Siyaset Almanya’ya farklı adımlarımız olacak

Almanya’ya farklı adımlarımız olacak

09.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Almanya ile ilişkileri değerlendiren Erdoğan, “Almanya bu yanlış adımdan dönmezse, atmamız gereken adımlar farklı olacaktır. Bundan sonraki süreç, bugüne dek olduğu gibi olmayacak” dedi

Almanya’ya farklı   adımlarımız olacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Muhammed Ali’nin cenaze törenine katılmak için ABD’ye hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Muhammed Ali’nin sadece efsane bir boksör olmadığının belirterek, “O aynı zamanda yumruklarını dünyadaki tüm ezilenler, mazlum halklar için sallayan bir özgürlük savaşçısıydı. Onun son damlasına kadar hak edilmiş başarısının arkasında inanç, azim ve kararlılığının rolü büyüktür. Irkçılığa ve ayrımcılığa karşı verdiği mücadelesini her zaman hayırla yad edeceğiz” dedi.

‘Yanlıştan dönmeli’
Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kanunu yasal inceleme süresinin son gününde onaylamasına ilişkin eleştirilerin sorulması üzerine, şunları kaydetti: “Yoğun Afrika ziyaretimiz oldu. Tabii boş da durmuyoruz işlerimiz var. Olayın HSYK’daki atamalarla yakından uzaktan alakası yok. Bizler Meclis’ten gelen yasal düzenlemeleri gün olur hemen anında, gün olur 15. gün imzalarız. Bunlar sipariş üzerine olan imzalar değildir. Süresi içinde imzalanmış mıdır, imzalanmamış mıdır? Olması gereken budur, imzalanmıştır.”

Erdoğan, Almanya’ya yönelik yaptırımların neler olacağıyla ilgili soru üzerine ise şunları kaydetti: “Bu tür adımlar açıklanarak yapılmaz. Güvenlik Zirvesi’nde bu konuları enine boyuna ele aldık.

Fakat bizim medyamız bazı şeyleri çok acele yakalamak, görmek, ona göre de heralde kendi yol haritasını çizmek istiyor. Biz şu anda ne gibi uygulamalar yapacağız, bütün bunlara yönelik hükümetimizle dar kapsamlı yaptığımız çalışmada bazı başlıkları belirledik. Adımlarımızı da bundan sonra buna göre atacağız.

Burada 630 kişiden oluşan parlamentonun 200 küsür kişiyle böyle bir karar alması manidardır. Ve Sayın Şansölye’nin bu oylamaya katılmaması manidardır. Anamuhalefetin başındaki zat da katılmadı. Bunların hepsi manidar. Bu tabi ilişkilerimiz açısında üzerinde düşünmemiz gereken konulardır. Her şeyden önce Almanya’nın bu yanlış adımdan dönmesi gerekir. Eğer Almanya bu yanlış adımdan dönmeyecek olursa, tabi ki bizlerin de atmamız gereken adımlar farklı olacaktır. Yani bundan sonraki süreç, bugüne dek olduğu gibi olmayacaktır. 3-3,5 milyon şu anda Türk’ün olduğu Almanya’da bir süreç var. Bundan sonra çok daha dikkatli, kontrollü bir şekilde yürüyecektir.”

Haberin Devamı

‘Millete havale ediyorum’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan muhtarlarla Beştepe’de iftar sofrasında bir araya geldi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Ülkemizde şehitler tepesi hiç boş kalmıyor. Hamdolsun biz 7’den 70’e tüm fertleriyle bu tepeyi beklemeye talip bir milletiz çünkü şehitlik bizim inancımızda şereflerin en büyüğü, mertebelerin en yücesidir. Arada bazı kanı bozuklar çıkmıyor mu? Çıkıyor elbette. Bunun adı kimi zaman devletine ve milletine kurşun sıkan terörist oluyor, kimi zaman arabasında teröriste silah taşıyan milletvekili oluyor. Kimi zaman da kendi ülkesini soykırımla itham eden Almanya’da milletvekili oluyor. Tabii ‘Kanı bozuk’ derken biyolojik bir kanı bozukluktan, hele ırkçılıktan asla söz etmiyorum. Bizim kültürümüzde ‘kanı bozuk’ ifadesi karakterle ilgili bir göndermedir.”

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu şöyle eleştirdi: “Bir televizyon kanalında anamuhalefet partisinin başındaki şahıs ‘Biz yeri geliyor hastanelerdeki PKK’lıları ziyaret ettik, DHKP-C’lileri ziyaret ettik’ dedi. Ben milletimin iradesine bunları havale ediyorum.”