Siyaset Aksu: İçimden geleni yaptım

Aksu: İçimden geleni yaptım

21.08.2009 - 02:05 | Son Güncellenme:

Sezen Aksu’nun Başbakan Tayyip Erdoğan’ı arayarak hükümetin “Kürt açılımı” konusundaki adımlarına destek verdiğinin açıklanması sanat dünyasında tartışma yarattı

Aksu: İçimden geleni yaptım

Sosyal konulardaki duyarlılığıyla da tanınan Türk pop müziği sanatçısı Sezen Aksu’nun Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalemi’ni arayarak hükümetin “Kürt açılımı” konusunda atılan adımlara destek verdiğinin açıklanması sanat dünyasında tartışma yarattı.
İbrahim Tatlıses, Ajda Pekkan ve Sibel Can gibi bazı sanatçılar Aksu’nun davranışını ayakta alkışladığını söylerken, Tarık Akan, Yavuz Bingöl, Müjdat Gezen gibi sanatçılardan oluşan bir kesim de “Daha ne olduğunu bilmediğimiz bir açılıma neden destek veriyoruz?” diyerek Aksu’nun davranışını eleştirdi.

Hülya Avşar eleştirdi
Bu konuda en sert eleştiri Aksu’ya yakınlığıyla bilinen Hülya Avşar’dan geldi. Kendisi de Kürt kökenli sanatçılardan biri olan Avşar, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, açılımın ne olduğunu kimsenin bilmediğini belirterek şöyle konuştu:
“Açılımın ne olduğunu bilmiyorlar, kimse bilmiyor. Sezen Aksu bununla ilgili yorum yapmış ama kendisi de içeriğini bilmiyor. Sezen’in böyle bir yükü üzerine almaması gerekirdi. Neden yorum yapıyor? Ne biliyor ki konuşuyor? Kürt açılımı konusunda Sezen Aksu en son yorum yapan arkadaşımız olmalıdır. Kendisi Kürtçe söylediği şarkılarla açılımını zaten yaptı, destek verdi. Kürt açılımı var da, ne olarak var? Bizlere de açıklasınlar, biz de bilelim. Doğru olduğunu bildiğim tek şey var, çocuklarımızın artık ölmemesi gerektiği. Söyleyeceğim en önemli açılım budur. Hükümet bunu gerçekleştirirse, maddelerini ortaya koyarsa, yıllar sonra Özal’ın açılımlarından nasıl övgüyle bahsediliyorsa, Başbakan’ınkinden de öyle bahsedilir. Ama ortada olmayan bir şeyin yorumunu yapmak kimseye düşmez.”

‘Ben vatandaşım’
Başbakanlığı arayarak “Annemle, babamla konuştum. Son açılımınızı hep birlikte, canı gönülden destekliyoruz. Sürecin güzel bir şekilde tamamlanması için elimden geleni yapmaya hazırım” diyen Aksu ise Milliyet’e şunları söyledi:
“Bu konudaki eleştirilere hiçbir cevabım yok. Her sabah gazeteleri okuyorum, ben sadece duyarlı ve sade bir vatandaş olarak içimden geleni yaptım ve Başbakanlığı arayıp duygularımı dile getirdim.
Herkesin tanıdığı biri olduğumu unuttuğum için sade bir vatandaş olarak açtığım bu telefonumun bu kadar gündeme geleceği aklımın ucuna bile gelmedi” dedi.

Haberin Devamı

Ne dediler?

Halil Ergün: Hepimiz destek vermeliyiz
“Ben ‘Kürt açılımı neymiş öğrenelim de, ona göre destek verelim’ sözüne kesinlikle katılmıyorum. Adamlar çözüm üretmeye, diyalog kurmaya, bu sorunu çözmek için insanlarla ilişkiye girmeye çalışıyor. Mesele bu ülkenin meselesi... Açılım olarak sivil toplum örgütleriyle, sendikalarla, parti liderleriyle görüşüyorlar ama onlar kapılarını kapatıyor.
Daha önce aynı şeyi anayasada yaptılar, yıllarca meydanlara çıkıp ‘12 Eylül anayasası faşist anayasadır, değişmelidir’ diye bağırdılar. Bundan nemalanan bir sürü insan oldu. Anayasa’nın değişmesi gündeme geldiğinde ise karşı çıktılar. Bence hepimizin açılıma destek vermemiz gerek. Bıktık artık.”

Lale Mansur: Kan akmasın!
“Sezen Aksu, bir vatandaş olarak, gayet tabii istediğini yapar. İçinden geçeni yapmış, bundan daha doğal bir şey olamaz. Yani ‘Kan akmasın dursun artık’ demek, eskiden de problemdi, şimdi de problem demek ki. İnanılmaz bir şey.”

Tamer Karadağlı: Takdir ediyorum
“Sezen son derece duyarlı bir insandır. Duyarlılığını ortaya koydu. Kürt açılımının ne olduğunu da daha net görmek lazım. Detayları ortaya çıksın, biz de ona göre katılıyor muyuz, katılmıyor muyuz daha net söyleyelim. Ama şunun da altını çizmem gerek ki, Sezen’in davranışını çok takdir ediyorum. Bu ülkenin en önemli ozanlarından biri... Bu konunun daha çok tartışılmasına ve daha çok açılmasına da bir yerde katkı sağladı. Çok da doğru yaptı.”