Siyaset Altun: Katiller iade edilmeli

Altun: Katiller iade edilmeli

09.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Suudi makamları, adalete hizmet etme arzularının bir kanıtı olarak Kaşıkçı’nın katillerini, önceden planlanmış bir cinayet işledikleri Türkiye’ye iade etmeli” dedi.

Altun: Katiller iade edilmeli

Altun, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yürütülen Cemal Kaşıkçı cinayeti soruşturmasına ilişkin Reuters haber ajansına açıklama yaptı. BM Yargısız, Toplu ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Callamard’ın ziyaretinden duyulan memnuniyeti ifade eden Altun, Callamard’ı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünü aydınlatma konusunda gösterdiği kararlılıktan dolayı tebrik etti. Altun, Türkiye’nin elde ettiği bulguların, Callamard’ın basın mensuplarıyla paylaştığı kanaatleriyle örtüştüğüne işaret etti. Türkiye’nin özel soruşturmaya elinden gelen desteği vereceğini vurgulayan Altun, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Özel bir aletle’

“Esasen bu olayla ilgili gerçekler açık ve nettir: Cemal Kaşıkçı, bir grup Suudi görevli tarafından ilgili ülkenin İstanbul’da bulunan başkonsolosluğunun içerisinde soğukkanlı biçimde öldürülmüştür. Katiller, maktulün cesedini özel bir alet marifetiyle derhal parçalara ayırmıştır. Kaşıkçı’nın dublörü, kurbanın hâlâ sıcak olan kıyafetlerini giyerek binadan ayrılmıştır. Bu önceden planlanmış, barbarca olay hem insanlığa karşı bir suç hem de özgür dünyanın ideallerine ve uluslararası düzene ihanettir. Suudi yetkililer, geride bıraktığımız dört ay boyunca gerek Türk muhatapları gerekse uluslararası toplumla kurdukları temaslarda açık davranmamışlardır.”

Altun, zaman içinde asılsız inkarların yerini gönülsüz itiraflara bıraktığına değinerek, “Ancak Kaşıkçı’nın cenazesinin nerede olduğu, cinayeti kimin azmettirdiği ve cesedi ortadan kaldıran bir yerel iş birlikçi olup olmadığı hususları henüz aydınlatılamamıştır. Aynı şekilde Suudi savcının, katil zanlılarına herhangi bir suçlama yöneltip yöneltmediği veya onları salıverip vermediği; katillerin mahkeme önüne çıkıp çıkmadığı belirsizliğini korumaktadır” dedi.