Siyaset Aliyev’den büyük jest: Bugün Ankara’ya geliyor

Aliyev’den büyük jest: Bugün Ankara’ya geliyor

15.03.2016 - 00:18 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin zor gününde bütün dünyaya : “Bir millet – iki devlet” mesajı

Aliyev’den büyük jest: Bugün Ankara’ya geliyor

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ile ilişkiler konusunda dünyaya mesaj verici nitelikte bir karar aldı. Terör saldırılarının zamanlaması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Azerbaycan ziyaretini erteleme durumunda kalınca Aliyev Türkiye'yi ziyaret etme kararı verdi. Azerbaycan’da yapılması planlanan ancak Türkiye’nin canını acıtan iki terör saldırısı nedeniyle Erdoğan’ın iki kez iptal etme durumunda kaldığı Türkiye – Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı, bugün Ankara’da yapılacak. Toplantıda ve görüşmelerde, enerji konusunda bölgesel nitelikte önemli kararların alınması bekleniyor.

ZİYARETİNİ ERTELEMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Şubat tarihinde Azerbaycan'a ziyarette bulunacaktı. Cumhurbaşkanı'nın ziyaretiyle ilgili 14 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı tarafından şu açıklama yapılmıştı:
"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 18 Şubat 2016 tarihinde Azerbaycan’ın Gence şehrine bir ziyaret gerçekleştirecektir. Ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev'in başkanlıklarında Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) V. Toplantısı gerçekleştirilecektir.
YDSK V. Toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilecek görüşmeler, ikili işbirliği konularının çeşitli veçheleriyle ele alınmasına ve ilişkilerin daha da ileriye taşınmasına imkân sağlayacaktır. Görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanısıra Yukarı Karabağ ihtilafı başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler kapsamlı bir biçimde ele alınacaktır. Toplantı vesilesiyle, çeşitli belgelerin de imzalanması öngörülmektedir."

MERASİM SOKAK SALDIRISI NEDENİYLE ZİYARET ERTELENMİŞTİ
Ancak 17 Şubat'ta Ankara Merasim sokaktaki bombalı terör saldırısı üzerine Erdoğan, Azerbaycan ziyaretini erteledi.

KIZILAY SALDIRISI ZİYARETTEN İKİ GÜN ÖNCE OLDU
Erdoğan, ertelediği ziyaretin yerine bugün yani 15 Mart'ta Azerbaycan'a ziyarette bulunacaktı. Ancak bu kez de 13 Mart'ta Kızılay'da bombalı terör saldırısı meydana geldi.
Bu gelişmenin ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'ya gelme kararı aldığı öğrenildi. Yapılacak görüşmelerde, "Şah Deniz 2 Gaz Sahası" ve Hazar'ın güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınmasını amaçlayan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) hızlandırılmasının gündeme gelmesi bekleniyor.

RESMİ KARŞILAMA
Erdoğan, bugün saat 10.30’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılayacak.
Saat 10.45’de Erdoğan ile Aliyev arasında baş başa görüşme yapılacak.
Saat 11.45’te ise Türkiye – Azerbaycan YDSK 5. Toplantısı’nın yapılması planlanıyor.
Anlaşmaların İmzalanması ve Ortak Basın Toplantısı’nın saati ise 13.00.
Erdoğan, konuklarına 13.30’da ise Resmi Öğle Yemeği verecek.