerçevesinde yapılacağı kaydedildi.
Yeni Genel Müdür Çelik'in ilk talimatı ise gece harekatını izleyen gazetecilerin dünkü gelişmeleri izlemek amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü'ne girişini yasaklamak oldu.
Akşener'in gece operasyonuyla görevine siyasi skandalla başlayan Çelik, yeni göreviyle ilgili ilk imzasını da dün attı. Çelik'in ilk imzasını devir teslim evrakından önce İstihbarat Daire Başkanlığı'nın evraklarına attığı öğrenildi. Çelik'in her Genel Müdür değişikliği sırasında İstihbarat Daire Başkanlığı'nca hazırlanan çok gizli üç evrağı imzaladığı öğrenildi.