Siyaset ANA uçağının akreditasyon kriterleri

ANA uçağının akreditasyon kriterleri

23.11.2008 - 01:31 | Son Güncellenme:

Başbakan'ın Basın Danışmanı Akif Beki'nin bir grup gazetecinin Başbakanlık akreditasyonunu iptal etmesinin yankıları uzun süre devam edeceği benzer. Beki, yaptığı bir dizi açıklamayla gazetecilerin etik ilkeleri ihlal ettiklerini iddia ederek, bu kararı savunmaya çalıştı

ANA uçağının akreditasyon kriterleri

Bu gerekçe, ister istemez gazetecilerin Başbakan'ın uçağı ANA'ya davet edilmesiyle ilgili kriterleri de gündeme getirdi.
Beki'nin bu göreve gelmesinden sonra Başbakan tam 18 yurtdışı gezisine beraberinde davetli gazeteci götürmüş. Bu konuda tutulan istatistikler incelendiğinde şu tablo ortaya çıkıyor:
Sabah ve Zaman gazeteleri her seferinde davet alarak her gezide Başbakan'a eşlik edebilme ayrıcalığını kazanmışlar. Bunu, 17 davetle Hürriyet ve Yeni Şafak izlemiş. Diğer gazetelerin sıralaması, aldıkları davet sayısına göre şöyle:
Türkiye: 16, Star: 12, Vakit: 8, Bugün: 5, Milliyet: 4, Akşam: 4, Referans: 3, Radikal: 2, Vatan: 2, Cumhuriyet: 1.
Türkiye'nin en çok satan gazetesi Posta'nın hiç davet almayıp, radikal dinci Vakit'in sıkça davet edilmesi dikkat çekici.
Akif Beki, yukarıdaki sıralama için etik ilkeler ya da tiraj gibi kriterler getiremeyeceğine göre, bu davetlerde hangi kriterleri esas aldığını kamuoyuyla paylaşması, bu konudaki soru işaretlerine açıklık getirebilir.